VIDERE: Rosenborg er klar for tredje runde i Champions League-kvalifiseringen etter ekstraomgangdrama mot Dundalk. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
VIDERE: Rosenborg er klar for tredje runde i Champions League-kvalifiseringen etter ekstraomgangdrama mot Dundalk. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

Champions League-kvalifisering

Sendte RBK videre i Champions League etter nervedrama: - Jeg vil ikke være superinnbytter

Nok en gang startet Matthias Vilhjalmsson på benken. Nok en gang kom islendingen inn og reddet Rosenborg, som er videre til tredje runde i Champions League etter ekstraomganger mot Dundalk.

  • Rosenborg - Dundalk 2-1 eeo (3-2 sammenlagt)

LERKENDAL (Dagbladet): Champions League, Lerkendal og Rosenborg er en kombinasjon som potensielt sett kan sette fyr på fotballinteressen igjen i norsk fotball, hvis trønderne skulle ta seg helt til gruppespillet.

I kveld kom de ett steg nærmere etter 3-2 sammenlagt over Dundalk og er klar for tredje kvalifiseringsrunde i Champions League. Der venter vinneren av Celtic - Linfield, som startet kl. 20.45.

Skyene rakk akkurat å forsvinne og slippe fram sola før 14 817 tilskuere satte seg forventningsfullt ned på tribunen på Lerkendal. Der ble de servert et nervedrama over 120 minutter, som kulminerte i et unisont trøndersk trampeklapp.

- Det var en ekstremt deilig. Å vinne slike kamper gir en fantastisk følelse, sier Nicklas Bendtner til Dagbladet.

- Det var grisedeilig. Jeg så ballen gå sakte i krysset, sier Matthias Vilhjalmsson om matchvinnerscoringen.

Innledningen på kampen var likevel bekmørk for Kåre Ingebrigtsens menn. De irske journalistene jublet omtrent like mye på tribunen som spillerne gjorde på gressmatta da Brian Gartland stanget inn 0-1 og et livsviktig bortemål for Dundalk.

Kritikk mot uttaket

Dermed utlignet irene Rosenborgs bortemål fra det første oppgjøret og la press på trønderne, som stanget mot den irske muren. Rett før pause fikk imidlertid Yann-Erik de Lanlay satt inn den forløsende 1-1-scoringen. Flere scoringer ble det ikke i ordinær tid.

- Det var mye nerver. Vi vet hvor fort det skjer. Dundalk trengte bare ett mål, så det kunne ha gått galt. De var et tøft fysisk lag som ga oss god kamp, selv om vi kontrollerte spillet, sier Anders Konradsen til Dagbladet.

HELT: Matthías Vilhjálmsson reddet Rosenborg med sin scoring i ekstraomgangene mot Dundalk. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
HELT: Matthías Vilhjálmsson reddet Rosenborg med sin scoring i ekstraomgangene mot Dundalk. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Ekstraomganger måtte til for å avgjøre den norsk-irske duellen. Nok en gang ble Matthias Vilhjalmsson plassert på benken fra start, og nok en gang kom islendingen inn og reddet Rosenborg med sitt vakre hodetøt etter 98 minutter.

- Jeg forstår at det har vært viktig å få Bendtner i form, men han er for øyeblikket ikke i nærheten av nivået til Vilhjalmsson foran mål, skriver Jesper Mathisen på Twitter.

- Nå har vel Bendtner startet sin siste kamp på en stund? Nå må Kåre stille med sin beste spiss, sin beste avslutter og sin beste målscorer.

Forsvarer Bendtner

Til Dagbladet sier Vilhjalmsson:

- Jeg vil selvfølgelig starte. Det var en taktisk begrunnelse som lå bak, men jeg liker ikke å starte på benken. Jeg vil ikke være noen superinnbytter, tydeliggjør islendingen.

RBK-trener Kåre Ingebrigtsen synes både Bendtner og Vilhjalmsson var strålende i kveld.

- Nicklas gjør en fantastisk jobb for oss, ikke minst på dødballer. Matthias er på sin side strålende både når han starter og kommer inn fra benken. Han er en utrolig lojal herremann og jobber steinhardt, sier RBK-treneren til Dagbladet.

