Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sendte Norge til himmels

Så langt i VM har alt dreid seg om Kristian Kjelling, men i går viste keeper Steinar Ege (32) at han ikke er noen mindre matchvinner.

SOUSSE (Dagbladet): Han ble en liten matchvinner med en utrolig redning rett før slutt mot Tyskland torsdag, og han fulgte opp den gode følelsen med en praktkamp da Norge hadde kniven på strupen i går. For utgangspunktet var såre enkelt:

Både Norge og Egypt måtte vinne for å avansere til mellomrunden i Tunisia-VM.

Vi har alle en rolle

Om han har hatt et OK mesterskap fram til i går, viste han nå fram taktene som viser hvorfor han har vært ranket som en av verdens beste keepere - og at han må lykkes om Norge skal få noe mer enn heder ut av dette mesterskapet:

Om egypterne skjøt høyt eller lavt, var Ege der, og hans storspill smittet over på medspillerne.

-  Vi har alle en rolle på laget. Min rolle er å være matchvinner, og da skal jeg være det. Og det er en deilig følelse å lykkes i en vinn eller forsvinn-kamp. Jeg er best i mål når jeg får ut litt aggresjon og følelser, sier Steinar Ege med et kjempedigert smil etter at Norge sikret avansement til neste ukes mellomspill.

Utrolig atmosfære

Ege legger ikke skjul på at han trives best - og spiller best - i matcher av stor betydning. Mannen har nerver av stål. Og gjett om sisteskansen koste seg utpå parketten i sin beste periode i første omgang, da Norge festet grepet på egypterne:

 JUBELLAGET:  Endelig lyktes det håndballgutta å ta seg videre i det aller beste selskapet etter seieren over Egypt. Keeper Steinar Ege fikk fortjent hyllest fra lagkameratene. Foto: Christof Stache/AP/Scanpix
JUBELLAGET: Endelig lyktes det håndballgutta å ta seg videre i det aller beste selskapet etter seieren over Egypt. Keeper Steinar Ege fikk fortjent hyllest fra lagkameratene. Foto: Christof Stache/AP/Scanpix Vis mer

Ege jublet, klappet, vinket og sendte slengkyss til publikum som om han var på en signingsferd.

-  Det er utrolig å spille med en slik atmosfære på tribunen. Det er over 1000 nordmenn som har reist helt hit for å se og heie på oss. Det gir et kick å spille foran dem, sier Ege.

Landslagssjef Gunnar Pettersen var fra seg av raseri over de dårlige dommerne, men samtidig fra seg av glede over Eges storspill i mål.

-  Det var en perfekt kamp fra Ege. Han sa til meg etter tysklandskampen at han og vi kunne spille enda bedre. Da sa jeg at det skal vi. Og det gjorde vi, sier Gunnar Pettersen til Dagbladet.

Sjansene videre brydde han seg ikke noe om i går.

-  Nå driter vi i hvordan det går videre. Nå har vi gjort det vi burde gjøre, og hadde vi ikke klart det, så hadde det vært fanden på veggen, sier GP.

Norge gikk til pause med fire måls ledelse (13- 9), men Egypt fikk skremmende raskt kontakt i andre omgang (13- 12). Men selv om både Ege og resten falt litt i kvalitet utover i andre omgang, klarte Norge å klore seg fast til et lite forsprang kampen ut, og sikret dermed avansement til neste ukes mellomrunde.

-  Konkurransen mellom skytter og keeper er et psykisk spill. Der fikk de det tøft i dag, smiler Ege.

Tøffe motstandere

I fortsettelsen blir Eges iskalde ro viktig. For det er ikke med noe godt utgangspunkt Norge går inn i neste ukes mellomspill:

Gruppevinner Serbia tar med seg fire poeng videre, mens Norge og Tyskland må nøye seg med ett av maksimalt fire poeng.

Vi møter regjerende VM- og OL-vinner Kroatia (har med seg fire poeng), Spania (to poeng) og Sverige (null poeng). De to beste fra den gruppa går til semifinale, en oppgave som synes svært vanskelig for Norge med så liten fangst i bagasjen.

Men om Norge kjemper seg inn blant de fire beste i den seksergruppa, vil Gunnar Pettersens menn spille om en plassering blant de fem- åtte beste. Det vil i så fall være en historisk sterk prestasjon. Tidligere norsk VM-rekord er 12. plassen fra Japan-VM i 1997.

Ege har slitt med leddbåndsskade i kneet fram til VM-start. Men det er en tidligere kneskade som volder ham litt bry innimellom nå. Etter tysklandskampen torsdag var smertene så store at han velsignet fredagens hviledag.

Spille og vinne

-  Hadde det vært match fredag, ville det sett mørkt ut for min del. Heldigvis er det noen kloke hoder som har lagt inn noen hviledager innimellom, sier Steinar Ege med et smil.

På spørsmål om kneet hans holder i de tre kampene i mellomrunden, våger han ikke si noe sikkert ennå.

-  Akkurat nå føles det ikke slik. Men jeg har jo lyst til å spille, da. Og vinne.

OVERLYKKELIG: Gunnar Pettersen etter håndballseieren over Egypt i Sousse i Tunisa lørdag.
MACHVINNER: Keeper Steinar Ege i aksjon under håndballkampen mot Egypt i Sousse i Tunisa lørdag.