Semifinalen avgjort på straffespark

Spania trakk det lengste strået, og møter Brasil i finalen av prøve-VM.

SÅ NÆRME: Christian Maggio (liggende) fikk stå helt umarkert på bakre stolpe i førsteomgang, men fikk ikke styrt headingen til side for Iker Casillas. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker/NTB Scanpix
SÅ NÆRME: Christian Maggio (liggende) fikk stå helt umarkert på bakre stolpe i førsteomgang, men fikk ikke styrt headingen til side for Iker Casillas. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Etter 120 minutter måtte det straffespark til for å skille Spania og Italia. Begge lagene hadde sine muligheter til å avgjøre i ordinær tid og i ekstraomgangene, men det var ikke før i straffesparkkonkurransen at Buffon og Casillas måtte plukke baller ut av nettet.

Der ble Bonucci syndebukken, etter tolv fantastiske straffer. Da bommet Juventus-spilleren, og Jesus Navas avgjorde til fordel for spanjolene, som dermed møter Brasil i finalen av prøve-VM.

Italia best i førsteomgang Italienerne hang overraskende godt med i førsteomgang, og var sågar nærmest scoring de første 45. Aller nærmest var Christian Maggio, da han etter en drøy halvtime fikk stå helt umarkert på bakre stolpe. Dessverre for de azurblå gikk headingen rett i fanget på Iker Casillas.

Like etter kom Spania til sin største mulighet i førsteomgang ved Fernando Torres. Han vendte elegant opp på 16-meteren, rykket et par meter, før han avsluttet like til side for målet.

Selv om det var spanjolene som hadde ballen mest, var det Italia som hadde de fleste avslutningene, og således var nærmest scoring i den første halvdelen av kampen.

Målløs spenning Andreomgangen var på mange måter lik den første, bortsett fra at italienerne hadde ballen noe mer. I tillegg manglet de helt store målsjansene. Italia spilte kynisk, mens Spania ikke maktet å tre seg gjennom på tiki taka-vis, slik de ønsket.

Mot slutten fikk vi se noe så sjeldent som et spansk lag som la seg lavt og satset på kontringer.

Til tross for at de første 90 minuttene av kampen ikke bød på masse severdig spill og flotte scoringer, var det utvilsomt en nerve i kampen - en spenning som bare ble forsterket i ekstraomgangene.

Stolpeskudd og forsvarssjanser Allerede i åpningsminuttene av den første ekstraomgangen burde Juventus-spiss Emanuele Giaccherini gitt de blåkledde ledelsen. Et innlegg fra høyre gikk gjennom hele feltet til en umarkert Giaccherini på bakre stolpe. 28-åringen klinket til fra kort hold, men traff treverket så stolpene dirret bak Iker Casillas.

Så tok Spania over, og Pique fikk en god mulighet umiddelbart etterpå. Skuddet fra 13 meter ble blokkert til hjørnespark.

NESTEN: Spania-forsvarer Gerard Pique hadde flere gode muligheter til å avgjøre kampen for de rødkledde. Foto: AFP PHOTO/LLUIS GENE/NTB Scanpix
NESTEN: Spania-forsvarer Gerard Pique hadde flere gode muligheter til å avgjøre kampen for de rødkledde. Foto: AFP PHOTO/LLUIS GENE/NTB Scanpix Vis mer

Og det var de spanske forsvarsspillerne som kom til sjanser. Etter ni minutter av den første ekstraomgangen ble venstreback Jordi Alba elegant tredd gjennom av Andres Iniesta. På hel volley satte førstnevnte ballen like over Buffons mål.

Italienerne virket like mørnet som en god, spansk biff, mens spanjolene bare ble bedre og bedre som en italiensk rødvin.

Med fem minutter igjen på klokka klinket Xavi til fra 25 meters hold. Skuddet var hardt, men innenfor Buffons rekkevidde. Likevel måtte Italias sisteskanse bokse, og da gikk ballen i stolpen. På returen klarte ikke spanjolene å stokke beina nok til å få ballen i mål.

Helt mot slutten av andre ekstraomgang satte Andres Iniesta i gang et vakkert spansk angrep. Dessverre for Spania var angrepet mer vakkert enn effektivt, og det ebbet ut i 0-0 og straffesparkkonkurranse, hvor altså Spania var best.

STOLPEN: Giaccherini skyter i stolpen bak en sjanseløs Casillas. Foto: AP Photo/Fernando Llano/NTB Scanpix
STOLPEN: Giaccherini skyter i stolpen bak en sjanseløs Casillas. Foto: AP Photo/Fernando Llano/NTB Scanpix Vis mer