Sembs pol'ti mot Polen

MAJORSTUA POLITIKAMMER (Dagbladet): Jo Tessem (29) er tilbake på gamle trakter. For fire år siden jobbet han heltid som politimann i Oslo. Nå er han bejublet ballstjerne på Southampton og landslaget. - Jeg er ydmyk i forhold til det jeg har oppnådd, sier Tessem.

Om fire dager tar han på landslagsdrakta og møter Polen. Etter treningkampen mot Nord-Irland skrev Dagbladets kommentator Øivind A. Monn-Iversen at debutant Jo Tessem holdt VM-nivå. Så spørs det om Nils Johan Semb mener det samme i den viktige kval.kampen mot polakkene.

Jo Tessem la inn en ny, god søknad med praktscoringa si på The Dell lørdag.

Noen skal ha det til at Tessem scoret tidenes mål i Southampton mot Everton. Jo Tessem håper Semb fulgte finta og scoringa på Sportsrevyen søndag kveld.

God ballast

- Nja, jeg vet ikke om jeg skal påstå at det var tidenes mål på The Dell. Men jeg skal innrømme at det var fint. Jeg har jo sett skrytevideoen til Matt Le Tissier. Det er noen perler der også, smiler han.

Men ikke la deg lure av Tessems kledelige beskjedenhet. Mannen med de lange beina har riktignok tatt små steg av gangen mot fotballtoppen. Men det gir ham kanskje et sterkere fundament enn andre spillere på samme nivå. I motsetning til flertallet av proffene har Tessem tatt utdannelse, og til og med rukket to år i arbeidslivet før han ble heltidsspiller.

- Ballasten fra politiet har vært viktig for meg å ha med som fotballspiller. I politiet lærer du deg til å mestre ekstreme situasjoner, og blir dermed rustet til å takle stress og press. For meg har det vært en stor fordel, sier Jo.

Og dessuten gjør det at han skjønner hvor privilegert han er som kan tjene penger på fotballen.

- Fotballspillere lever et utrolig behagelig liv. I hvert fall når man sammenlikner med for eksmepel politifolk, eller lærere. Jeg føler meg privilegert som har fått den sjansen.

Tilfeldig

For Tessems vei til toppen har vært lang og kronglete.

  • Han startet elitekarrieren i 1993 da han ringte til Lyn for å høre om han kunne slenge seg med på treninga. I 1994 tok han steget fra 2.-laget, og over til Lyns a-lag, som tapte cupfinalen mot Molde. Han var med på opprykket til Tippeligaen 1996, og var toppscorer på Lyn det ene året de var oppe i 1997.
  • Fra Lyn gikk turen til Molde i 1998. Der var Tessem i to sesonger, med Champions league som høydepunktet høsten 1999.
  • Fra Molde gikk turen til Southampton der Tessem blir varmere og varmere i trøya. Han nyter stor tillit hos manager Glenn Hoddle, og er et soleklart valg i klubbens startoppstilling. I år har han spilt 21 kamper fra start, og scoret fem mål i ligaen.

- Det har hele tida vært tilfeldigheter som har avgjort hvor jeg har havnet i min fotballkarriere. det gjelder også landslaget. Jeg har tatt små skritt hele veien, og blitt gradvis bedre og bedre.

Hard Hoddle

Nå kjemper det «evige bånnlaget» Southampton i toppen av Premier League. The Saints ligger på åttendeplass. Med bare fem poeng opp til bronseplass.

- Det har gått veldig bra. Og nå begynner jo folk for alvor å snakke om plass i Europa, sier Tessem.

Han gir manager Glenn Hoddle noe av æren.

- Vi hadde mange gode spillere da han kom. Men han har greid å sette oss sammen til et lag, og fått oss til å jobbe hardere.

Jeg trives med ham som sjef, og føler jeg har tillit. Glenn Hoddle har gjort meg til en bedre fotballsparker.

Tessem utelukker ikke at han vil returnere til jobben ved Majorstua Politikammer etter at fotballkarrieren er over.

- Ja, hvorfor ikke. Hvis de har bruk for meg. Egentlig kan jeg bare pensjonere meg, og leve på pengene fra fotballen. Men det er ikke min stil, sier Jo.

<B>PÅ GAMLE TOMTER:</B> Jo Tessem foran sin gamle arbeidsplass, Politikammeret på Majorstua i Oslo.