Sendte Liverpool til himmels etter kontroversiell scoring

Liverpool vant sin sjette Champions League-tittel etter tidlig scoring. Det var Jürgen Klopps første trofé som manager for de røde.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Tottenham - Liverpool 0-2 (0-1)

MADRID (Dagbladet): - Vi må endre oss fra tvilere til troende.

Ordene tilhører Liverpool-manager Jürgen Klopp og ble uttalt i hans første intervju som manager for de røde tilbake i oktober 2015.

Og tyskeren var i himmelen etter kampen.

SVÆRT RØRT: Jürgen Klopp slet med å holde tårene tilbake etter at Liverpools ligatittel var et faktum i Madrid lørdag. Foto: NTB Scanpix
SVÆRT RØRT: Jürgen Klopp slet med å holde tårene tilbake etter at Liverpools ligatittel var et faktum i Madrid lørdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er så glad på vegne av gutta. Jeg er så glad på vegne av alle disse folka og min familie. Har du noen sinne sett et lag som dette? Sloss med ingen bensin i tanken og mer. Og vi har en keeper som gjør at vanskelige ting ser lett ut. I kveld kommer dette til å bli bra. Dette er kanskje den beste kvelden i mitt liv, profesjonelt sett, sier Klopp etter kampen ifølge The Guardian.

- Dette er en stor kveld. I dag handlet det bare om å vinne. Vi har ventet så lenge på noe som dette, sier Klopp på Viasports sending, og fortsetter:

- Min familie er her i dag. I alle finalene har de lidd. De har lidd mer enn meg, sier Klopp og sikter til sin svake finalestatistikk før dagens kamp.

Også Pochettino var ved godt mot til tross for finale-tapet. Han tok Tottenham til Champions League-finalen for første gang i klubbens historie.

- Jeg er så stolt. Vi var litt uheldige. Når vi ligger under 1-0 fra start av endrer det planene totalt. Det er ikke enkelt. Men nå har vi vært i Champions League-finalen for første gang, og vi må være optimistisk for framtida, sier Pochettino etter kampen.

I kveld ga tyskerens mannskap den tydeligste meldingen du kan gi, til dem som fortsatt var i tvil om Klopp var i stand til å levere sølvtøy til premieskapet på Anfield: Champions League-pokalen.

For selv om Liverpool denne sesongen har vist at de er blant verdens beste klubber, ved å henge på Manchester City i hjemlig liga og slå ut Barcelona i semifinalen, er det til syvende og sist trofeer karrieren din blir målt på.

Nå har Klopp vunnet det største du kan vinne innen europeisk klubbfotball - i det som er hans første trofé som manager i England. Han føyer seg inn i en eksklusiv rekke managere som har oppnådd det samme med Liverpool: Bob Paisley (tre ganger), Joe Fagan og Rafael Benitez.

SE TV: Stemningen var til å ta og føle på da Liverpool vant Champions League, 0-2 over Tottenham. På Youngstorget i Oslo hadde tusenvis av supportere samlet seg for å følge kampen. Programleder: Kristoffer Løkås. Reporter: Øyvind Godø Vis mer

Tyskeren endte også finale-forbannelsen etter seks strake finaletap.

Seieren ble ingen parademarsj for de røde, til tross for en tidlig scoring og et solid sluttresultat. Og den første scoringen var av det kontroversielle slaget.

Det var naturligvis en meget fornøyd Mohamed Salah som møtte pressen etter kampen, og egypteren kunne glede seg over å fullføre årets finale. I fjor måtte han ut med skade allerede i første omgang mot Real Madrid.

- Alle er glade nå. Jeg er veldig glad for å spille min andre finale på rad, og spille 90 minutter endelig. Det var ingen god prestasjon individuelt fra noen av oss, men det betyr ingenting nå, sier Salah ifølge The Guardian etter kampen.

Drømmestart

Publikum hadde knapt rukket å sette seg på stadion før dommer Damir Skomina pekte på krittmerket og ga Liverpool straffespark.

Sadio Mané sendte kula opp i armen på Moussa Sissoko på kanten av boksen etter 24 sekunder, og avgjørelsen ble ikke gjort om av videodommerne. Ballen traff Sissoko i brystet først, men ble forlenget av armen som sto ut fra kroppen hans.

