Semb vil ha samba

RIGA (Dagbladet): Hvis Nils Johan Semb får bestemme, møter Norge Argentina eller Brasil på Ullevaal midt i november. Høyere er det ikke mulig å sikte.

Men nåløyet er fotballens trangeste, fordi returoppgjør i Sør-Amerika vil inngå i en eventuell avtale. Og hvis Norge skal reise sørover, vil Semb ha tid til skikkelige forberedelser.

- Egentlig skulle vi møtt Argentina på Ullevaal i august. Den kampen gikk i vasken fordi det av en eller flere grunner ikke passet for argentinerne. Men siden den gang har det vært en løpende dialog mellom forbundene, sier Semb til Dagbladet.

- Jeg mener Argentina per dato er verdens beste fotballag, og jeg har veldig lyst til å møte dem. Og jeg møter gjerne Argentina og Brasil både i Buenos Aires og i Rio. Vi ønsker jo å spille mot de beste. Men hvis det blir slik at vi må reise på søndag og spille kamp onsdag, så kjøper jeg ikke opplegget. Skal vi reise så langt for å møte de beste, vi få tid til å forberede oss skikkelig.

Denne uka faller november-kampen i Oslo på plass. Blir det ikke verdenstoppene vil Semb ha et lag tett oppunder.

- Jeg har ikke lagt noen spesielle føringer i forhold til de som forhandler fram kampen, sier Semb.

- Men jeg vil møte et så godt lag som mulig. Og sjøl om akkurat det kan være en viss risiko med tanke på FIFA-rankingen, er en toppkamp et viktig signal både til spillerne og publikum.

- Vi ønsker jo å fylle Ullevaal.

Nils Johan Sembs Norge er ubeseiret på de 15 siste kampene. Det er bare to unna rekorden til Drillo. Men i den samme perioden har laget ni seirer på rad. Det klarte aldri Olsen.

- At vi kom oss til EM er det viktigste for meg. Alt det andre er bare statistikk. Men ja, det er en god statistikk. Og den viser at vi kan spille jevnt med alle, sier Semb.

Vil prøve nye folk

Foran VM i Frankrike prøvde Drillo det meste som kunne heade og sparke av norske spillere med internasjonale muligheter. I ettertid har flere sagt at eksperimentene var i overkant søkende. Stabiliteten forsvant med den økte konkurransen og utprøvingen, og tryggheten i forhold til formasjonene var ikke som den hadde vært. I går sa Semb at også han synes det er gunstig å ha mange spillere å velge mellom.

- Vi må prøve å utvikle oss, og jeg kommer til å se på spillere som ikke har vært med ennå, sier Semb.

- Det er alltid gunstig å ha mange alternativer.

Men varianter til 4-5-1 finnes ikke andre steder enn i lærebøkene. Nils Johan Semb er ikke villig til å fravike det systemet som har gjort Norge til en toppnasjon på ballkloden. Og det betyr at Norge vil fortsette med å bruke angrepspillere i posisisjoner der de ikke får ut sitt beste.

Fordi kollektivet - og ikke minst resultatet etter 90 minutter - er viktigere enn den enkeltes trivsel.

- Vi har hatt suksess med formasjon og stil, og jeg tror ikke vi skal gå bort fra det, sier Semb.

Har det vært trangt om angrepsplassene før, vil det spisse seg ytterligere til fram mot EM.