LØP UNDER TO MINUTTER: Caster Semenya gledet seg over sterk tid i Berlin - på aranaen hun tok sitt VM-gull i fjor. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
LØP UNDER TO MINUTTER: Caster Semenya gledet seg over sterk tid i Berlin - på aranaen hun tok sitt VM-gull i fjor. Foto: REUTERS/Fabrizio BenschVis mer

Semenya løper Diamond League-finale

Første store stevne siden VM i 2009.

|||Caster Semenya er klar for Diamond League-finalen i Brussel fredag. Det blir 19-åringens første storstevne siden VM i Berlin i fjor.

Samtidig som Semenya gjør sitt comeback på den internasjonale arena, skal Tyson Gay løpe for æren og seieren i Diamond League på 100 meteren.

Verken Usain Bolt eller Asafa Powell, Gays største utfordrere, stiller, så amerikaneren bør få «lett match».

Andreas Thorkildsen deltar i sesongens nest siste stevne for hans del. Han har allerede vunnet diamanten i spyd, så nå er det jakten på det skikkelige lange kastet som gjelder for det norske spydesset.

Han har 90,37 meter som årsbeste, men etter at han fikk opp denne lengden 29. mai i Florø, har han ikke vært over 90 metersgrensen senere i sesongen, selv om det altså er blitt både EM-gull og Diamond League-seier. Bare to ganger har Thorkildsen vært slått i år, så han har hatt en stabil og god sesongen. Men det er blitt for få virkelige lange kast. Derfor er det stort sett bare lengden som betyr noe i Brussel.

Mangler fart  - Jeg har savnet konkurransene, så det er deilig å være tilbake igjen, sier Caster Semenya som ble verdensmester på 800 meteren i Berlin i fjor med 1.55,45. Etter VM ble hun utestengt i påvente av en kjønnstest.

Det tok lang tid å tolke testresultatet, men i sommer fikk Semenya klarsignal til å starte igjen. Hun løp først to små stevner i Finland, før hun gikk til topps i et storstevne på VM-arenaen i Berlin sist helg. Da fikk hun 1.59,90.

- Jeg mangler fortsatt litt fart i kroppen, for det har ikke vært lett å komme tilbake etter det lange oppholdet jeg hadde, sier Semenya som er tatt ut på det sørafrikanske laget til Samveldelekene i oktober.

- Da jeg klarte 1.59,90 i Berlin følte jeg at jeg er tilbake på rett spor igjen, men det er for tidlig for meg å gå til angrep på verdensrekorden på 800 meter, sier Semenya.

Det er tsjekkiske Jarmila Kratosjvilova som holder den rekorden med 1.53,28 fra München i 1983.

Raskest i år Tyson Gay må legge både Yohann Blake og Richard Thompson bak seg for å være sikker på å vinne 100 meteren i Diamond League. Han bør kunne klare det, for i år har han vært både best og raskest på 100 meteren.

Powell og Bolt har begge slitt med skader. Det har gjort at de begge har tatt det rolig. De har rett og slett sett på 2010 som en mellomsesong, og begge jamaicanerne avsluttet sesongen tidlig.

- Jeg er verdens raskeste mann på 100 meteren i år, men jeg føler jeg har mer inne enn det jeg har fått vist, og jeg føler meg mentalt sterk nok til å forbedre persen min på 9,69 sekunder, sier amerikaneren før Diamond League-finalen i Brussel fredag kveld.

Han legger til at han likevel ser på det som mye viktigere å vinne titler enn å løpe fort, for det er VM- og OL-titler man først og fremst blir husket for.

- Dersom du vil bli respektert og husket er det titlene som gjelder, sier Tyson Gay.

Ved siden av Andreas Thorkildsen skal også Bjørnar Ustad Kristensen delta i Brussel fredag. Han løper 3000 meter hinder og målet er en tid ned mot - eller helst - under 8.20 minutter.

(NTB-AFP)

KLAR TIL START: Carsten Semenya hadde med seg trener Michael Seme på pressekonferansen før stevnet i Brussel. Foto: EPA/BENOIT DOPPAGNE
KLAR TIL START: Carsten Semenya hadde med seg trener Michael Seme på pressekonferansen før stevnet i Brussel. Foto: EPA/BENOIT DOPPAGNE Vis mer