Semenya i kjole og sminke

Kledd opp av ukeblad.

KJØNNSTESTES: Her løper Caster Semenya inn til VM-gull på 800 meter. Siden har folk diskutert om jenta virkelig er ei jente. Foto: EPA/KERIM OKTEN
KJØNNSTESTES: Her løper Caster Semenya inn til VM-gull på 800 meter. Siden har folk diskutert om jenta virkelig er ei jente. Foto: EPA/KERIM OKTEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Caster Semenya (18) ble Friidrett-VMs store snakkis, straks det ble kjent at gullvinneren på 800 meter er  kjønnstestet.

Nå har tenåringen stilt opp for det sør-afrikanske ukebladet You Magazine. Over fem sider blir Semenya vist fram med makeup, smykker, ny hårfrisyre og designerklær, både tights og kjoler, skriver The Guardian.

Ukebladet presenterer den sørafrikanske VM-gullvinneren med følgende tittel på forsida: «Wow, se på Caster nå!». I intervjuet i bladet sier friidrettsutøveren at det er uvant for henne å stille i finklær.

Vil lære å sminke seg
- Jeg skulle gjerne pyntet meg oftere med kjoler, men jeg får aldri sjansen. Jeg har også lyst til å lære å sminke meg, sier Semenya.

Ifølge ukebladet sa gullvinneren til sin manager at hun ønsket å kjøpe alle antrekkene hun prøvde i fotoseansen.

- Jeg har aldri kjøpt mine egne klær, mammaen min kjøper dem til meg. Men nå vet jeg hvordan jeg kan se ut, og jeg har lyst til å kle meg sånn oftere, sier Semanya.

Til den sørafrikanske avisa The Times sier hun at hun gjorde fotoseansen bare fordi det var morsomt.

- Jeg gjorde ikke dette for å bevise noe, det var var bare gøy. Jeg gir blaffen i hva folk sier om meg.

Stoppet på damedo
Det opplysningene om kjønnstesten lekket ut under VM rant det inn historier om 18-åringen fra hjemlandet. Treneren fortalte at tenåringen har opplevd å bli stoppet på vei inn til dametoalettet.

COVER GIRL: Slik ser Semenya ut etter at ukebladet sminket og kledde henne opp. Faksimile: You Magazine
COVER GIRL: Slik ser Semenya ut etter at ukebladet sminket og kledde henne opp. Faksimile: You Magazine Vis mer

Semenya svarte da med å tilby seg å trekke ned buksa.

Ei britisk avis kom over opplysninger om at tester viser at hun har tre ganger så mye testosteron som vanlige kvinner. Samtidig ba foreldrene hennes om fred og ro for jenta, de har aldri vært i tvil om hvilken kjønn datteren er.

Og da hun kom hjem til Sør-Afrika etter mesterskapet i Berlin ble hun hyllet av tusenvis av frammøtte. De hadde med seg plakater med støttende budskap, som «Caster, 100 prosent kvinne».

I går trakk Semenyas trener seg, han mener at Semenya ble lurt til å ta en kjønnstesten før VM.

Fortsatt er resultatet av kjønnstesten ikke klar, og Semenya sier til You Magazine at hun ikke blir opprørt over at det trekkes i tvil at hun er ei jente.

- Jeg ser på det hele som en spøk, jeg blir ikke sinna. Gud skapte meg som jeg er, og jeg aksepterer meg selv. Jeg er den jeg er, og jeg er stolt av meg selv.

Krever unnskyldning
Det sørafrikanske regjeringspartiet «African Nation Congress» tar ikke lett så på kjønnstesten Semenya er utsatt for, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Partiet ønsker at IAAF-president Lamine Black ber om unnskyldning for kjønntesten, foran det det sørafrikanske parlamentet.

HJEMME: Her stiller Caster Semenya opp foran familiens hjem i Gammasehlong-landsbyen, utenfor Polokwane i Limpopo. Foto: REUTERS/Stringer
HJEMME: Her stiller Caster Semenya opp foran familiens hjem i Gammasehlong-landsbyen, utenfor Polokwane i Limpopo. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer
HYLLET I HJEMLANDET: Her smiler Semenya under mottakelsen i Johannesburg etter VM-gullet. Foto: AFP/PABALLO THEKISO
HYLLET I HJEMLANDET: Her smiler Semenya under mottakelsen i Johannesburg etter VM-gullet. Foto: AFP/PABALLO THEKISO Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer