SØLVGLISET: Sørafrikanske Caster Semenya smiler bredt mens hun gratulerer russiske Marija Savinova med VM-gullet på 800 meter. Foto: Anja Niedringhaus, AP/Scanpix
SØLVGLISET: Sørafrikanske Caster Semenya smiler bredt mens hun gratulerer russiske Marija Savinova med VM-gullet på 800 meter. Foto: Anja Niedringhaus, AP/ScanpixVis mer

Semenya dediserte sølvmedaljen til Mandela

- Han støttet meg og ga meg noen gode tips.

DAEGU/OSLO (Dagbladet): For to år siden vant en 18 år gammel - og inntil da for de aller fleste totalt ukjent - sørafrikansk jente 800-meteren i friidretts-VM i Berlin.

Caster Semenya ble umiddelbart gjenstand for mistanker og ble underlagt kjønnstester. Først i juli i fjor fikk hun lov til å konkurrere igjen.

Hun har slitt med å nå tilbake til samme nivå før årets VM i Daegu i Sør-Korea. Men i dagens finale løp hun igjen et sterkt løp - og ledet inn på oppløpssiden med russiske Marija Savinova like bak seg.

På de siste meterne var den russiske 26-åringen sterkest, og passerte Semenya like før mål. Vinnertiden på 1.55,87 er 42 hundredeler unna Semenyas vinnertid fra Berlin. Semenya løp i dag på 1.56,35.

- Medalje for Mandela På pressekonferansen etter medaljeutdelingen dediserte hun medaljen til Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela.

Semenya forteller at hun møtte Mandela etter Berlin-VM, da alt oppstyret rundt henne sto på som verst.

- Han støttet meg og ga meg noen gode tips, så denne medaljen er for ham. Han er et flott menneske som jeg ser utrolig opp til, sier Semenya.

Så mye mer vil hun ikke si om alt hun har vært gjennom i de to årene som har gått siden gjennombruddet.

- Vanligvis snakker jeg ikke om fortiden. Jeg er fortsatt ung, så jeg ser mot framtida. Jeg har ikke lyst til å snakke om det som er skjedd og spørsmålene rundt det, sier Semenya.

Æresrunde Men lettelsen var synlig på Semenya til tross for at hun tapte gullduellen. Hun omfavnet smilende vinneren, før hun ga seg ut på en æresrunde der hun så veldig lettet og glad ut. Også på seierspallen så hun jubelende lykkelig ut.

- Jeg er veldig fornøyd med dette og jeg vil gratulere Marija. Det var et bra og veldig raskt løp. Jeg vil takke alle i Sør-Afrika, trenerne mine og manageren min, sier Semenya.

- Jeg har oppnådd det jeg ville, som var å komme tilbake til podiet. Manageren min har tatt vare på meg og har vært en bra mann. Jeg liker han veldig godt.

Janeth Jepkosgei fra Kenya tok bronse på 1.57,42.