STORMET BANEN: En kvinne iført badedrakt stormet banen under første omgang av Champions League-finalen. Video: Darren Davidson via Storyful Vis mer

I sosiale medier var det delte meninger om straffesparket, om handsregler som er vanskelig å forholde seg til for de fleste.

Mohamed Salah var iskald da han gikk fram mot Hugo Lloris, og de røde fikk en drømmestart på kampen. Det var også en tidlig opptur for egypteren, som måtte ut med skade etter 31 minutter i fjorårets finale mot Real Madrid.

0-1: Se scoringen til Salah. Video: Viasat

For Spurs var det selvfølgelig det verst tenkelige åpningsscenarioet.

Det var likevel ikke uvant kost for de liljehvite å ligge under i Champions League denne sesongen, for London-laget hadde kun ledet i 179 av de siste 1080 minuttene laget hadde spilt før finalen i kveld. En bemerkelsesverdig statistikk.

Tottenham hevet seg etter kalddusjen, men sleit med å skape noe særlig. Liverpool var heller ikke gode framover i banen, og hele den første omgangen bar preg av å være mellom to slitne lag. Det til tross for at det var tre uker siden sist lagene spilte en viktig kamp.

Det florerte med feilpasninger og tempoet i kampen var lavt. Etter 35 minutter var Salahs scoring fortsatt kampens eneste skudd på mål. Tottenham var det førende laget, men det som ble vist på gressmatta sto ikke i stil til det disse to offensive lagene kan levere på sitt beste, noe som også virket å smitte over på tilskuerne.

De første 45 minuttene på Wanda Metropolitano var en sterk kontrast til dramaturgien og underholdningen fotballverden ble servert i semifinalene. Håpet var at den andre omgangen ville være mer underholdende.

Sjansefattig

Det store spørsmålet før kampen var om Harry Kane, som har vært ute med en ankelskade siden 9. april, ville starte kampen. Mauricio Pochettino holdt kortene tett til brystet til det siste, og valgte til slutt å starte med superstjerna på topp. Det betydde samtidig at semifinale-helten Lucas Moura ble henvist til benken.

Det er lett å tenke seg at det var en solid vitamininnsprøytning for Spurs å se Kanes navn i elleveren, men spissen sleit med å komme til sjanser før hvilen, og ble tatt av ti minutter før slutt. Roberto Firmino var også oppført i elleveren, men brasilianeren ble byttet ut før timen spilt uten å ha satt preg på kampen.

Tidlig i andre omgang skapte begge lag sjanser, men gode blokkeringer på begge sider hindret avslutning på mål. Da kampuret tikket mot 68 minutter, var det en halvtime siden forrige avslutning på mål.

Tottenhams første skudd på mål kom etter 72 minutter, da Dele Alli forsøkte å lobbe ballen over Alisson - uten å lykkes. Liverpool forsvarte seg heroisk, og hadde en solid sisteskanse mellom stengene i Alisson, som stoppet totalt åtte skudd(!) de siste 18 minuttene.

Også det en kontrast til finalen forrige sesong, der keeper Loris Karius tabbet seg ut på to av scoringene.

James Milner ble også henvist til benken fra start, og midtbanekrigeren fikk en god mulighet til å doble ledelsen etter fint Liverpool-spill, men sendte ballen like utenfor stolperota til Lloris fra rundt 16 meter.

I stedet fikk Spurs plutselig en stor dobbeltsjanse, men verken Heung-Min Son eller Lucas Moura klarte å overliste Liverpools sisteskanse.

Avgjørelsen

I stedet avgjorde innbytter Divock Origi kampen tre minutter før slutt, da han hamret ballen nede i hjørnet bak Lloris. Spilleren som nærmest har blitt avskiltet, har fått en ny vår i den røde drakta.

Klopp og resten av benken stormet banen i lykkerus, vel vitende om at kampen i realiteten var avgjort. Virgil van Dijk ble liggende rett ut på gressmatta, mens de øvrige spillerne feiret med fansen.

Noen minutter seinere ble det reprise da fløytesignalet gikk, mens flere hvitkledde falt til bakken. Kane stirret vantro opp i lufta, mens Liverpool-fansen laget røde bølger på tribunen.

Det var ikke en pen seier, og Champions League-finalen vil nok ikke gå inn i historiebøkene som den mest minneverdige. Men det bryr ikke Jürgen Klopp, Liverpool eller fansen seg om i kveld.

Alt som betyr noe er at de røde vant turneringen - for sjette gang.