Sender sjokkbølger gjennom golfmiljøet

Stadig flere golfstjerner slutter seg til omdiskutert storturnering, som tilbyr gigantiske pengesummer. Nå grilles stjernene av pressen.

VISTE SEG FRAM: Golfstjernene Phil Mickelson (t.v.) og Lee Westwood (t.h.) poserer med Newcastles styreformann Yasir Al-Rumayyan. Foto: Paul Childs/Reuters/NTB
VISTE SEG FRAM: Golfstjernene Phil Mickelson (t.v.) og Lee Westwood (t.h.) poserer med Newcastles styreformann Yasir Al-Rumayyan. Foto: Paul Childs/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Den nye Saudi-Arabia-finansierte LIV-touren splitter golfeliten, samtidig som flere stjerner har sendt sjokkbølger gjennom miljøet ved å trekke seg fra PGA-touren og bli med i den omstridte turneringen.

LIV-touren starter i London denne helga, hvor 48 spillere kjemper om en svimlende premiepott på rundt 235 millioner kroner. Vinneren får nesten 40 millioner kroner. Totalt skal det holdes åtte turneringer i år.

Saudi-Arabias statseide investeringsfond står bak finansieringen, og har fått mye kritikk på grunn av landets mange brudd på menneskerettighetene.

PGA-touren har gått hardt ut mot spillere som velger den Saudi-Arabia-finansierte touren, og har truet med at de mister sine medlemskap ved å delta der.

- Polariserende

Tirsdag og onsdag holdt noen av golfstjernene som deltar i LIV-touren en pressekonferanse, der de blant annet ble spurt om Saudi-Arabias syn på menneskerettigheter.

Da tok nordirske Graeme McDowell ordet fra podiet.

- Dette har vært utrolig polariserende. Jeg tror alle her oppe er enige. Ta Khashoggi-situasjonen. Vi var alle enige om at det var forkastelig, sa McDowell, og siktet til avdøde Jamal Khashoggi.

Khashoggi, som hadde skrevet kritisk om Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, ble i 2018 drept og partert av saudiarabiske agenter da han besøkte landets konsulat i Istanbul for å hente dokumenter han trengte for å gifte seg med sin tyrkiske forlovede Hatice Cengiz.

BLE DREPT: Jamal Khashoggi. Foto: Hasan Jamali/AP/NTB
BLE DREPT: Jamal Khashoggi. Foto: Hasan Jamali/AP/NTB Vis mer

McDowell fortsatte:

- Vi er golfspillere, og personlig sett føler jeg virkelig at golf er en god kraft. Vi er ikke politikere. Jeg vet at dere hater det uttrykket. Men du vet, hvis Saudi-Arabia ønsket å bruke golf som en måte for dem å komme dit de ønsker å være, og de har ressursene til å få fortgang i det, så mener jeg vi er stolte over å hjelpe dem på den reisen.

Reaksjonene i sosiale medier har ikke latt vente på seg, og flere mener at McDowell har beskrevet hvordan sportsvasking foregår i praksis.

Stjerne presset

Golfstjerne Phil Mickelson (51) bekreftet tidligere denne uka at han også skal delta i LIV-touren. Han er lagkaptein for et av 12 lag - et lag som har fått navnet «Hi Flyers».

51-åringen ble presset om overgangen da han holdt pressekonferanse onsdag, for første gang på fire måneder.

- Jeg forstår hvorfor dere reagerer, men jeg elsker denne sporten og har sett hvor mye godt den kan gjøre. Jeg mener LIV-touren er bra for golf, og jeg ser fram til å være en del av det, svarte Mickelson, som ifølge rapporter skal tjene 200 millioner dollar for å delta.

Mickelson har tidligere vært tydelig på at Saudi-Arabia har en dårlig historikk når det kommer til menneskerettigheter, og at saudiarabere sto bak drapet på Khashoggi.

- Jeg støtter på ingen måte noen form for brudd på menneskerettigheter. Jeg kan ikke være klarere enn det, sa golfstjernen, som beskrev bakmennene for golfligaen som «skumle».

Skal spille US Open

Denne uka valgte tidligere verdensener Dustin Johnson (37) å forlate PGA-touren til fordel for LIV-touren - et valg som sjokkerte flere. Han er også i likhet med Mickelson kaptein for et av lagene.

Johnson har vunnet 24 turneringer på PGA-touren, to majorturneringer og har tidligere vært nummer én på verdensrankingen.

PGA har gjort det klart at spillere som deltar i LIV-touren, ikke får komme tilbake og mister medlemskapet sitt.

Mickelson uttalte onsdag at han ikke kommer til å gjøre det samme som Johnson, og at han skal spille US Open neste uke.

- Alle spillere skal ha rett til å spille hvor de vil, når de vil, konstaterte han.

Tirsdag kveld opplyste majorturneringen US Open at de kommer til å la LIV-spillerne delta i årets utgave.

Grillet

Amerikanske Tiger Woods er blant stjernene som har takket nei til LIV-touren.

Ian Poulter og Lee Westwood har derimot takket ja, og følgende meldingsutveksling skjedde på en pressekonferanse onsdag:

Reporter: - Er det noen steder i verden dere ikke ville spilt? Hvis Vladimir Putin holdt en turnering, ville dere spilt der?

Poulter: - Det er spekulasjon. Jeg vil ikke kommentere på en spekulasjon.

Reporter: - Generelt sett, er det noen steder dere ikke ville spilt, basert på moralen, hvis dere fikk mye penger for det?

Poulter: - Jeg trenger ikke svare på det.

Reporter: - Lee, kan du svare? Ville du spilt under apartheid i Sør-Afrika for eksempel?

Westwood: - Du ber oss om å svare på hypotetiske spørsmål, som vi ikke kommer til å svare på.

DELTAR: Fra venstre: Laurie Canter, Ian Poulter, Sam Horsfield og Lee Westwood. Foto: NTB
DELTAR: Fra venstre: Laurie Canter, Ian Poulter, Sam Horsfield og Lee Westwood. Foto: NTB Vis mer

Ifølge engelske The Telegraph vil duoen Bryson DeChambeau og Patrick Reed også slutte seg til LIV-touren. Frykten er at mange flere profiler vil slå følge i framtida.

Norges golfstjerne Viktor Hovland er ikke å finne på listen over spillere i den nye touren. Hovland har tidligere uttalt at han ønsker å fortsette på PGA-touren, men at han kan bli overtalt om «alle andre» går over til den nye superligaen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer