Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sendt hjem fra Kollen med corona-mistanke

Den russiske langrennsstjerna Andrej Larkov testes for coronaviruset - etter å ha oppholdt seg i Holmenkollen i helga sammen med resten av langrennseliten.

SENDT HJEM: Andrej Larkov, her fra stafettduellen mot Emil Iversen på 1. etappe i VM i Seefeld, ble sendt hjem fra Holmenkollen grunnet mistanke om corona-virus. Foto: JOE KLAMAR / AFP
SENDT HJEM: Andrej Larkov, her fra stafettduellen mot Emil Iversen på 1. etappe i VM i Seefeld, ble sendt hjem fra Holmenkollen grunnet mistanke om corona-virus. Foto: JOE KLAMAR / AFP Vis mer

Én løper av de påmeldte kom aldri til startstrek under søndagens femmil i Holmenkollen.

Andrej Larkov kapret 3.-plassen under Kollen-femmila i 2019, men kom aldri for å hente startnummeret sitt på den norske skiarenaen søndag.

På dagen hvor Aleksandr Bolsjunov vant i Holmenkollen for andre år på rad, ble landsmannen Larkov sendt hjem.

Årsaken? Mistanke om at den russiske langrennsstjerne er smittet av coronavirus.

Det skriver blant annet den den russiske avisa Sport Express.

Til Dagbladet forteller også Norges langrennssjef Espen Bjervig at han fikk høre at Larkov ble sendt hjem fra Holmenkollen med feber i helga.

FIKK IKKE GJENTA BRAGDEN: Maxim Vylegzjanin, Aleksandr Bolsjunov og Andrej Larkov sørget for russisk trippelseier i 2019. Bolsjunov vant i år igjen, men Larkov kom aldri til start. Foto: Hkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FIKK IKKE GJENTA BRAGDEN: Maxim Vylegzjanin, Aleksandr Bolsjunov og Andrej Larkov sørget for russisk trippelseier i 2019. Bolsjunov vant i år igjen, men Larkov kom aldri til start. Foto: Hkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Med en gang noen begynner å hoste, mistenker man at det er coronavirus, forteller lagkompisen Aleksandr Bessmertnykh, som blant annet vant VM-sølvet på 15 kilometer klassisk i Seefeld bak Martin Johnsrud Sundby.

- Det var spesielt å gå i Holmenkollen uten publikum på stadion, selv om det var god stemning ute i løypa. Det var dødelig stillhet inne på stadion. Det er uvanlig for å være Oslo.

Følger ikke Norges eksempel

Larkov, som også kapret 3.-plassen på femmila under OL i Pyeongchang, har blitt sendt hjem til Russland for å bli testet.

Resten av den russiske landslagstroppen drar videre til verdenscupavslutningen i Canada og USA.

Dit skal ikke Norge. Det ble bekreftet i går kveld. Langrennskomiteen besluttet i samråd med langrennsledelsen - og etter råd fra FHI - at den norske troppen avslutter verdenscupsesongen med umiddelbar virkning.

Det norske langrennslandslaget får skryt og respekt for avgjørelsen hjemme i Norge, men Russland og øvrige langrennsnasjoner akter ikke å følge Norges eksempel.

- Vi har diskutert det med Sverige, men de velger å dra. Jeg har ikke hørt at noen andre nasjoner velger å gjøre som oss, forteller Espen Bjervig til Dagbladet.

Økonomiske konsekvenser

For de norske langrennsstjernene betyr avgjørelsen tapt inntekt, spesielt for Johannes Høsflot Klæbo, som var storfavoritt i sprinttouren og som kan miste sammenlagtseieren i sprintverdenscup som en konsekvens av beslutningen.

- Hvilke økonomiske konsekvenser får dette?

HETS: Russiske hatmeldinger har haglet inn i retning Simen Hegstad Krüger. Aleksandr Bolsjunov velger - i motsetning til fansen - å tilgi Krüger. Reporter/video: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås Vis mer

- Utøverne går glipp av premiepenger. Spesielt for Klæbo er det snakk om betydelige penger som går tapt. Det er også noen flybilletter som vi kanskje ikke får refundert. Men økonomi har ikke vært et tema i denne saken. Helsa er viktigst, forteller Bjervig.

Til Dagbladet sier Klæbo at han stiller seg bak avslutningen om å avslutte verdenscupsesongen for å unngå smittespredning av coronoaviruset.

- Jeg hadde gledet meg til å konkurrere både i Canada og USA, og det er spesielt synd at vi ikke får konkurrere i USA som endelig er på verdencscupprogrammet. Jeg hadde håpet å kunne sikre meg sprintkula i Minneapolis. Dette handler om langt viktigere ting. Idrett og titler blir litt uvesentlig i denne sammenhengen, skriver Klæbo til Dagbladet.

- Jeg støtter beslutningen til NSF 100 prosent. Vi bør alle bidra i «dugnaden» med å begrense smitte, slik verdensbildet ser ut i dag. Dette er viktigere enn at vi skal gå de avsluttende verdenscuprennene i Canada og USA, sier Klæbo.

Det betyr også Aleksandr Bolsjunov neppe får gleden av å ha Johannes Høsflot Klæbo og trolig en nordmann til (Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe og Iivo Niskanen er nærmest i sammendraget) ved siden av seg på pallen.

Det skulle Bolsjunov gjerne skjedde, etter at det kokte over da han ble passert av nordmann etter nordmann forrige måned:

FORBANNET: Aleksandr Bolsjunov var illsint under Ski Touren i Trondheim, og gjorde alt han klarte for ikke å snakke med journalistene. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer
Hele Norges coronakart