Send folkets lag til VM

Det er på tide å sette bort Ferrariene og dele litt mer enn bildrømmene med fansen, om fotballgutta skal spille seg til VM som hele Norges lag. Hvem liker du best av fotballgutta?

CHISINAU (Dagbladet): Parkeringsplassen utenfor Republican Stadion i Chisinau er et bra sted for de norske landslagsstjernene å sette fra seg Ferrariene for godt, slik at det blir mulig å forbinde våre beste fotballutøvere med noe annet enn luksussymboler.

I hovedstaden til Europas fattigste land hadde de tomme bilene forsvunnet kjapt, og ryktet med dem.

For om poengene kommer som de skal i kveld, er det omdømmet fotballandslaget må jobbe med.

Det er et populært, folkelig lag Åge Hareide håper å ta med seg til VM-sluttspillet i Tyskland neste sommer.

DERFOR VAR landslagsledelsen kjappe til å si ja da TV-produsenten Åsmund Brøvig absolutt utenfor det faste programmet med fotballfraser reiste seg på pressekonferansen i går, tørket en tåre i stundens alvor og inntrengende ba om hjelp til sitt eget arbeid for handikappede barn i Moldova.

Åsmund har jobbet i et par år sammen med en kamerat for en gruppe fra barnehjemmene. Ungene derfra sliter aller nederst blant landets lutfattige innbyggere. Målet er å vise nettopp disse barna fram, så flest mulig får se og ta ansvar selv i et land som har lite å dele på.

INGEN ER så mye sett i den moderne europeiske kulturen som fotballstjerner. I kveld møter Åsmunds gruppe Moldovas VM-spillere til felles lagbilde etter kampen, og draktene blir i rødt, hvitt og blått.

Norske landslagstrøyer på en stolt gjeng funksjonshemmete moldoviske 14-åringer: Det kler heltene våre bedre enn de lekre sportsbilene de snart har satt fra seg på parkeringsplassen.

 FOLKETS MENN: John Arne Riise, Brede Hangeland, Morten Gamst Pedersen og en frisk Ole Gunnar Solskjær er viktige menn når folkets gunst skal gjenerobres. Foto: Arnt E. Folvik og Scanpix
FOLKETS MENN: John Arne Riise, Brede Hangeland, Morten Gamst Pedersen og en frisk Ole Gunnar Solskjær er viktige menn når folkets gunst skal gjenerobres. Foto: Arnt E. Folvik og Scanpix Vis mer

FORANDRINGEN tar tid. Fotballmillionene er kommet kjapt på unge gutter, og sosiale endringer krever som banespillet oversikt og blikket vekk fra ballen.

Denne forandringen har vært målet helt siden Åge Hareide og Stig Inge Bjørnebye tok tak i gruppa for halvannet år siden. Nå synes de oversikten er bedre enn noen gang. Landslagssamlingene er ikke lenger plassen der de nyrike bruser med fjærene. Med de eldste spillerne som holdningsskapere har treningene utviklet seg til humørfylt, sportslig fellesskap med utøvere som både konkurrerer godt og gjør plass til andres suksess.

Slik blir det snart bedre plass for hele fotballandslaget hos nordmenn flest.

FORELØPIG ER mangelen på folks begeistring for landslaget det mest bemerkelsesverdige. Suksessen i de to siste kvalikkampene i fjor høst har ikke holdt seg gjennom vinteren.

Kveldens kamp er ingen stor, forventet begivenhet. Det er en stopp i programmet fram mot den planlagte Italia-festen på Ullevaal 4. juni, og kan bli bråstopp om ikke laget innfrir kravet om tre poeng.

Mens landslaget som sponsorprodukt selger bedre enn noen gang, er ikke tilskuerne så sikre.

Ja, et klart flertall tror vi går til VM-sluttspillet, men foreløpig vet vi ikke om det egentlig betyr så mye.

SPORTENS virkelige verdi får verken plass i tabeller eller på resultatlistene. Da fotballgutta gjorde det poengmessig bedre enn noen gang i EM-kvaliken sist på 90-tallet under Nils Johan Semb, mistet landslaget samtidig det folkelige grepet.

Det er ennå ikke gjenerobret, og uten en skadet Ole Gunnar Solskjær er det ikke så lett å se hvem av spillerne som har bred nok tiltrekning til å dra folk tilbake. Kanskje Morten Gamst Pedersen når han er blitt såpass trygg hos Blackburn at han ser at lykken ikke vipper med en benkplassering, John Arne Riise i ny og voksen utgave etter en sosialt slitsom tid, Erik Hagen med enda mer menneskelig ballast fra Russland-oppholdet, Steffen Iversen om han fortsetter å vise seg som leder etter den flotte framgangen hos VIF i fjor eller Brede Hangeland hvis han får slippe til med de sjefskvalitetene denne unge Viking-spilleren står for.

ALLE FOLKELIGE lag trenger tydelig profil. Den kan være sportslig som Drillos tidlig på 90-tallet; skjønt det laget hadde markante utøvere i tillegg. Mest treneren selv med sine gummistøvler og sin fotballprofeti, men også Rune Bratseth som moralsk grensesetter, Erik Thorstvedt som elegant vert for jentenes innblikk i fotballverdenen og Jan Åge Fjørtoft pluss Mini som mer eller mindre frivillige klovner.

Til sammen gjorde de Drillos til noe mer enn et effektivt fotballag.

ÅGES MENN har foreløpig vært mest effektive.

Vinner de i kveld og følger opp utover våren med å formidle den sosiale kraften som et godt fotballfellesskap står for, er det mulig å sende et respektert, folkekjært lag til VM.

Og først da er egentlig Tysklands-turen verdt noe.