- Sender feil signal til Tarik og Ciljan

Talentspeider refser Hareide.

(Dagbladet.no): Da Åge Hareide utelot sine unge stjerner til forrige ukes privatkamp mot Irland, var det mest av hensyn til U21-landslagslagets viktige kvalikkamp mot Sveits.

Den tapte Norge 2-0, og verken Tarik Elyounoussi, Per Ciljan Skjelbred eller Vadim Demidov var i nærheten av sedvanlig standard.

Da Hareide tok ut troppen til VM-kvaliken mot Island fikk unggutta svi for den dårlige innsatsen. Landslagssjefen valgte å presentere 21 spillere, men holdt muligheten åpen for å hente inn to til om nødvendig. Det som er helt sikkert er at Tarik & co skal spille U21-kamp borte mot Nederland, som må vinnes dersom det skal være håp om EM-deltakelse.

- Ingen av dem overbeviste for U21-landslaget sist. Det er nivået de må vise seg frem på først. Døra til A-landslaget står ikke automatisk åpen, begrunnet Hareide.

- De har overbevist

Den argumentasjonen har Tor Kristian Karlsen - internasjonal talentspeider med fartstid i klubber som Bayer Leverkusen og Hannover 96 - liten forståelse for.

- Jeg ville forstått det om de brukte Nederland-kampen som argument. Men når det ikke blir gjort, så overrasker det meg at de utsetter to av talentene som har prestert best i Tippeligaen i år for amerikansk uttak, etter at de har vist over en god vår og sommer at de har nivået som skal til. I Tariks tilfelle er han belønnet med stor interesse fra utlandet og overgang til Heerenveen. Dette uttaket sender et uklart signal til disse profilene, som vi sannsynligvis skal bygge opp landslaget rundt i årene som kommer, sier Karlsen til Dagbladet.no.

Han mener landslagsledelsen burde sett gjennom fingrene på den svake innsatsen mot Sveits.

IKKE MED MOT ISLAND:  Tarik Elyounoussi fikk en pangstart på A-landslaget med scoring i debuten mot Uruguay. Men etter den svake innsatsen da U21-landslaget tapte mot Sveits, ble Heerenveen-proffen veid og funnet for lett da Åge Hareide tok ut sin tropp til VM-kvaliken mot Island. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET
IKKE MED MOT ISLAND: Tarik Elyounoussi fikk en pangstart på A-landslaget med scoring i debuten mot Uruguay. Men etter den svake innsatsen da U21-landslaget tapte mot Sveits, ble Heerenveen-proffen veid og funnet for lett da Åge Hareide tok ut sin tropp til VM-kvaliken mot Island. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET Vis mer

- Både Ciljan og Tarik har overbevist og stått fram som to av de største profilene fra U16 til U21. Om de hadde en litt svak kamp mot Sveits, må det gå an å se litt stort på det. Moa er inne - noe jeg for øvrig synes er positivt - men han har for eksempel aldri vært noen stor profil på alderbestemt, sier han.

Karlsen mener europeiske nasjoner Norge kan sammeligne seg med er flinke til å etablere en stamme av etablerte spillere, og krydre med talenter. Gårsdagens landslagsuttak betegner han som «safe».

- Hareide er i en ryggen-mot-veggen-posisjon, og vil på død og liv at kvaliken skal starte uten tap i de første kampene for å bygge opp entusiasmen, og få folk med på prosjektet, som betyr mye for norsk fotball. Da kan man forstå at han velger å kjøre safe. Men det ville ikke vært noen gambling å ta med Tarik og Ciljan, mener Karlsen.

Valgte rutine

Landslagstrener for U21-gutta, Øystein Gåre, synes det blir feil å si at Tarik og Ciljan er vraket fra A-landslagstroppen.

- De tilhører U21-troppen, og har såvidt vært inne på A-landslaget. Når A-landslaget skal ut i VM-kvalik, har Åge valgt å satse på rutine. De valgene han gjør må du nesten ta med ham, sier Gåre til Dagbladet.no.

At for mange av U21-gutta tar steget opp til A-landslaget samtidig tror han ikke nødvendigvis er positivt for norsk fotball.

- Det ville vært en liten fallitterklæring om fem spillere hadde gått direkte opp til A-landslaget. Bare det at vi har hatt fem A-landslagsdebutanter i denne perioden er mer enn hva man ellers kan forvente. Det er unge og lovende spillere, og vi vil høre mye fra dem, men det kreves mye, sier Gåre.

- Sender feil signal til Tarik og Ciljan

Han ønsker ikke å evaluere Sveits-innsatsen til de A-aktuelle spillerne gjennom media, men bekrefter at de var godt under pari.

- Det ble gjort en god del feil, og sånne feil kan ikke gjøres om man har ambisjoner om A-landslaget. Det gikk mest på unødvendige balltap, sier Gåre.

Ikke for store for U21

Samtidig påpeker han at det var flere årsaker til at de ikke kom med i Hareides Island-tropp:

- Det er ikke bare den kampen som gjelder. Åge var og kikket på RBK-gutta mot Brann etterpå. Det er det han ser til daglig som er det viktige. Så rapporterer jeg tilbake på den innsatsen som blir gjort på U21. Men det er en kjensgjerning at vi som lag, og de gutta du nevner, ikke spilte opp mot sitt vanlige nivå.

- Kan det tenkes at motivasjonen for å spille på U21-laget ikke er like sterk nå som de har fått A-debuten?

- I så fall er det noe galt med oss som leder dette, at vi ikke klarer å formidle hva vi krever. Jeg har ingen mistanke om at spillerne tror de er blitt stjerner over natta, veien fram er tøffere enn som så. De har debutert i privatkamper, og er ikke etablert fordi Vadim fikk noen minutter. Disse guttene er veldig realistiske, og vet de må levere varene. Først og fremst hver søndag, sier Gåre.

Han kan forstå at folk roper etter friskt blod, men er ikke i tvil om at Hareide gjør det han mener er best for landslaget.

- Det er ingen som ser så mye fotball, så jevnlig, som landslagsledelsen. Meningmann ser gjerne glimt av høydepunkter. Uten forkleinelse for Tarik som scoret i debuten sin, men det målet var ferdigscoret, sier Gåre med glimt i øyet.

<B>IKKE MED MOT ISLAND:</B> Per Ciljan Skjelbred.
<B>RAPPORTERTE TIL HAREIDE:</B> U21-sjef Øystein Gåre.