Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Semenya hyllet i Sør-Afrika

Møtt av jublende fans på flyplassen.

HILSER TIL FOLKET: Caster Semenya vinket til menneskemengde på flyplassen da hun ankom Sør-Afrika etter Berlin-VM i dag. Foto: EPA/KIM LUDBROOK
HILSER TIL FOLKET: Caster Semenya vinket til menneskemengde på flyplassen da hun ankom Sør-Afrika etter Berlin-VM i dag. Foto: EPA/KIM LUDBROOK Vis mer

(Dagbladet.no): Caster Semenya er 800 meter-løperen som vant VM-gull samme dag som det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) offentliggjorde at hun er utsatt for kjønnstesting.

Siden har historien rullet videre, treneren hennes fortalte at hun blant annet ble nektet inngang på et toalett for kvinner i hjemlandet Sør-Afrika.

Semenyas foreldre har bønnfalt om ro for datteren, men fikk ikke ønsket innvilget. I går skrev ei engelsk avis at løperen har tre ganger så mye testosteron som ordinære kvinner.

«Caster, 100 prosent kvinne»
I dag fikk 18-årige Semenya i hvert fall en kraftig hyllest, da hun og Sør-Afrikas VM-medaljører landet på OR Tambo-flyplassen i Johannesburg.

Da kom også smilet fram, foran jubel fra flere tusen oppmøtte.

Heiagjengen stilte med plakater med budskap som «Caster, 100 prosent kvinne», «Velkommen hjem, Caster. Vår mester» og «Sportens førstedame».

Ifølge BBC ble friidrettsutøverne smuglet ut av flyplassen, før de ble presentert på et podie der menneskemengden ventet på dem.
Semenya ga tommelen opp og ytret seg kort.

GULLHELTEN: Tusenvis hyllet Caster Semenya på flyplassen i Johannesburg i dag, mange hadde med plakater til støtte for den omstridte utøveren. Foto: EPA/KIM LUDBROOK
GULLHELTEN: Tusenvis hyllet Caster Semenya på flyplassen i Johannesburg i dag, mange hadde med plakater til støtte for den omstridte utøveren. Foto: EPA/KIM LUDBROOK Vis mer

- Hei, alle sammen!

Hun er blitt en folkehelt i Sør-Afrika, og før avreisen fra flyplassen måtte politiet holde styr på en syngende og dansende folkemengde.

Og igjen manglet det ikke på familie, venner og støttespillere som gjerne vil skrive under på at jenta nettopp er ei jente.

- Caster er en jente, jeg bekymrer meg ikke for det. Caster er som mitt eget barn, jeg vet hvor hun kommer fra, sier onkel Ben Semenya til nyhetsbyrået AFP.

Stolte av vår lille jente
Også Winnie Madikizela-Mandela, ekskona til Nelson Mandela, ville ha et ord med i laget når Semenya ble ønsket velkommen hjem.

- Vi er her for å fortelle hele verden hvor stolte vi er av vår lille jente, sier Madikizela-Mandela til AP.

GULLET RUNDT HALSEN: - Hei alle sammen, var det eneste Semenya sa til folkemengden. Foto: AP/Themba Hadebe
GULLET RUNDT HALSEN: - Hei alle sammen, var det eneste Semenya sa til folkemengden. Foto: AP/Themba Hadebe Vis mer

- De kan skrive det de vil, vi er stolte av henne.

IAAF har tatt selvkritikk fordi de selv under VM offentliggjorde at jenta kjønnstestes. De understreker at hun ikke mistenkes for doping.

- Jeg angrer dypt på at noen lekte ut konfidensielle opplysninger i denne saken, slik at IAAF måtte gå ut og bekrefte at den unga jenta blir kjønnstestet. Det er en trist affære, og vi har bedt om en intern undersøkelse slik at noe slikt ikke skjer igjen med prosedyrer av denne typen, sier IAAF-president Lamine Diack.

Den sørafrikanske friidrettspresidenten mener det er noen i Sør-Afrika som lekket kjønnstestingen, uten å avsløre hvem i frykt for søksmål.

GULLJENTA: De frammøtte var klare i sin støtte til vinneren av 800 meter i VM. Foto: EPA/KIM LUDBROOK
GULLJENTA: De frammøtte var klare i sin støtte til vinneren av 800 meter i VM. Foto: EPA/KIM LUDBROOK Vis mer
SYNGER OG DANSER: Mer enn 5000 mennesker møtte opp for å støtte Semenya, skriver nyhetsbyrået. Foto: AFP PHOTO/PABALLO THEKISO
SYNGER OG DANSER: Mer enn 5000 mennesker møtte opp for å støtte Semenya, skriver nyhetsbyrået. Foto: AFP PHOTO/PABALLO THEKISO Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media