Overraskelseslaget

Dundalk viste i fjor at de er et meget vanskelig lag å slå, selv borte mot storlag i Europa. I fjor slo de tidligere Champions League-gruppespillsdeltaker BATE i 3. kvalifiseringsrunde, og klarte 1-1 borte mot det polske storlaget Legia Warszawa i playoffen, men tapte hjemmekampen.

I gruppespillet i Europa League tapte Dundalk ingen av kampene med mer enn ett mål. 1-1 borte mot den nederlandske storklubben AZ Alkmaar var knallsterkt. 1-0 hjemme mot Maccabi Tel Aviv likeså. Selv ikke i heksegryta borte mot FC Zenit gjorde de seg bort. 1-2 ble resultatet mot den russiske storklubben.

STORFORM: Matthías Vilhjálmsson fortsetter å levere på bestilling. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
STORFORM: Matthías Vilhjálmsson fortsetter å levere på bestilling. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Med andre ord har så vel Legia Warszawa som AZ Alkmaar og FC Zenit slitt med Dundalk selv på eget gress. Zenit er rangert så høyt som nr. 19 i Europa, rett bak Manchester United og like foran Tottenham, Monaco, Roma og Liverpool, mens AZ og Legia er nr. 54 og 61 på rankingen hvor RBK er på 155. plass.

Også på Lerkendal skapte irene problemer for forhåndsfavorittene fra Trondheim.

Marerittåpning

Kåre Ingebrigtsens menn var fast bestemt på å ta initiativet i kampen og styre forestillingen mot et av de mest positive overraskelseslagene i forrige sesongs europacup.

Likevel smalt det motsatt vei etter 12 minutter da Brian Gartland raget høyest og stanget inn 0-1 på Lerkendal. De irske journalistene jublet frenetisk på pressetribunen i visshet om hvor mye et avansement i Europa betyr både sportslig, økonomisk og omdømmemessig.

Rosenborg fikk en marerittåpning på kampen. Vondt holdt på å bli verre på en ny dødball bare tre minutter senere, men denne gang slapp trønderne med skrekken. Der det var RBK som herjet på dødballer i forrige oppgjør, var irene svært farlig i denne fasen av spillet på Lerkendal.

De Lanlays forløsende scoring

Vertene slet med å bryte seg gjennom den irske forsvarsmuren, og de store målsjansene uteble fram til siste minuttene av 1. omgang. Da begynte omsider kombinasjonene å sitte bedre.

To minutter før pause kom den forløsende hjemmescoringen. Nicklas Bendtner flikket ballen til Mike Jensen, som spilte fri Yann-Erik de Lanlay på vakkert vis. Den skadeplagede kantspilleren timet løpet perfekt, fikk kastet seg fram og plassert ballen i det venstre hjørnet.

Etter hvilen åpnet Rosenborg best, og Fredrik Midtsjø holdt på å gjøre alt selv, men avslutningen nådde aldri helt fram. 58 minutter viste kampuret da Tore Reginiussen forserte fram i banen som Erik Hoftun, før han spilte fri Bendtner, som nesten lyktes med å finne landsmannen Jensen foran mål.

Vilhjalmsson helt igjen

Trønderne var i første i omtrent alle duellene, vant ballen høyt i banen hvis de mistet den og skapte et mye større trøkk mot Dundalk i 2. omgang. Reginiussen fikk selv en god mulighet etter dødball, men 1-1 stod seg også etter 90 minutter.

Dermed ble det ekstraomganger på Lerkendal. Der viste vertene sin styrke mot slitne irer. Rosenborgs kvikke og raske bein ble vanskeligere og vanskeligere å håndtere for gjestene, og etter 98 minutter kom endelig scoringen som Lerkendal ventet på.

Vegar Eggen Hedenstad slo et perfekt innlegg fra kanten av 16-meteren til hodet på innbytter og RBK-toppscorer Matthias Vilhjalmsson, som kom fra et dypt løp fra midtbanen og stanget inn 2-1.

Det utløste ville jubelscener blant supporterne og spillerne, bortsett fra Nicklas Bendtner, som ikke tok del i jubelscenen med resten av laget, men spaserte i stedet alene mot midtbanesirkelen.

Dundalk holdt på å slå tilbake i det 105. minutt, men forsøket suste via hånda til André Hansen og i tverrliggeren og over.