Semb vil vrake spillere

ULLEVAAL (Dagbladet): Fem av seks EM-poeng er tapt på Ullevaal. Det er et faktum du kan lese i ansiktet til Nils Johan Semb. Og uansett forklaringer - det finnes ikke unnskyldninger. - Nei, dette har vi ikke råd til, sier landslagstreneren til Dagbladet.

I går reddet sluttspurten EM-håpet for Norge.

Og 27. mars spiller Norge mot Hellas i Aten. Da vil du sannsynligvis se et annet norsk lag enn det som i store perioder ble pepet i fillebiter på byggeplassen Ullevaal i går kveld. For Semb varsler forandringer uten å snakke om snuoperasjon eller revolusjon.

Men forandringer - det blir det.

- Jeg skal bruke de kampene vi skal spille i vinter til å prøve ut nye folk, sier Nils Johan Semb. - Men - jeg vil ikke her og nå nevne spillere ved navn. For det føler jeg vil være ufint overfor de gutta som tross alt ga alt og kjempet oss tilbake i denne kampen.

- Uansett hvordan du snur og vender på det var det en stor prestasjon.

Dårlige minner

Men det er først og fremst alle de dårlige prestasjonene som vil bli husket fra Ullevaal 14. oktober 1998. Og - Semb vil slite med dem lenge. For Norge er inne i en vond og vanskelig trend, der håpløse baklengsmål er hovedproblemet.

- Vi er på etterskudd, sier Semb. - Men det er fortsatt mye å slåss om. Og i denne gruppa blir det et race helt til slutt. Det er jeg overbevist om.

Men skal Norge være med på kjøret mot EM-sluttspillet i Nederland og Belgia, det skje noe. Semb sier:

- Jeg blir nødt til å se på det med farten i laget. Det er en av de tingene vi skal jobbe med i vinter. Og når man prøver ut noe nytt, så får man svar. Både gode og dårlige.

- Er Ronny Johnsen et alternativ i rollen til Kjetil Rekdal?

- Som sagt - det kan jeg ikke svare på.

- Men er det vurdert som en mulig løsning?

- Svarer jeg på det, så svarer jeg på det første spørsmålet. Jeg vil ikke si noe om det nå.

Et godt grep

Nils Johan Semb kunne slengt capsen i bordet og skjelt ut de norske landslagsspillerne i går kveld. Han kunne gitt mange av dem huden full for elendig innsats den første timen. Men isteden valgte han den positive varianten og snakket om den strålende opphentingen.

- Vi prøver å gjøre det vi er enige om på forhånd, men vi gjør det ikke godt nok, sier Semb.

- Først etter at jeg ble nødt til å gjøre et grep, og la om til 4-4-2 med en offensiv midtbanespiller som støttet opp under de to spissene, fikk vi det trøkket som skulle til. Det er jeg glad for - og det skal spillerne ha ros for.

Men:

- Det som gjør at vi havner i en situasjon hvor vi nok en gang er nødt til å jage matchen - det er ikke bra.

Stramme tøyler

- Handler det om ulydighet blant spillerne?

- Jeg føler ikke det. Det er definitivt like stramme tøyler nå som det var før jeg tok over. Men vi gjør grove feil - både formasjonsmessige og personlige - som vi ikke gjorde før. Det er derfor vi har trøbbel.

- I Slovenia snakket du om motløshet på 0- 1 - hvordan var det her på 0- 2?

- Fælt! Og jeg anså ikke mulighetene som spesielt store for at vi skulle klare å komme tilbake. Men i denne jobben har du ikke lov til å gi opp. Det eneste du kan gjøre er å klype deg sjøl i armen, holde konsentrasjonen og prøve å finne noen løsninger som kan gi laget et løft.

- Vi skulle hatt sju poeng, burde hatt seks slik det så ut etter Slovenia, men står bare med fire. Hvordan vurderer du sluttspillsjansene?

- Vanskelig å si, det er fortsatt 21 poeng igjen å spille om. Men skal vi klare det, er vi nødt til å slutte med å gi bort dumme baklengsmål. Det vi har gjort i høst er ikke godt nok, sier Semb.

<B>BLØR FOR NORGE:</B> Etter at Tore André Flo støtte sammen med en albaner og fikk turban på hodet, spilte han bare bedre og bedre.