Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Semenya ble ydmyket og krenket på det groveste

Sør-Afrikas tidligere landslagstrener rasende på eget forbund.

- KRENKET: Caster Semyas eks-trener Wilfred Daniels påstår i et intervju at Caster Semenya ble krenket på det groveste da det sørafrikanske friidrettsforbundet gjennomførte kjønnstesting allerede før VM i Berlin.Foto: SCANPIX/AP Photo/Anja Niedringhaus
- KRENKET: Caster Semyas eks-trener Wilfred Daniels påstår i et intervju at Caster Semenya ble krenket på det groveste da det sørafrikanske friidrettsforbundet gjennomførte kjønnstesting allerede før VM i Berlin.Foto: SCANPIX/AP Photo/Anja Niedringhaus Vis mer

|||(Dagbladet.no): Den sørafrikanske sportsministeren, Makhenkesi Stofile, varslet om en «tredje verdenskrig» dersom det internasjonale friidretsforbundet (IAAF) skulle finne på å utestenge Caster Semenya etter at gullvinneren på 800 meter for kvinner under VM i Berlin har blitt gjenstand for en høyst pikant debatt om kjønnstesting.

- Akkurat som tidligere blir ikke Casters rettigheter som menneske respektert i det hele tatt. Ydmykelsen hun og hennes familie utsettes for pågår stadig. Vi ser til og med at grådighet overskygger hensynet til hennes rettigheter. Verken Caster eller familien hennes fortjener denne ydmykelsen. Ingen av dem har gjort noe galt, understreket Stofile i forrige uke.

Det er i så fall en ydmykelse det offisielle Sør-Afrika i så fall har bidratt til, skal man tro tidligere landslagstrener Wilfred Daniels, som trakk seg fra sin stilling tidligere i måneden

Daniels begrunnet avgangen i at det sørafrikanske friidrettsforbundet allerede før VM hadde utsatt Semenya for en kjønnstest under påskudd av at 18-åringen skulle avlegge en rutinemessig dopingprøve - en klar indikasjon på at de sendte henne til Berlin, vel vitende om stormen som kom til å blåse opp i etterkant av gulløpet.

- Det er rett og slett uholdbart at Det sørafrikanske friidrettsforbundet (ASA) lurte Semenya til å tro at hun skulle avgi en normal dopingprøve, når det vitterlig var prøver for en kjønnstest de tok, sa Daniels like etter at oppsigelsen var levert.

- Frustert og sint
I et intervju med en lokal radiostasjon, gjengitt av The Sydney Morning Herald, forteller Williams at Semenya gjennomgikk Semenya en to timer lang undersøkelse ved Medforum Hospital i Pretoria den 7. august. Han var etter eget utsagn til stede da den svært «krenkede og ydmykende» testen skal ha blitt gjennomført. Semenya skal ifølge Williams ha klagd sin misnøye til venner og bekjente både per telefon og SMS.

- Det verste med det hele, var at hun trodde hun skulle ta en dopingtest. Hun var på ingen måte forberedt på det som skulle skje. Sannheten kommer for en dag når Caster endelig får mulighet til å fortelle hva som skjedde, gjentok Williams i radiointervjuet.

Til stede under undersøkelsene, som ble beordret av generalsekretær Molatelo Malehopo i det sørafrikanske friidrettsforbundet, var også treneren hennes Michael Seme og landslagslege Harold Adams, ifølge Williams.

- Undersøkelsene tok nesten to timer, og Semenya ble stadig mer frustert - til og med sint - over den ydmykende og krenkende måten de ble gjennomført på. Med beina i stigbøyler, måtte hun finne seg i at det ble tatt bilder av underlivet hennes, sier Williams, ifølge avisa Beeld.

Advart
IAAF begynte på sin side sine undersøkelser etter VM-gullet for å imøtegå spekulasjonene omkring Semenya. Noen konkluderende resultater er ikke ventet før i november, men Sydney Morning Herald offentliggjorde i forrige uke at de sitter på dokumentasjon som beviser at Semenya er tvekjønnet.

Nå forteller den australske storavisa at en rekke eposter mellom Harold Adams og IAAF fra begynnelsen av august, beviser at det sørafrikanske forbundet var klar over problematikken, men at de på tross av advarslene fra landslagslegen, likevel sendte Semenya til VM.

Adams har forholdt seg taus siden, mens Semenya ikke har vist seg offentlig i det siste.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media