Sender et stikk til dem som ristet på hodet av Hannover

Slik merker Moa forskjellen på Tippeligaen og Bundesliga.

HAR FLYTEN: Moa har grunn til å smile om dagen. 24-åringen har fått en flott start i tysk fotball, og starter trolig som spiss mot Island på fredag. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
HAR FLYTEN: Moa har grunn til å smile om dagen. 24-åringen har fått en flott start i tysk fotball, og starter trolig som spiss mot Island på fredag. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

||| REYKJAVIK (Dagbladet): Mohammed Abdellaoue har fått en oppløftende start på karrieren i Bundesliga og Hannover, og vartet opp med både scoring og målgivende i 2-1-seieren mot Schalke 04 sist helg.

Det mangler imidlertid ikke på skeptikere da Tippeligaens toppscorer forlot Vålerenga for rundt 10 millioner kroner - til en klubb de færreste nordmenn har et forhold til.

I media gikk debatten heftig om ikke Moa burde gått til en bedre og større klubb.

- Jeg blir betenkt når kanskje den beste spilleren i eliteserien går til en klubb som Hannover. Jeg synes det er litt trist, egentlig, sa Terje Liverød til Aftenposten - og han var ikke alene i sin skepsis.

- De som følger med skjønner meg
Moa selv vil ikke la seg provosere av dem som mener Hannover ikke er en stor nok klubb.

- Folk får mene hva de vil. Jeg tenker på hva som er riktig og viktig for meg, og hører på folka tett rundt meg, som faktisk betyr noe. Folk som følger med litt skjønner valget mitt. De ser at Bundesliga er en av de beste ligaene i Europa. Det er bare å komme ned og se på en kamp i Bundesliga, så skjønner du hvorfor det er en god liga. Og så er det høyest tilskuersnitt i Europa, sier Hannover-spissen til Dagbladet.

Drøye 60 000 tilskuere så i hvert fall Moa sette inn 2-0 mot Schalke, mot 40 000 i den første hjemmekampen. Det minner i hvert fall lite om en liten klubb.

- Veldig høyt tempo
Hannover kjempet på nedre halvdel i Bundesliga i fjor og er spådd i nedrykksstriden denne sesongen også - men Moa har latt seg imponere av nivået på lagkameratene.

- Den største forskjellen jeg merker fra Tippeligaen er at det er veldig bra ballspillere her, som sjelden mister kula. Det er en litt annerledes fotball enn i Norge. Det er ikke ofte de kaster bort ballen eller slår vekk unødvendig. Man er veldig opptatt av å holde ballen i laget. Det er det jeg har lagt mest merke til.

- Skiller treningene seg ut fra det du er vant med?

- Mye av treningsarbeidet er det samme som i Vålerenga. De er veldig opptatt av å gjøre ting med ball, og holde den i laget. Jeg kjenner at det er veldig høyt tempo, høyt nivå og gode ferdigheter på gutta, sier Moa til Dagbladet.

I Hannover utgjør han et spisspar sammen med eks-RBK'er Didier Konan Ya, mens han i Vålerenga var uten en rein spissmakker.

- Hva foretrekker du?

- Jeg trives godt som spiss alene og med to spisser. I Vålerenga hadde jeg som regel Fellah i nærheten av meg hele tida, så da var det litt to spisser likevel. I Hannover er det ganske fritt hvem som møter og hvem som stikker. Samarbeidet blir nok bare bedre utover, sier Moa.

Fnyser av spillerbørs
Han fikk dårligst karakter av Hannover-spillerne på børsen til det tyske fotballmagasinet Kicker i debuten sin, men befant seg i motsatt helt på topp sist gang.

SCORET FORAN 60 000: Her legger Moa (liggende) på til 2-0 mot Schalke sist lørdag. Hannover vant 2-1. Foto: AP Photo/Martin Meissner
SCORET FORAN 60 000: Her legger Moa (liggende) på til 2-0 mot Schalke sist lørdag. Hannover vant 2-1. Foto: AP Photo/Martin Meissner Vis mer

- Jeg legger ikke mye i en spillerbørs i Kicker, for å være ærlig. Det bryr jeg meg ikke mye om. Vi fikk tre poeng og jeg scoret ett mål, det er det som betyr noe for meg.

- Hvor lettet er du over å komme deg ut i dette overgangsvinduet?

- Jeg hadde et ønske om å komme meg ut, men det var ikke sånn at jeg måtte på liv og død. Det skulle være bra for både meg og Vålerenga. Klubbene ble enige, og dette var noe jeg hadde lyst til og ville ta sjansen på. Jeg er trygg på meg selv, og vet at jeg presterte fram til jeg dro nå. Hadde jeg blitt i Enga ut sesongen eller et år til, ville ikke det vært noe problem, sier Moa.

Med John Carew uaktuell mot Island ligger det meste til rette for at Moa starter på topp, selv om Erik Huseklepp scoret to mot Frankrike i spissrollen sist.

Moa står høyt i kurs hos Drillo, som fort kan skyve Huseklepp ut igjen på høyre kant med frihet til å bevege seg inn i banen med sine ofte kloke løp.

- Alt ligger vel ikke til rette for at det blir meg, Huseklepp var veldig god mot Frankrike sist. Så vi får bruke den uka her. Begge har lyst til å vise seg fram, så får vi se hva Egil bestemmer seg for på fredag. Uansett hvem som spiller kommer personen til å gjøre en god jobb.

- Det kan jo godt hende at begge spiller?

- Ja, kanskje. Du får spørre Egil om formasjon og taktikk, smiler Moa.

JAKTER FØRSTE LANDSLAGSMÅL: Moa har seks A-kamper med flagget på brystet, men har ennå ikke funnet nettmaskene. Skjer det fredag? 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
JAKTER FØRSTE LANDSLAGSMÅL: Moa har seks A-kamper med flagget på brystet, men har ennå ikke funnet nettmaskene. Skjer det fredag? Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer