Sender varsko før herreløpet: - Det kommer til å bli mye verre

Ingvild Flugstad Østberg kaller kvinnenes 10 kilometer ufattelig tung. Det blir ingenting sammenliknet med herreløpet, sier ekspert.

UTSLITTE: Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg ga alt i sporet i Seefeld i særdeles tunge forhold. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
UTSLITTE: Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg ga alt i sporet i Seefeld i særdeles tunge forhold. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SEEFELD (Dagbladet): En etter en kom helt utslitte kvinner i mål på kvinnenes 10 kilometer. Temperaturstokken viste ni grader da rennet startet og under en strålende sol hadde forholdene blitt utrolig tunge.

Ingvild Flugstad Østberg klarer knapt å beskrive opplevelsen av tikilometeren.

- Det er faktisk helt ufattelig tungt, i hvert fall for min del. Det går nesten ikke an å beskrive hvordan det føles. Det var seriøst syra fra stortåa til toppen og ut i fingertuppene, beskriver Østberg.

Østberg knep bronsen med 1,4 sekunder ned til finske Krista Pärmäkoski. Det handlet bare om mental vilje og et ønske om medalje.

- Jeg var så sliten i fem kilometer, det er pur vilje og fightervilje de siste fem kilometerne, sier Østberg videre.

ENDELIG STANG INN: Ingvild Flugstad Østberg var svært fornøyd etter tredjeplass og bronsemedalje. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

- Blir mye verre

28-åringen var så sliten at hun ikke fikk med seg at hun hadde gått inn til medalje før Therese Johaug fortalte henne det etter målgang. Også for verdens beste skiløper viste forholdene i Seefeld å være meget utfordrende.

Hennes tidligere trener Fredrik Aukland forteller at selv Johaug beskrev forholdene som fryktelig tunge.

- Jeg snakket litt med Therese og hun sa det var fryktelig tungt å stå og stake, det hadde kostet veldig mye. Når hun sier det da er det virkelig det, for hun er den beste i verden, så det sier det meste, sier Aukland før han kommer med en skikkelig advarsel til herreløperne.

- Men, hvis damene tror de hadde vanskelige forhold i dag, så kan du bare tenke deg hva gutta får i morgen. Det kommer til å bli mye verre, for de skal opp i den bakken hvor det er betydelig varmere og mer sol, sier Aukland til Dagbladet.

Umulig å få perfekte ski

Utfordringen for smørerne på herrenes løp blir derfor trolig enda større enn hva den var i tirsdag. Mens kvinnene bare gikk på den ene siden av dalen, i den såkalte «blå løypa», vil herrene ta i bruk også den «røde» som går på motsatt side, i solhellinga.

- Den største utfordringen på herreløpet blir nok at det blir mye større forskjeller. Det er forskjeller i den blå også, der sola har tatt litt er det bløtt og så er det isete og skarpt innimellom. På andre sida er det nok mer typisk norsk påske. Klister og bløtt. Så det blir utfordrende for dem, sier kvinnenes landslagstrener Ole Morten Iversen.

- Gir dere noen tilbakemelding til gutta fra det dere opplevde i dag?

- Jada. Hver dag er det litt læring når det kommer til ski. Erfaringen er at den løypa jentene gikk er på langt nær så bløt og tung som den røde løypa, sier Iversen.

Varmen og en litt tilslørt sol gjorde det tøft nok å få gode ski for de norske kvinnene i dag.

- I dag var det ekstremt tungt og det er vanskelig å få gode ski, for det er så varierende forhold, sier Aukland.

Det er helt umulig å få perfekte ski gjennom en hel 10- eller 15 kilometer slik vær og føre er i Seefeld om dagen, forteller landslagstrener Iversen til Dagbladet.

- Du må gjøre noen kompromisser. Du kan aldri smøre og bare ha spikerfeste der det er bløtest. Du må finne en mellomting og finne deg i å gå med litt sånne halvgode ski i partier av løypa. Det er vurderinger smørerne gjør, hvor det er viktigst å ha bare middels ski og hvor det er viktigst å ha god gli, forteller Iversen.

Johaugs råd

For Therese Johaug ble det også en lærdom å ta med seg fra rennet. Sammen med Ingvild Flugstad Østberg valgte hun å starte seint i feltet. Frida Karlsson, som ikke var en av de 15 seedede løperne, startet tidlig og det holdt på å være avgjørende. Johaug mener at føret forandret seg utover dagen.

- Jeg tror kanskje føret endra seg litt. Det ser du kanskje litt på resultatlista også, at det var en fordel å starte tidlig. De kom høyt opp på slutten, så det kan hende at det ble mer og mer sug i sporet. I går var det litt motsatt, for da var det klarere vær, og det var derfor vi valgte seint startnummer også. Vi trodde det skulle bli flere skyggepartier, men i dag var det litt mer skyer, og desto flere som gikk i sporet, dess mer sug ble det, sier Johaug.

GULLJENTE: Therese Johaug snakket hardt til seg selv underveis i sekunddramaet mot svenske Frida Karlsson. Det endte til slutt med gull. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

Om føre og forhold skulle bli de samme i morgen kan det altså være en fordel for de norske utøverne å velge et så tidlig startnummer som mulig. Johaug og Østberg valgte sene startnumre i dag, på grunn av informasjon de hadde om løypa fra dagen i forveien.

- Jeg hadde hatt muligheten til å velge tidlig startnummer jeg også, men ut ifra gårsdagen så vurderte vi det sånn at det ga oss en fordel om det kom mer skygge i løypa, forteller Johaug.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer