Semb tar oppgjør med Myggen

ULLEVAAL (Dagbladet): Nils Johan Semb vil konfrontere Myggen med boka landslagssjefen finner både lettvint og sjølmot-sigende. Etter løfter om mer tid til fotball og mindre ansvar for spillernes fritidstabber, jobber Semb nå for storkamper mot Frankrike, England og Nederland for å drive Norge ut av bakevja.

Semb fortsetter som landslagssjef. Og er skuffet over Myggen-boka flere og flere i landslagsmiljøet nå går ut og slakter:

- Kan godt hende jeg tar en telefon til Myggen. Jeg kjenner meg ikke igjen i boka hans. Den inneholder flere lettvinte utsagn og vurderinger, sier Semb.

Han begriper ikke at Myggen kritiserer en spillestil som har gitt ham status som Norges beste spiller.

- Det er veldig mye som er sjølmotsigende i den boka der. Myggen har gjort sine beste prestasjoner på det norske fotballandslaget. Dette ville være helt umulig om den spillestilen ikke passet Myggen, sier Semb.

Semb lot keepertrener Erik Thorstvedt fyre av de kraftigste salvene mot Myggens bokdebut. «Illojal», «uærlig», «helt bak mål» og «han har gått bak ryggen på folk», mente Thorstvedt.

Illojal og uærlig

Semb visste ikke om Myggens bobilfesting sammen med medforfatter Håvard Rem, Steffen Iversen og Frode Olsen til 05.30 etter Spania-seieren i EM.

- Jeg var ikke kjent med utskeielsene. Men etter Spania-kampen fikk spillerne tillatelse til å ta seg et glass øl, og ha det hyggelig sammen - på hotellet.

Gutta dro det mildt sagt litt ut:

- Min holdning er helt klar til det. Vi har et regelverk som vi skal etterleve. Det er viktig at spillereglene som vi har innad, blir overholdt.

- Thorstvedt sier at Myggen er illojal. Hva sier du?

- Nå har ikke jeg lest hele boka, men han har vært hundre prosent lojal på banen. Derfor blir jeg overrasket når jeg leser boka. Det er mye jeg ikke kjenner igjen i den omgangen jeg har hatt med Myggen.

Uventet støtte

Semb er også overrasket over den overveldende - og overtalende støtten han har fått siden han torsdag i forrige uke stilte jobben sin til disposisjon.

- Jeg er litt overrasket. Jeg måtte ha en majoritet bak meg, men såpass stor støtte hadde jeg ikke ventet meg, sier han.

Etter noen fjellturer og to dagers sjølransakende samtaler med fotballpresident Per Ravn Omdal, generalsekretær Karen Espelund og medtrenerne Harald Aabrekk og Erik Thorstvedt sa Semb i går ja til å fortsette som landslagssjef. Han utelukker heller ikke at han skriver på ny kontrakt til og med 2006.

- Jeg tar en beslutning før neste VM-kamp, sier han.

Den går hjemme mot Polen 24. mars.

Fram til da vil han gjøre alt for å skaffe Norge skikkelige treningsmotstandere.

- Vi må møte lag som Frankrike, England, Nederland. Dette må vi jobbe knallhardt mot. Det er den eneste riktige strategien, sier han.

Skjerpet fokus

Tilliten fra arbeidsgiver, spillere og det meste av norske fotballautoriteter har vært viktig for at Semb allerede er offensiv i tankegangen. Det har også veid tungt at han har fått garantier for at Fotballforbundet nå vil ta uroen i rekkene på alvor.

- Jeg liker veldig godt de sportslige utfordringene, men jeg skulle gjerne vært foruten alle de utenomsportslige sakene vi har hatt i høst. Derfor har vi også i to dager diskutert hvordan vi skal sette trøkk på dette her. Det er unødvendig støy. Det blir unødvendig fokus.

- Indirekte så kan det få sportslige konsekvenser. Det beste er å bare kunne tenke på det sportslige - gjennomføring og etterarbeid, sier Semb.

- Vil du ha en landslagsmanager?

- Nei, vi har et støtteapparat. Men jeg tror det er nødvendig å bli enda tydeligere i de rollene som gjøres og hvem som har ansvaret for ulike ting.

Erik Thorstvedt sier det slik:

- Vi i støtteapparatet må prøve å avlaste Nils Johan i større grad. Dette er et ansvar alle må ta. Om det kommer noe dritt, så må vi alle være med på å ta dritten.

PÅ HOGGET: Nils Johan Semb fortsetter som landslagstrener, men skal først ta et oppgjør med Myggen og holdningene som har vært på landslaget.