Sembs verste nederlag

ULLEVAAL (Dagbladet): 21. juni fikk Nils Johan Semb en EM-trøkk han brukte en snau uke på å komme over. Smellen mot Ukraina vil plage ham en hel vinter. Og derfor sa landslagstreneren følgende da han forlot Ullevaal som sistemann i går kveld: - Dette tapet her er mye tøffere enn det som skjedde i EM.

Etter at Spania sendte Norge hjem fra EURO-2000 med to overtidsmål mot Jugoslavia, gikk Nils Johan Semb ned i knestående på stadion i Arnhem. Et kvarters tid seinere var han under blitzlampene og foran mikrofonene og forklarte den plutselige hjemreisen med «utrolig uflaks, sånt skal egentlig ikke gå an, og her og nå føles det helt jævlig». Men i går kveld sto han oppreist og tok nederlaget på hakespissen.

Sjøl om slaget var dobbelt så hardt.

- Akkurat nå er VM veldig langt unna, sier Nils Johan Semb til Dagbladet.

- Realismen sier meg at vi bare kan glemme førsteplassen i pulja. Men 0-0 mellom Polen og Wales i Warzawa er en liten trøst på en svart kveld.

- I stunder som dette får man ta med seg det lille positive man kan få.

Hektet av i gruppa

Polen leder Norges gruppe med sju poeng. Hviterussland og Ukraina følger etter med seks. Og fire poeng bak toerne ligger et ribbet norsk landslag. Med veldig mye av det en VM-tabell ikke bryr seg om:

Målsjanser!

Fotballag i trøbbel - og da mener jeg fotballag som over tid har prøvd seg fram, flørtet med nye ting, latt spillerne få snakke seg inn i stildebatten og likevel ikke fått det til - har som grunnregel å gå tilbake til det de er gode på. Ta opp igjen det som en gang i verden ga dem resultater. Rett og slett gjøre det som på godt unorsk heter «back to basic».

- Hvis vi ikke hadde skapt sjanser, ville jeg svart ja på spørsmålet, sier Nils Johan Semb til Dagbladet.

- Nå må jeg imidlertid svare nei. For innfalsvinkelen blir feil så lenge vi skaper sjanser.

Og:

- Det er et av målene med fotball.

Tre klare mangler

Men det er ikke hovedmålet. Scoringer er nemlig det alt handler om. Og mangelen på disse gjør at Norge overvintrer med et underskudd på fire poeng til den plassen som kan gi VM-tur. Og som Nils Johan Semb på en tung kveld retter blikket mot.

- Ja, problemet er at vi ikke scorer. Men jeg kan ikke her og nå gi noe konkret og klart svar på hvorfor vi ikke gjør det. Det er summen av mange faktorer som gjør effektiviteten dårlig:

- Vi mangler innleggskvalitet, vi mangler avslutningskvalitet og vi er - som jeg påpekte sterkt før Wales-kampen - veldig dårlige på dødballer.

- Hvilket betyr at det ikke handler om marginer når sjansestatistikken på de tre spilte VM-kvalifiseringskampene er 24-7 i norsk favør?

- Nei, sier Semb.

Ber om unnskyldning

- Det sier seg sjøl at vi ikke er dyktige nok. Men når det er sagt - det er veldig a-typisk at et lag som til de grader vinner sjansestatistikken i kamp etter kamp ikke vinner kampene. Det er egentlig helt utrolig.

Mangelen på kvalitet i avslutningsfasen fikk begeret til å renne over for nasjonens tribune-trofaste på Ullevaal i går kveld. 20 minutter før slutt ble pipekonserten rettet mot Norge.

- Hva skal jeg si, undrer Semb.

- Men jeg forstår dem godt. For jeg skjønner at de blir skuffet når vi ikke får det til. Alle sammen - inkludert meg sjøl og spillerne - ønsker jo et norsk landslag som vinner.

- Men det er ingen trøst på en poengløs regnværskveld?

- Nei, og det eneste jeg kan si er sorry.

NEDTUR: I regn og blitzregn fra alle kanter måtte NIls Johan Semb prøve å forklare nederlaget mot Ukraina i går.