Sendte Norge til VM

Norge leverte en av sine beste håndballandskamper for menn, og er klare for VM neste år etter bortetap 29-30 mot Ungarn.

Etter tremålsseier hjemme forrige helg er Norge klar for VM i Tunisia i januar med sammenlagt 56-54, etter å ha feilet i de tre foregående kvalifiseringene.

Norge satte forsvaret etter noen innkjøringsproblemer og hadde grepet på kampen i første omgang. Ledelsen på 19-16 ved pause var særdeles fortjent etter en av tidenes beste landslagsomganger for menn.

Anført av Glenn Solberg kjørte Norge over et nærmest paralysert hjemmelag, men like før hvilen pådro Preben Vildalen seg en tominutter som lenge så ut til å bli skjebnesvanger.

Ungarn åpnet forrykende i 2. omgang, og Norge så ut som lilleputter de ti første minuttene. Keeper Hernandez «stengte sjappa og kastet nøkkelen», og hjemmelaget trøkket til med åtte raske scoringer og ledelse 24-19 før Norge endelig kom til hektene. En stund så det håpløst ut.

Kjetil Strand reduserte til 20-24 etter ti minutters spill. Norges første nettkjenning etter pause kom etter ti minutter med særdeles famlende spill, og merkelig nok med playmaker Glenn Solberg på benken de første fem minuttene.

Norge mistet roen og rytmen, og det snek seg nok inn stygge tanker om at Norge ikke skulle klare det denne gangen heller.

Men ikke for Steinar Ege og Frode Hagen, som virkelig tok tak da hjemmelaget var i ferd med å senke Gunnar Pettersens landslagsskute.

Etter kvarteret ledet hjemmelaget 25-21, og var det nødvendige målet foran etter norsk tremålsseier på hjemmebane. Da våknet de norske igjen.

Steinar Ege gjorde sitt ytterste for å holde Norge i kampen, som han gjorde det da Norge sikret seg VM-plass i 2000. Da reddet Ege et skudd sekunder før slutt og sendte lagkameratene til sluttspill i Frankrike.

Motstander den gang: Ungarn.

Søndag benyttet Tyskland-proffen Ege sjansen til nok en gang å sette OL-klare Ungarn utenfor et stort mesterskap. Hvem skulle trodd det da en karrieretruende kneskade så ut til å ødelegge alt for ham.

I starten av annen omgang leverte Gummersbach-proffen den ene praktredningen etter den andre. Og da Frode Hagen endelig fikk stilt inn sin fryktede skuddarm og sto som en mur i forsvar, gikk det veien for Norge.

21-25 ble til 26-26, og Ungarn hadde presset på seg med færre bortemål og måtte vinne med fire. Norge hengte seg på, og da Kjetil Strand satte inn 29-29 i overtall halvannet minutt før slutt var det klart.

Ungarns vinnermål var mager trøst. Pettersen & co. er VM-klare. Endelig!

(NTB)