Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Argentina videre i VM

Sendte Argentina til himmels - skulle vært synderen

Nigeria fikk et billig straffespark og ble snytt for et klart et: - Dette kan jeg faktisk ikke forstå.

JUBEL: Marcos Rojo gg Lionel Messi jubler hemningsløst. Foto: Action Images / Henry Romero
JUBEL: Marcos Rojo gg Lionel Messi jubler hemningsløst. Foto: Action Images / Henry Romero Vis mer
  • Argentina - Nigeria 2-1 (1-0)

Lionel Messi er stille av seg og kan ofte være vanskelig å tolke. Det er sjeldent lett å forstå hva som foregår oppe i hodet til 31-åringen, og før kveldens kamp mot Nigeria så han både nervøs og ekstremt fokusert ut.

Det argentinske folket har alltid hatt et ambivalent forhold til stjernespilleren, men det er likevel han de setter sin lit til når store kamper.

I årets VM spilte Argentina først uavgjort mot Island, så ble de ydmyket av Kroatia. «La Albiceleste» hadde fått en marerittstart på mesterskapet, og før den avgjørende gruppespillskampen mot Nigeria spilte de med kniven på stupen.

Spesielt stort var presset på Messi, men som så mange ganger tidligere var det den lille magikeren som frelste Argentina.

VM-STUDIO: Danmark er videre, og i VM-studio snakker vi om Åge Hareides suksess. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer

- Latterlig

Barcelona-spilleren tok hjemlandet nesten egenhendig til VM, med et avgjørende hat trick i den siste kvalifiseringskampen, men hadde ennå til gode å levere i Russland.

Mot Nigeria brukte ikke Messi langt tid på å rette opp noe av inntrykket. For etter 15 minutter sto det 1-0 til Argentina.

Ever Banega fant Messi med en milimeterpresis pasning over Nigerias forsvar. Stjernespilleren tok den elegant ned, brukte et touch på å legge ballen til rette, så måkte han den høyt opp i det lengste hjørnet. Et praktmål av Messi, som jublet hemningsløst foran egne fans. Vekten av en hel nasjon var løftet av skuldrene til den 1.70 meter høye magikeren.

- Messis kroppsspråk har vært annerledes enn tidligere i turneringen. Det har sett ut som han har gnist og energi, og at han tenker dette er «min scene og mitt øyeblikk». Du kan ikke undervurdere hvor godt det første og andre touchet hans er, før han banker den i krysset. Latterlig, sa BBC-ekspert, Rio Ferdinand.

På tribuene sto Diego Maradona med utstrakte hender og hodet løftet mot skyene, mens han ropte «Takk, Gud!».

Diego Maradona var tilstede under Argentina - Nigeria. Foto: AFP / Olga Maltseva
Diego Maradona var tilstede under Argentina - Nigeria. Foto: AFP / Olga Maltseva Vis mer

Slåssing på trening

Messi var gjenstand for skarp kritikk etter Kroatia-kampen. Spilleren ble beskyldt for å løpe for lite, skape for lite og etterpå begynte ryktene om myteri å svirre rundt landslaget. Flere medier har spekulert i at det var Messi og lagkameratene som tok ut laget til kampen mot Nigeria.

Det har vært kaos rundt det argentinske landslaget, og på en av treningene skal Christian Pavon og Javier Mascherano ha røket i tottene på hverandre. Det skal angivelig være gnisninger mellom den yngre og den eldre garden, men mye tyder på at gamlegutta kom seirende ut:

Mot Nigeria stilte Argentina med det eldste laget i landets VM-historie. Gjennomsnittsalderen var 30 år og 189 dager.

Messi i stanga

Messi selv har bikket 31 år, og ti minutter før pause var han milimetre unna å doble ledelsen.

Angel Di Maria ble spilt fri og hadde en hel banehalvdel å løpe på. Bak kom jagende nigerianske forsvarerer, som akkurat fikk felt driblekanten utenfor 16-meteren. Leon Balogun ble belønnet med gult kort, før Messi stilte seg opp for å ta frisparket.

Han prøvde seg på en lur variant og la den mot det lengste hjørnet. 19 år gamle Francis Uzoho fikk et par fingre på ballen, som gikk via stanga og ut.

Billig straffe?

Argentina og Nigeria har møtt hverandre i fire av de seks siste VM-sluttspillene, og hver gang har sør-amerikanerne gått seirende ut.

I det forrige møtet mellom lagene, en treningskamp på tampen av fjoråret, var det imidlertid afrikanerne som vant. Og like etter sidebytte slo de tilbake.

Mascherano holdt Balogun på en corner, og forsvarsspilleren gikk i bakken. Dommeren pekte på straffemerket, og fikk umiddelbart kritikk av TV2-kommentator Jesper Mathisen.

- Det synes jeg absolutt ikke er straffe. Det synes jeg er billig, sa han.

Fotballekspert Lars Tjærnås var av samme oppfatning.

Victor Moses var uansett iskald fra straffemerket og lagene var like langt.

Snytt for straffe?

Etter straffemålet var det Nigeria som presset på. De grønnkledde hadde flere gode sjanser, men ballen ville ikke inn.

Et kvarter før slutt ropte de på straffe igjen, og denne gangen så det ut som de hadde en god sak.

Marcos Rojo headet ballen i sin egen arm, og nigerianerne flokket seg rundt dommeren. Han valgte å konsultere VAR i situasjonen, men etter en rask kikk på skjermen valgte han å ikke gi Nigeria straffe. Nok en gang til stor forundring fra Mathisen.

- Det vil alltid finnes dårlige dommere, også i VM. Dette kan jeg faktisk ikke forstå. Den var klink i armen, sa han.

Ellevill Rojo-scoring

Marcos Rojo som noen få minutter tidligere holdt på å lage straffe til Argentina, ble landets frelser.

Der Messi ikke klarte å skape like mye i andre omgang, var det forsvarspilleren som sto frem.

Manchester United-spilleren var først på et innlegg, og bredsidet den presist i hjørnet med feil bein.

- Wow. For en avslutning av Rojo. Nok en fantastisk VM-kamp, skrev Gary Lineker på Twitter.

Rojo fikk også skryt av en annen tidligere toppspiss.

- Det var en kald avslutning fra Rojo. Han må ha øvd på det på trening, for å vite at han skal sette den tilbake mot der den kommer fra, sa Didier Drogba, som jobber for BBC.

Etter dette målet reagerte Maradona på annerledes vis:

I den andre kampen tapte Island for Kroatia, og det er de og Argentina som går videre fra gruppa. I åttedelsfinalene møter Kroatia Danmark og Argentina Frankrike.