FEIRET: Dimitri Payet hamret inn 2-1 for Frankrike like før slutt mot Romania. Foto: Sanpix
FEIRET: Dimitri Payet hamret inn 2-1 for Frankrike like før slutt mot Romania. Foto: SanpixVis mer

Sendte EM-verten til himmels med kunstmål: - Payet er Frankrikes redningsmann

Sikret 2-1-seier.

  • Frankrike - Romania 2-1 (0-0)

OSLO/SAINT-DENIS (Dagbladet): Foran øynene på drøyt 80 000 forventningsfulle tilskuere på den gigantiske nasjonalarenaen Stade de France, startet vertsnasjonen Frankrike i kveld EM-festen hjemme mot Romania.

I en hel måned framover vil hjertene til fotballelskere Europa over garantert banke ekstra hardt, spesielt etter en åpningskamp hvor West Ham-kometen Dimitri Payet sto for flere vakre øyeblikk:

Først serverte kantspilleren lagkamerat Olivier Giroud til 1-0 12 minutter ut i andre omgang. Så banket han inn seiersmålet på eminent vis etter at Bogdan Stancu hadde utlignet på straffe.

Da Payet ble byttet ut like etterpå, gikk han av banen med tårer i øynene, noe som fortalte en tydelig historie om hvor mye mesterskapet betyr for han selv, «Les bleus» og alle andre involverte.

- Det er godt å vinne helt på slutten. Romania er ikke lette å spille mot. Det visste vi på forhånd. De forsvarte seg bra. Vi hadde mange sjanser, men vi slapp også en del til imot. Vi hadde litt problemer med å sleppe oss løs, men klarte det til slutt. En åpningskamp er aldri enkel, men dette ble veldig bra, sier Deschamps til TF1, ifølge L'Equipe.

- Redningsmann

- Payet er Frankrikes redningsmann, konstaterte TV 2-kommentator Øyvind Alsaker på tampen av en kamp hvor Romania lenge hadde holdt vertsnasjonen i tøylene.

For etter en målløs første omgang, kjempet rumenerne seg tilbake igjen i kampen etter at Giroud stanget inn 1-0 da Patrice Evra laget straffespark.

Et sikkert satt forsøk fra ellevemeteren av Stancu ga franskmennene grunn til bekymring. Med bare ett drøyt minutt igjen av ordinær tid viste imidlertid Payet individuell kvalitet fra øverste hylle. Etter en kjapp vending utenfor 16-meteren, klinket 29-åringen til med venstrefoten og limte ballen i det lengste krysset.

- Han var banens nummer én. Han var best hele kampen, sier Ronny Deila i TV 2s EM-studio.

- Det er en utrolig viktig seier for Frankrike. Det er et øyeblikks magi. Det er noe slik de hadde drømt om. Man må huske på at spillerne har vært under et enormt press. Man skjønner at mannen som avgjør dette kjenner litt ekstra på følelsene, supplerer Brede Hangeland.

Deschamps tøffe grep

Deschamps kunne fort ventet seg en del kritiske spørsmål hvis det ikke hadde vært for Payets lekre vinnermål. For på stillingen 1-1 tok den franske landslagssjefen ut både Antoine Griezmann og Paul Pogba, lagets i utgangspunktet to største stjerner.

TV 2s Erik Thorstvedt mener trekket med å bruke Payet sannsynligvis satt langt inne for bare noen måneder siden, men at det kunne ikke slått bedre ut.

- Deschamps liker egentlig ikke Payet. Han er litt smårrogant og en type han gjerne trodde kunne lage litt trøbbel i garderoben, men han ga ham sjansen. Nå er han den første mannen han setter på banen til neste kamp, sier Thorstvedt.

- Jeg syns Deschamps leder kampen på en alldeles strålende måte, sier Hangeland.

DAGBLADETS DOM:
Dimitri Payet: Allerede banens beste før han avgjorde med det som fort kan være EM's beste mål!
Romania: Ikke mange hadde forventet noe av rumenerne i kveld, men viste at de kan bli leie å ha med å gjøre utover i mesterskapet.
Patrice Evra: Den klønete taklinga holdt på å koste Frankrike EM-festen, da han ga bort straffen til Romania.
SIKKER: Bogdan Stancu utlignet fra straffemerket. Foto: Scanpix
SIKKER: Bogdan Stancu utlignet fra straffemerket. Foto: Scanpix Vis mer
SIKKER: Bogdan Stancu utlignet fra straffemerket. Foto: Scanpix
SIKKER: Bogdan Stancu utlignet fra straffemerket. Foto: Scanpix Vis mer