Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges nye landslagssjef

Sembs triumf: De nervepirrende dagene før Lagerbäck bestemte seg

Og om hvordan han fintet ut pressen.

GODT KJENTE: Lars Lagerbäck og toppfotballsjef Nils Johan Semb (t.h.) har kjent hverandre gjennom mange år. Semb hadde en god dag da han presenterte Norges nye landslagssjef. Foto: Nina Hansen
GODT KJENTE: Lars Lagerbäck og toppfotballsjef Nils Johan Semb (t.h.) har kjent hverandre gjennom mange år. Semb hadde en god dag da han presenterte Norges nye landslagssjef. Foto: Nina Hansen Vis mer

(Dagbladet): Toppfotballsjef Nils Johan Semb reiste til Stockholm flere ganger i hemmelighet. Noen var likevel klar over at han hadde vært der.

Men det de aller færreste visste var at han var i ferd med å gjennomføre avgjørende samtaler med Lars Lagerbäck.

- Jeg kan bekrefte at jeg var flere ganger i Stockholm i samtaler med Lagerbäck. Jeg vil ikke gå inn på hvor vi var. Men ja, samtalene foregikk i Stockholm. I sluttforhandlingene deltok også Terje Svendsen (president i Norges Fotballforbund red. anm.), forteller Nils Johan Semb til Dagbladet.

Pokerspilleren

Den 68-årige svensken var inne i spekulasjonene, som en av mange kandidater tidlig i fasen etter at Ståle Solbakken takket endelig nei til landslagssjefjobben 11. januar.

Men så på mesterlig vis, som pokerspill på høyt nivå kastet Semb noen kort. Eller lot i hvert fall som han gjorde det.

- Artig sammenlikning. Men den får du stå for, sier Nils Johan Semb til Dagbladet.

Sannheten er at norsk presse var blitt hektet av Lagerbäck-sporet.

Semb hadde, mens andre så alle andre veier, plukket opp esset igjen med bildet av Lagerbäck på fra den grønne filten.

Han forteller:

- Lagerbäck hadde sagt at han vurderte å trekke seg tilbake etter EM-sluttspillet med Island. Men at han hadde holdt døra åpen.

LANDSLAGSSJEF: Det er klart at Lars Lagerbäck er ny norsk landslagssjef for Norges herrelandslag i fotball. Video: NTB / scanpix Vis mer Vis mer

Førstevalget

Han forteller:

- Etter at Ståle takket nei, hadde jeg parallelle samtaler med flere. Men det var Lars Lagerbäck som hele veien var førstevalget.

Da svensken onsdag formiddag kom gående gjennom midtgangen opp til panelet til pressekonferansen i landslagsgarderoben, var det som et regissert show. Med en gjest som de færreste hadde sett for seg.

Lagerbäck tok plass ved siden av sin venn gjennom mange år. Ingen sa noe. Pressen måtte samle seg.

Triumfen var fullbrakt for Nils Johan Semb.

Toppfotballsjefen hadde fått sin oppreisning etter at han i pressen var blitt omtalt som vingeklippet og nærmest umyndiggjort av den tidligere ledelsen i fotballforbundet anført av Yngve Hallén og Kjetil Siem.

Det var høsten 2013. De turbulente dagene da ledelsen i fotballforbundet bestemte seg for å kaste Drillo som landslagssjef, mens hans støttespiller var på reise i USA.

Ute av stand til å foreta seg noe.

- Motivert

Nils Johan Semb ønsker ikke å si så mye om de dramatiske dagene.

- Jeg har lagt det bak meg.

Onsdag formiddag innkalte fotballforbundet til pressekonferanse.

Det hadde utviklet seg helt opp til ganske ville spekulasjoner i timene før svensken ved sitt nærvær på Ullevål denne formiddagen brått vendte det hele og utløste et nesten unisont bifall og støtte til valget av ny landslagssjef.

- Strålende valg

Tidligere landslagsspiller Jahn Ivar Mini Jakobsen ga sine fulle gratulasjoner til toppfotballsjefen.

- Et strålende valg. Jeg gratulerer med ny landslagstrener, sa Jahn Ivar Mini Jakobsen til Dagbladet.

Den tidligere landslagsspilleren sa onsdag at svensken er en lagbygger med lik filosofi som Drillo.

- Men vi må ikke glemme at de store landslagsstjernene våre fra 90-tallet, Lars Bohinen, Kjetil Rekdal og Myggen for å nevne noen, spilte på midtbanen. Og da kan vel ikke alle ballene ha blitt slått over dem. Jeg tror på dette, sa Mini til Dagbladet.

Tidligere landslagskaptein og nå TV 2-kommentator Brede Hangeland omtalte det som en gledens dag.

Semb sier:

- Det har vært en overveldende støtte og positive tilbakemeldinger vil jeg nesten si.

Vanskelig spill

Nils Johan Semb forteller til Dagbladet at det var et vanskelig spill å holde forhandlingene med Lagerbäck hemmelig.

- Vi må huske på at det alltid er en annen part i en slik sak. Og at det er mennesker involvert på begge sider. Derfor var dette viktig. Å holde kortene tett til brystet.

Semb har kjent Lagerbäck i en årrekke. Helt siden tidlig på 90-tallet.

Om dette kunne ha en innvirkning på utfallet og at signaturen til Lagerbäck havnet på tre-års kontrakten, vil ikke Semb spekulere i.

- Vi har hatt et nært forhold gjennom flere år. Også gjennom UEFA. Men om dette har påvirket Lars må han nesten svare på selv, sier Nils Johan Semb.

Noen få dager før pressekonferansen var partene kommet til enighet om en kontrakt på tre år.

- Altfor lenge siden

Toppfotballsjefen har tro på nye sluttspill for norges landslag under Lagerbäck.

- Norge har ikke vært i et sluttspill siden 2000. Det er altfor lenge siden. Jeg har tro på dette, sier Nils Johan Semb.

For ordens skyld var det Semb selv som var landslagssjef sist gang Norge deltok i et sluttspill i et mesterskap. EM i Nederland og Belgia for snart 17 år siden.

Fredag kveld var Lars Lagerbäck gjest hos Skavlan.

Nils Johan Semb dro til fjells.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media