SEMB tok kaka

ULLEVAAL (Dagbladet): For ett år siden hadde han mest lyst til å gjemme seg. I går kveld - tre minutter før slutt - reiste Nils Johan Semb seg og takket for publikums hyllest. Og da kampen var ferdig var han sjanseløs mot tårene. Og mot Henning Berg, som tredde hodet hans splæsj ned i EM-kaka.

- Det er noen tanker her - og følelser, sier Nils Johan Semb. - Det jeg kan si sånn på stående for er at det er veldig godt å lykkes. For da jeg overtok for et drøyt år siden følte jeg vel egentlig at jeg hadde mye å tape og lite å vinne.

- Nå er jeg i hvert fall ferdig med den biten.

Innebygd i den siste setningen ligger spøkelset som heter Drillo. Og det han gjorde, alle resultatene, VM-sluttspillene og det faktum at fotballnasjonen Norge for første gang i historien dyrket en trener til det grenseløse. Og da Nils Johan Semb kom og mislyktes i første EM-forsøk, og Ullevaal-folket ropte på forgjenger Olsen, var det beintøft.

Og:

Du så det på ham.

- Det var tungt i fjor, sier Nils Johan Semb. - Og det var en tung prosess å komme tilbake etter den svake starten. Men vi har jobbet sammen, gruppeklimaet har vært helt enormt, og nå er alt bare godt.

- Det er ikke rart at det tar litt av.

Endelig helklaff

Da Nils Johan Semb våknet i går morges var han fryktelig anspent. Etter som timene gikk fram mot kampstart ble han mer og mer nervøs. Og først på 3-0 - sjøl om spillerne oppførte seg som vinnere allerede etter det første målet - slapp han angsten ut av kroppen.

Dette kunne jo ikke gå galt.

- Det er sjelden det klaffer sånn i fotball som det gjorde i denne kampen, sier Semb. - Akkurat det er jeg veldig glad for. For vi fikk trøkket med en gang og stresset Slovenia ut av stilen.

- Vi spilte en fenomenal fotballkamp.

Og sjøl om han var nervøs, så ante han det på forhånd. I garderoben rett før kampstart.

- Det var veldig stille og rolig der inne. Jeg så tydelig at alvoret og viljen til å vinne lå utapå hver og en. For vi skulle gi alt, vi skulle til EM, og så klarte vi det.

- Jeg er ego sjøl og må si at etter den høsten vi hadde i fjor er dette en stor lettelse.

Vil ikke Drillo-dyrkes

Men Nils Johan Semb vil ikke ha på seg at dette handler om han. Slik det ofte handlet om treneren da Drillo regjerte.

- Min person er ikke viktig, sier Nils Johan Semb. - Klart det er godt å få ros og bli satt pris på - jeg legger ikke skjul på det - men dette handler ikke om meg. For det er gruppa som har prestert noe - alt fra spillere til støtteapparat og trenere. Og skal noe framheves, så må det være miljøet.

- Greit - men kan dette fenomenale kollektivet vinne EM?

- Jeg har ikke lyst til å svare på det. Uansett hva jeg sier, så vil det jo bli galt framstilt. Men vi hadde et mål, og det var å komme til EM.

Og:

- Nå er vi der

- Hva da?

- Sluttspillet er neste store oppgave. Og når gruppene er klare, må målet vårt bli å klare en kvartfinale. Og gjør vi det har norsk fotball tatt et ganske kraftig steg.

- Det må være en naturlig målsetting at vi tar oss videre.

Nils Johan Semb tok seg sjøl videre i går kveld. Fra Ullevaal Stadion og til landslagets EM-feiring på SAS Hotellet i Oslo sentrum. Hvor spøkelset Drillo var ute av døra for godt.

Etter 4-0 var det vekk me'n.

«Jeg er ego sjøl og må si at etter den høsten vi hadde i fjor er dette en stor lettelse»Nils Johan Semb

<B>STOR EM-GLEDE:</B> Nils Johan Semb hadde ikke det minste imot å ta en stor seierssmak.
<B>JA!!</B> Henning Berg (t.v), Vidar Riseth, Steffen Iversen, Tore André Flo og Frode Olsen deltar med glede i EM-feiringen.