Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Semenya er tvekjønnet

Kvinne, men kanskje ikke 100 prosent, opplyser IAAF.

IMPONERENDE GULL: Caster Semeny løp inn til et 800-metersgull som satte fart på spekulasjonene. Foto: EPA
IMPONERENDE GULL: Caster Semeny løp inn til et 800-metersgull som satte fart på spekulasjonene. Foto: EPA Vis mer

|||(Dagbladet.no) 800-metersgullet til Caster Semenya fra Sør-Afrika er det eneste som kan måle seg med rekordløpene til Usain Bolt, når det gjelder etterspill og medieoppmerksomhet.

Og saken kommer til å fortsette lenge.

Nå hevder en australsk storavis å ha informasjon om hva som har kommet fram av kjønnstestene Semenya måtte gjennom etter gulløpet - og informasjonen blir delvis støttet av IAAF (Det internasjonale friidrettsforbundet), selv om de ikke vil gå ut med noen detaljer ennå.

- Innvendige testikler
Ifølge Sydney Morning Herald viser testene at Semenya har både mannlige og kvinnelige kjønnsorganer, og at hun dermed teknisk sett er hermafroditt.

- Medisinske rapporter viser at hun ikke har eggstokker, men innvendige testikler - som produserer store mengder testosteron, skriver avisa.

IAAF ønsker ikke å kommentere detaljer fra undersøkelsene ennå, men generalsekretær Pierre Weiss sier at de ser på Semenya som en kvinne.

- Det er klart at hun er en kvinne, men kanskje ikke 100 prosent. Vi får se om hun har en fordel av å være mellom to kjønn, sammenliknet med andre, sier Weiss til nyhetsbyrået AFP.

Weiss understreker at de ikke har fått alle testresultatene ennå, og at den informasjonen de har fått også må vurderes av andre eksperter før de vil konkludere med noe i saken.

Ingen dopingsak
Det har tidligere blitt spekulert i hva som vil skje med gullmedaljen til Semenya, dersom det viser seg at hun ikke er 100 prosent kvinne. IAAF-talsmann Nick Davies sier de ikke ser på dette som noen dopingsak, og at hun derfor ikke vil bli diskvalifisert.

- Dette er en medisinsk sak og ikke en dopingsak hvor hun med viten og vilje har jukset. Testene gir ingen mistanke om overlagt juks, men kan vise om hun medisinsk sett kan ha en fordel mot andre konkurrenter, sier Davies.

Men selv om hun ikke vil bli fratatt gullet, kan det får konsekvenser for den sørafrikanske jenta i framtida.

FOLKEHELT: 18-åringen ble hyllet da hun kom hjem til Sør-Afrika etter VM i Berlin. Foto: REUTERS
FOLKEHELT: 18-åringen ble hyllet da hun kom hjem til Sør-Afrika etter VM i Berlin. Foto: REUTERS Vis mer

Dersom testene viser at hun har en stor fordel sammenliknet med sine konkurrenter, kan det hende hun vil bli nektet å starte i internasjonale løp framover.

Folkehelt
Da opplysningene om kjønnstesten lekket ut under VM rant det inn historier om 18-åringen fra hjemlandet. Treneren fortalte at tenåringen har opplevd å bli stoppet på vei inn til dametoalettet.

Semenya svarte da med å tilby seg å trekke ned buksa.

Ei britisk avis kom over opplysninger om at tester viser at hun har tre ganger så mye testosteron som er vanlig blant kvinner. Samtidig ba foreldrene hennes om fred og ro for jenta, de har aldri vært i tvil om hvilken kjønn datteren er.

Og da hun kom hjem til Sør-Afrika etter mesterskapet i Berlin ble hun hyllet av tusenvis av frammøtte. De hadde med seg plakater med støttende budskap, som «Caster, 100 prosent kvinne».

- Blir ikke sinna
Tidligere denne uka trakk Semenyas trener seg, han mener at hun ble lurt til å ta en kjønnstesten før VM.

Semenya sier til You Magazine at hun ikke blir opprørt over at det trekkes i tvil at hun er ei jente.

- Jeg ser på det hele som en spøk, jeg blir ikke sinna. Gud skapte meg som jeg er, og jeg aksepterer meg selv. Jeg er den jeg er, og jeg er stolt av meg selv.

Det sørafrikanske regjeringspartiet «African Nation Congress» tar ikke lett så på kjønnstesten Semenya er utsatt for, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Partiet ønsker at IAAF-president Lamine Black ber om unnskyldning for kjønnstesten foran det det sørafrikanske parlamentet.

PÅ HJEMMEBANE: Caster Semenya poserer foran barndomshjemmet i Gammasehlong-landsbyen utenfor Polokwane. Foto: REUTERS
PÅ HJEMMEBANE: Caster Semenya poserer foran barndomshjemmet i Gammasehlong-landsbyen utenfor Polokwane. Foto: REUTERS Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling