Semenya nest sist halvveis - spurtet til tredjeplass

Hennes første storløp siden det kontroversielle VM-gullet.

TILBAKE: Caster Semenya var lenge utestengt, men nå får hun løpe igjen. Foto: Etienne Ansotte/REUTERS
TILBAKE: Caster Semenya var lenge utestengt, men nå får hun løpe igjen. Foto: Etienne Ansotte/REUTERSVis mer

|||(Dagbladet): Sørafrikanske Caster Semenya (19) løp i kveld et stort stevne for første gang siden hennes mye omtalte VM-løp for ett år siden.

Før starten var alle blikk rettet mot henne. Og mens de andre 800-meterne fikk høflig applaus da de ble presentert, var det betydelig mer jubel fra publikum da Semenyas navn ble ropt opp.

Men det er opplagt at hun har en del igjen til fjorårets storform.

Semenya lå nest sist etter 400 meter, men jobbet seg framover i feltet på sisterunden. Sluttspurten ga henne en tredjeplass med tida 1.59,65. Kenyanske Janet Jepkosgei vant med tida 1.58,82 - og hun var dermed også Diamond League sammenlagt.

- Det er godt å være tilbake, men forhåpentligvis får det litt raskere etter hvert. Treningsgrunnlaget mitt er ikke så bra, sier hun til NRK.

Skryter av Semenya Semenya ble verdensmester på 800-meteren i Berlin i fjor med 1.55,45 - en overlegen seier som vekket oppsikt. Etter VM ble hun utestengt i påvente av en kjønnstest.

Da IAAF bestemte at hun skulle kjønnstestes i fjor sommer ble det hevdet at hun var tvekjønnet og hadde tre ganger så mye testosteron som andre kvinner.

Og trener Michel Seme fortalte allerede i august i fjor at løperjenta hadde blitt stoppet på vei inn til dametoalettet hjemme i Sør-Afrika. Semenya svarte med å spørre om buksene skulle ned.

Treneren mener comebacket til Semenya er av det mirakuløse slaget.

OVERLEGENT GULL: Caster Semenya vant et overlegent VM-gull i fjor, på tida 1.55,45. Foto: KERIM/OKTEN/EPA
OVERLEGENT GULL: Caster Semenya vant et overlegent VM-gull i fjor, på tida 1.55,45. Foto: KERIM/OKTEN/EPA Vis mer

- Hadde dette skjedd andre utøvere hadde de kanskje vært døde nå. Men Caster er en sterk kvinne. Vi sa hele tida «Caster, glem disse tingene». Andre ville kanskje drukket gift, sier Seme.

- Har savnet konkurransene Etterspillet har vært langt og det tok tid å tolke resultatene. I sommer fikk hun derimot grønt lyst og hun får fortsette å løpe som kvinne.

Hun gjorde comeback i et lite stevne i Finland, hvor hun løp ni sekunder tregere enn i VM. Forrige helg gikk hun til topps i et stevne på VM-arenaen i Berlin. Da løp hun på 1.59,90.

- Jeg har savnet konkurransene, så det er deilig å være tilbake igjen. Jeg mangler fortsatt litt fart i kroppen, for det har ikke vært lett å komme tilbake etter det lange oppholdet jeg hadde, sa Semenya før kveldens 800-meter.

På lang sikt er målet hennes å ta verdensrekorden til tsjekkiske Jarmila Kratosjvilova. Hun løp på 1.53,28 i München i 1983.

- Jeg følte meg på rett vei da jeg klarte 1.59,90 i Berlin, men det er for tidlig for meg å gå til angrep på verdensrekorden, sier Semenya.

COMEBACKET: Her løper Caster Semenya internasjonalt igjen for første gang etter VM, i et lite stevne i Finland for halvannen måned siden. Foto: PEKKA SIPOLA/EPA
COMEBACKET: Her løper Caster Semenya internasjonalt igjen for første gang etter VM, i et lite stevne i Finland for halvannen måned siden. Foto: PEKKA SIPOLA/EPA Vis mer