Sendte Belgia ut av EM etter sjokkstart

Italia gikk ut i hundre og scoret to mål den første halvtimen. Et omdiskutert straffespark ble fattig trøst for Belgia.

ITALIENSK JUBEL: Italia har imponert i EM og møter Spania i semifinalen. Foto: REUTERS/Christof Stache/NTB
ITALIENSK JUBEL: Italia har imponert i EM og møter Spania i semifinalen. Foto: REUTERS/Christof Stache/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotball-EM 2021

EM-program

Belgia - Italia 1-2 (1-2)

To av de største EM-favorittene barket sammen i tyske München - og det ble et voldsomt energisk, fartsfylt og seerverdig oppgjør.

Allerede etter halvtimen spilt hadde Italia to mål og en annullert scoring, men Belgia ble invitert inn i kampen da unggutten Jérémy Doku fikk straffespark etter en dytt.

Til tross for stort press utover i andre omgang, maktet aldri Belgia å bryte gjennom den hvite forsvarsmuren, som brukte alle triks i boka for å holde på ledelsen.

- Spektakulære scener. Det smerter å se Roberto Martinez slik (Belgia-manager, journ.anm.), fordi han har brukt så mye tid og krefter på å få et resultat i dag, men du må applaudere italienerne, sier eksspiller Micah Richards til BBC.

Italia har nå smått utrolige 32 strake landskamper uten tap, mens Belgias «gylne generasjon» nok en gang ryker ut før det virkelig drar seg til i mesterskap.

En vond bismak i lykkerusen til italienerne var at back Spinazzola var utrøstelig da han måtte bæres ut på båre.

SKADET: Leonardo Spinazzola pådro seg en skade etter et løp. Foto: STUART FRANKLIN / POOL / AFP / NTB
SKADET: Leonardo Spinazzola pådro seg en skade etter et løp. Foto: STUART FRANKLIN / POOL / AFP / NTB Vis mer

Det som rapporteres om en avrevet akilles. Han har kanskje vært mesterskapets beste back og gråt da han lå på båren.

Praktscoring

Det var to lag som bare hadde sluppet inn ett mål hver i turneringen før den store bataljen. Det var derfor ventet at det kunne bli en stillingskrig mellom to godt organiserte lag.

I stedet fikk vi servert en forrykende start med flere gode sjanser til begge lag den første halvtimen - i en tempofylt forestilling der ballen gikk fort og presist i lengderetning.

Allerede etter 13 minutter trodde Italia at de hadde tatt ledelsen, da midtstopper Leonardo Bonucci ekspederte ballen i mål etter et frispark fra høyre, men scoringen ble korrekt annullert for offside.

Og det ble en advarsel om hva som ville komme for Belgia.

Etter en halvtime kom scoringen. Belgia mistet ballen på 20 meter, og Marco Verratti spilte ballen til Nicolò Barella, som skjermet ballen til rette for seg selv, før han dunket ballen i nettet. En råsterk prestasjon.

Og Italia stoppet ikke der. To minutter før hvilen skrudde Lorenzo Insigne ballen i en vakker bue forbi Thibaut Courtois og i hjørnet fra 20 meter.

ANNULLERT MÅL: Leonardo Bonucci fikk ikke scoringen godkjent. Foto: CHRISTOF STACHE / POOL / AFP / NTB
ANNULLERT MÅL: Leonardo Bonucci fikk ikke scoringen godkjent. Foto: CHRISTOF STACHE / POOL / AFP / NTB Vis mer

Belgia sto overfor en nesten umulig oppgave, men fikk muligheten til å slå tilbake umiddelbart, da Doku ble dyttet over ende i boksen og ble belønnet med straffespark.

Kraftspissen Romelu Lukaku var sikker, og dunket inn reduseringen like før pause.

Ikke alle var enige i at det var straffespark. VAR kan ikke gå inn og omgjøre den med mindre det er en åpenbar feil, og det er også tvilsomt at VAR ville gått inn og dømt straffespark dersom dommeren hadde oversett den.

- Det er billig, men det kan dømmes på denne mener jeg, sa Erik Thorstvedt til TV 2.

Jonas Eriksson i SVT mente på sin side at det var feilaktig dømt.

«Veldig tvilsomt», meldte italienske La Repubblica.

Gedigen sjanse

Etter en times spill var Belgia så nære, så nære. Playmaker Kevin De Bruyne stormet fram på høyresiden, og spilte en nydelig ball over til Lukaku på motsatt side i boksen. Spissen fikk avsluttet fra én meter på bakerste stolpe, men ballen ble blokkert av Leonardo Spinazzola like foran et tomt mål.

Italienske spillere jublet like mye over blokkering som en scoring, vel vitende om betydningen.

Belgia fortsatte å presse på for utlikning, og var farlig ved flere anledninger. Samtidig åpnet det seg kontringsrom for sultne italienere.

Men det ville seg ikke for Belgia, nummer én på FIFA-rankingen, som må reise hjem uten sølvtøy nok en gang. Godt hjulpet av italiensk kynisme på sitt beste (verste) de siste minuttene.

Nå venter Spania i EM-semifinalen for Italia - etter at nasjonen brøt en forbannelse i thrilleroppgjøret mot Sveits. Det kan du lese om her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer