Semb vil ha bedre motstand

HONG KONG (Dagbladet): - Jeg har gitt fotballforbundet klar beskjed om at det må jobbes hardere og bedre for å skaffe landslaget topp motstand. Målet for 2002 er at vi bare skal spille mot de 10 beste lagene i verden, sier Nils Johan Semb.

28.februar møter Norge Nord-Irland til VM-sparring i Belfast. Det er for dårlig. Og 24. april - den neste internasjonale datoen hvor landslaget burde hatt en knalltøff treningskamp - har vi ingen motstander i det hele tatt.

Det er enda dårligere.

- På 90-tallet ble norsk fotball bortskjemt med gode motstandere og gode resultater, sier Nils Johan Semb. - Slik verden ser ut i dag er nåløyet mye trangere. Det svinger seg opp i gamle øst-europa og på Balkan - de har fått ressurser, har tradisjoner og mange folk å ta av.

- Skal Norge klare å møte den utfordringen må det jobbes knallhardt slik at vi får de treningsmotstanderne vi trenger for å bli bedre.

England, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland og Portugal er lag fra det europeiske toppsjiktet Nils Johan Semb snakker om. I tillegg ønsker han å møte Brasil og Argentina fra Sør-Amerika. Og det er ikke bare tomt prat - Nils Johan Semb forlanger bedre arbeidsforhold.

Det er derfor han har bedt NFF om å skjerpe seg og være tidlig ute med forhandlinger.

- Nord-Irland i Belfast før VM-kampene mot Polen og Hviterussland i slutten av mars er lite gunstig, sier Nils Johan Semb til Dagbladet. - At vi ennå ikke har en motstander i april forteller alt om situasjonen. Og jeg kan ikke si hva som har skjedd, men det har nok med den generelle utviklingen i fotballen å gjøre. Pengene styrer og det er viktig for de store nasjonene å få ordnet toppkamper hvor de spiller mot hverandre.

Møter Sverige

Gjensidige avtaler som må gjøres allerede denne våren kan gi Norge tøffere matching neste år.

FIFAs topp-10 ranking

1) Brasil
2) Frankrike
3) Argentina
4) Italia
4) Tsjekkia
6) Portugal
7) Spania
8) Nederland
9) Jugoslavia
10) Paraguay
14) Norge

- Utgangspunktet vårt er en bortekamp og en hjemmekamp. Hvis vi møter en av de store på utebane skal de komme til returmatch på Ullevaal, sier Semb.

Pr. i dag er bare en landskamp avtalt for 2002. Norges Fotballforbund, som runder 100 år 30. april 2002, har fått Sverige-ja til jubileumskamp på Ullevaal.

- Vi er godt i gang med jobbinga uten at jeg her og nå kan røpe for mye, sier Semb. - Men vi prøver å få til kamper mot England, Danmark og Portugal.

Brasil og Argentina

Norges Fotballforbund har stående tilbud fra både Brasil og Argentina. Det har de for så vidt hatt lenge. Men problemet med Sør-Amerika er at Nils Johan Semb ikke vil reise dit uten det beste laget. Og slik de internasjonale terminlistene kolliderer over kontinentene lar det seg ikke gjøre.

- Løsningen på det problemet er at FIFA koordinerer terminlistene. Det vil si at det er de samme landskampdatoene som gjelder både i Europa og Sør-Amerika. Men det spørsmålet er politikk og det er på det nivået det ligger.

- Det eneste som er sikkert er at det må løses.