Sendte gullet i retur

Eks-langrennstrener Inge Bråten har sendt skiforbundets gullmedalje i retur etter at han føler seg stemplet som idiot av sentrale folk i langrennsmiljøet.

Inge Bråten var suksesstrener for det norske langrennslandslaget i gullalderen på begynnelsen av 90-tallet med 8 OL og 7 VM-gull på merittlista, og har siden blant annet vært ekspertkommentator for P4 og skribent for fagbladet Skisport. Etter en artikkel i Dagbladet den 15. desember i fjor, der landslagstrener Krister Sørgård sa at ingen i langrennsmiljøet tok Inge Bråten alvorlig lenger, ble Bråten kraftig provosert. Og da ingen av lederne i skiforbundet var villige til å gi ham offentlig støtte eller unskyldninger for Sørgårds utspill, bestemte Bråten seg for å sende skiforbundets gullmedalje fra 1995 i retur til langrennskomiteen. Han har også sluttet å skrive i bladet Skisport, fordi de delvis har tilknytning til Skiforbundet sentralt.

- Ferdig med saken

Bråten selv vil ikke kommentere denne sterke reaksjonen overfor Dagbladet, men vi har fått tilgang til brevet der han forklarer hvorfor han sendte medaljen i retur.

Landslagstrener for herrene, Krister Sørgård, fikk vite om Bråtens avgjørelse gjennom et brev.

- Jeg har fått en kopi av brevet han sendte til langrennskomiteen, sier Sørgård til Dagbladet.

Hva synes du om at han leverer inn en æresmedalje, nærmest i protest mot dine uttalelser?

- Det vil jeg ikke kommentere. Det får Bråten selv svare for.

Sørgård understreker derimot at han ikke har dårlig samvittighet for det han sa i intervjuet med Dagbladet.

- Nei, jeg står hundre prosent på det jeg sa. Jeg gjorde meg ferdig med saken dagen etter den sto på trykk, der jeg og Bråten hadde noen debatter i radioen. Så jeg ønsker ikke å si noe mer.

I artikkelen fra 15. desember sa Sørgård blant annet følgende til at Bråten hadde skrevet i Skisport at klassisk langrenn burde legges ned:

- Han vet jo ikke hva han snakker om. Den diskusjonen gjorde vi oss ferdig med for mange år siden. Nå er det opplest og vedtatt at vi skal ha femti-femti fordeling av fristil og klassisk i uoverskuelig framtid. Bråten kommer jo bare med tull. Hadde han enda kunnet argumentere for utspillene sine, skulle jeg gjerne diskutert med ham. Nå blir det bare for dumt, Det er svært få i langrennsmiljøet som tar det han kommer med seriøst, om noen i det hele tatt.

I dialog

Bråten ble provosert over utspillet og den påfølgende debatten. Til slutt svarte han med å bryte alle bånd med skiforbundet. Lederen i langrennskomiteen, Hermod Bjørkestøl, vil ikke kommentere hva han synes om at Inge Bråten har levert tilbake æremedaljen.

- Det jeg kan si er at jeg og Inge hadde et møte forrige mandag. Og nå har vi en dialog gående om hvilke områder han kan være med å bidra på i norsk skisport, sier Bjørkestøl til Dagbladet. Han føler at tonen mellom Bråten og langrennskomiteen er bedre allerede.

- Jeg synes møtet gikk veldig greit. Vi er enige om å fortsette den dialogen vi har innledet.

- Jeg er glad for alle mennesker som engasjerer seg, og har en mening om langrenns-sporten. Det skal være plass til alle i miljøet, sier Bjørkestøl.

FRA GLANSTIDA: Inge Bråten kronet sin karrierer som landslagssjef under Lillehammer-OL i 1994. Her på Birkebeiner skistadion etter at Bjørn Dæhlie tok gull på 15 kilometer jaktstart.