Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Semenya klarer ikke å ta eksamen

Sliter psykisk etter kjønnstest-skandalen.

NEDBRUTT: Caster Semenya var overlykkelig etter VM-gullet på 800 meter i Berlin, men gleden snudde fort til fortvilelse i kontroversen som fulgte.Foto: SCANPIX/AP/David J. Phillip
NEDBRUTT: Caster Semenya var overlykkelig etter VM-gullet på 800 meter i Berlin, men gleden snudde fort til fortvilelse i kontroversen som fulgte.Foto: SCANPIX/AP/David J. Phillip Vis mer

||| • Esten O. Sæther: Alle andre ville tjene på Caster

(Dagbladet.no): Årets definitivt mest omtalte friidrettsnavn, Caster Semenya, sliter fortsatt med ettervirkningene etter kjønnstestskandalen som fulgte hennes suverene 800-metergull i VM i Berlin.

Ifølge Semenyas trener Michael Seme har 18-åringen først nå tatt inn over seg hva som har skjedd, og hendelsene har begynt å påvirke henne psykisk. Semenya sliter nå så mye at hun ikke orker å ta eksamen ved universitetet i Pretoria.

- Hun er mentalt sliten. Heldigvis forstår universitetet problemene hennes, og har gjort det klart at eksamen er det siste hun trenger å bekymre seg for nå, sier Seme ifølge Daily Telegraph.

- Det er viktig for alle at Caster jobber seg gjennom dette på egen hånd, men vi er der for henne om hun trenger det. Hun kan ta eksamen når hun er klar for det, sier Seme.

Caster Semenya studerer idrettslære på første året.

Løy om kjønnstesting
18-åringen ble mottatt som en heltinne i Sør-Afrika etter VM-gullet i Berlin, men gleden ble fort overskygget av spekulasjonene rundt hennes angivelige tvekjønnethet.

Det sørafrikanske forbundet kom med kraftige angrep på det internasjonale friidrettsforbundet og internasjonal presse, som ble beskyldt for å drive en uverdig heksejakt på den unge jenta.

Senere viste det seg imidlertid at forbundet visste at Semenya var blitt kjønnstestet allerede før VM.

Presidenten i det sørafrikanske friidrettsforbundet (ASA) Leonard Chuene beklaget da at han hadde løyet, men hevdet han kun var ute etter å «beskytte et barn».

Chuene beholdt jobben tross massiv kritikk fra opposisjonen i hjemlandet.

Utarbeider definisjon
Det internasjonale friidrettsforbundet IAAF begynte på sin side sine undersøkelser etter VM-gullet for å imøtegå spekulasjonene omkring Semenya. Testresultatene er ventet i november, men Sydney Morning Herald har offentliggjort at de sitter på dokumentasjon som beviser at Semenya er tvekjønnet.

IAAF fortsetter samtidig arbeidet med å finne en medisinsk definisjon på hvor grensen mellom kvinnelig og mannlig kjønn går.

En rekke eksperter verden over vil ta stilling til spørsmålet, og en viktig forutsetning for definisjonen blir resultatet av kjønnstesten utført på Caster Semenya.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling