Sendte Hellas til himmels

Traianos Dellas headet Hellas til finalen og himmelen med kampens siste berøring. Et kvarter seinere minnet han verden om at det snart er OL i Aten!

PORTO (Dagbladet): -  Og det kommer til å gå bra, sier Dellas og smiler. -  Frykt ikke - alt er i rute. Og vi kommer til å arrangere de beste sommerlekene verden har sett.

-  Det er jeg helt sikker på.

Er det mulig å si noe sånt etter å ha sendt Hellas til finalen i fotball-EM? Ja - fra en gresk gud er alt mulig.

Målet som fikk hjemlig fastland og alle øyene til å gå totalt av skaftet.

-  Jeg er veldig stolt, sier Dellas. -  Jeg vet at jeg har gjort noe helt spesielt for laget, for treneren og for hele nasjonen. Og jeg vet at det vil bli stor fest nå - vi grekere fortjener en fest etter dette.

-  Jeg kan levende forestille meg hvordan det er hjemme.

Alt skjer for første gang

Grekerne var flest og best på Estadio Dragaos tribuner i går kveld. Og nå vil Dellas ha mer.

KAMPFAKTA

Fotball-EM, semifinale Hellas- Tsjekkia 1- 0 på silver goal (0- 0). Mål: 1- 0 Traianos Dellas (105). Tilskuere: 48 000. Dommer: Pierluigi Collina, Italia. Gult kort: Seitaridis (23), Kharisteas (70), Karagounis (87), Hellas, Galasek (48), Smicer (55), Baros (102), Tsjekkia.

-  Jeg oppfordrer alle som har sjansen til å komme hit, sier han.

-  Vi ønsker å dele finalefesten med så mange landsmenn som mulig.

Før denne kveldens massive EM-sjokk hadde Hellas aldri slått tsjekkerne verken før eller etter splittelsen fra Slovakia. Før dette EM hadde de aldri vunnet over Frankrike heller. Eller vunnet en sluttspillkamp for den sakens skyld.

Og nå er de i finalen.

Mannen bak suksessen er Otto Rehhagel, Rune Bratseths Werder Bremen-trener i sju og et halvt år. Den gangen ble han mer omtalt som en hyggelig kar enn en genial fotballtrener. Men i dag er det ingen som lenger setter spørsmålstegn ved Rehhagels kunnskaper, og i Hellas er han i dag kongen over alle konger.

Fordi han har gjort grekernes rivaliserende landslag til en felles nasjonal stolthet.

Det første Otto Rehhagel gjorde da han tok jobben var å ta tak i supporterkrigen mellom storklubbene Olympiakos og Panathinaikos. Han visste nemlig at om det var for mange Olympiakos-spillere på laget så uteble Panathinaikos-fansen fra landskampene, og var det motsatt, så ble det like ille. Og for å få folket i ryggen ba han spillerne om å vise samhold og framstå som en enhet utad.

Eventyret fortsetter

-  Eventyret fortsetter, sier Otto Rehhagel. -  Jeg har akkurat vært i garderoben og fortalt spillerne hvor utrolig stolt jeg er. Og hvem hadde trodd dette da vi begynte å jobbe sammen for tre år siden?

-  Jeg vil tippe at svaret er ingen.

Fem kamper - tre baklengs

Så hvordan har det skjedd? Hva har fått et lag med dårligere sluttspilltradisjoner enn Norge til plutselig å bli en EM-finalist?

-  Vi har bygd stein på stein, sier Rehhagel. -  Og så har spillerne vært dønn lojale mot systemet og hverandre. Og da vi satt på hotellet før kampen og snakket om hva vi måtte gjøre for å stoppe tsjekkerne, så merket jeg at noe var i gjære.

-  Alle man trodde det var mulig.

-  Og så gjorde de det.

Veien til semifinalen har vært preget av meget godt forsvarsspill. Hellas hadde bare sluppet inn tre mål i turneringa før kvelden i Porto, og sånn er det fortsatt. Og framover har hodestyrken vært lagets giftigste våpen.

De sendte Frankrike ut av EM på en heading.

De sendte Tsjekkia rett i bakken på nøyaktig samme vis.

Gråtende tok Tsjekkia

Tsjekkerne lå strødd i gråt da Hellas feiret på sitt villeste. De lå sikkert og tenkte på sjansene de sløste bort da de obligatoriske 90 minuttene gikk mot slutten. Men etter det var det bare Hellas - de orket rett og slett mest.

Og ville mest.

I hjertene.

-  Det ligger mye der, sier Otto Rehhagel. -  Disse spillerne gir seg aldri. Og derfor går vi fra triumf til triumf. Nå skal vi ta et glass vin - deretter skal vi forberede oss til finalen.

For tredje gang i denne turneringa ble Otto Rehhagel i går kved spurt om dette er hans største triumf som trener. Svaret er fortsatt nei.

-  Men det er stort, sier han - veldig stort. -  Det som har skjedd her i Portugal, vil for alltid ha en plass i hjertet mitt.

JUBLET I HELE NATT: Både i Porto og Hellas jublet grekerne for sine nye guder. Midt i flokken av EM-helter står målscorer Traianos Dellas. - Jeg er veldig stolt, sier Dellas. - Jeg vet at jeg har gjort noe helt spesielt for laget, for treneren og for hele nasjonen.
JUBELTRENEREN: Otto Rehhagel var mektig stolt av spillerne sine - og fryktelig glad.