FIKK LETT MATCH: Walter Samuel jubler etter å ha scoret Inters første scoring. Feiringen til Lazio-fansen var minst like heftig. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino
FIKK LETT MATCH: Walter Samuel jubler etter å ha scoret Inters første scoring. Feiringen til Lazio-fansen var minst like heftig. Foto: AP Photo/Alessandra TarantinoVis mer

Sendte tre mann fram på corner og drøyet tiden da de lå under

Slik skjemmet Lazio ut italiensk fotball. Roma vurderer protest.

||| (Dagbladet): «Hvis dere vinner får dere juling» og «ikke stå i veien».

Det var det smått bisarre budskapet fra Lazio-fansen til egne spillere mot Inter i går, til tross for hovedstadsklubben fortsatt står i fare for å rykke ned fra Serie A.

Akkurat det er det mange som håper de gjør etter gårsdagens flaue forestilling, der Lazio tapte 0-2, og både fans og spillere opptrådte som om det viktigste var å unngå å gi hatlaget Roma en håndsrekning i kampen om ligagullet.

Den velrenommerte sportsavisa La Gazzetta dello Sport skriver i dag at Roma er så opprørte at de vurderer en formell protest.

Tre spillere framme på corner
Per-Jarle Heggelund, som kommenterte kampen for Canal + og har fulgt italiensk fotball tett i en årrekke, synes hele kampen fikk et parodipreg.

- Det ble så altfor tydelig med Lazio i går. De hadde maks fire mann i boksen når de fikk corner, til tider bare tre, og lå igjen med resten av laget. Det seier seg selv at det er totalt ulogisk, sier han til Dagbladet.

På stillingen 0-2 ble Lazios Cristian Brocchi tatt av banen fem minutter før slutt. Men det var ikke snakk om å skynde seg til sidelinja for å få i gang spillet igjen.

- Fra han så skiltet med nummeret sitt til han var av banen tok det vel 45 sekunder. Han tasset i minimumsfart. Fotbollskanalen på svensk TV 4 viste også en bra sekvens som tydelig viste mangelen på aggressivitet i presset fra Lazio. De så ut som et 5. divisjonslag som spilte en trenignskamp midt på sommeren. Jeg kan ikke tenke meg at de ble spesielt svette. Det var en mørk og trist dag for fotballen, mener Heggelund.

Han trekker paralleller til VM-kampen mellom Vest-Tyskland og Østerrikke i 1982, som i ettertid er blitt kalt «skammen i Gijon»

Etter et tidlig tysk mål unnlot begge å angripe, og resten av kampen besto av upresset balltrilling midt på banen. Tysklands 1-0-seier sendte begge lag videre på bekostning av Algerie.

- Det var total mangel på innsats fra Lazio, selv om det er en matematisk sjanse for at de kan rykke ned. Jeg har ikke sett lignende siden 1982.

Det siste Serie A trengte
Italiensk fotball slikker fortsatt sårene etter den såkalte Calciopoli-saken, der flere av landets største klubber ble funnet skyldig i kampfiksing og korrupsjon.

LAZIO-FANSENS HILSEN TIL ROMA: På stillingen 2-0 til Inter dukket dette banneret opp på tribunen. Foto: AP Photo/Riccardo De Luca
LAZIO-FANSENS HILSEN TIL ROMA: På stillingen 2-0 til Inter dukket dette banneret opp på tribunen. Foto: AP Photo/Riccardo De Luca Vis mer

Heggelund understreker at det var Lazio, og ikke Inter, som gjorde noe galt i går. Men tror gårsdagens farse var det absolutt siste italiensk fotball trengte. 

- Kampfiksing ulmer i bakgrunnen som en islandsk vulkan, og det er nye høringer på gang. Så kommer dette skrekkeksempelet fra Lazio. Et sånt lag burde nesten vært tvangsdegradert, sier han.

Hevder Lazio var motiverte
Lazios assistentmanager Giovanni Lopez forsikret i går at laget ikke gikk inn for å «legge seg», men at det var umulig å ikke bli påvirket av fansens oppførsel.

- De siste uka har vi prøvd å distansere oss fra den surrealistiske atmosfæren, men det var ikke lett. Vi gikk til kampen med den rette motivasjonen, sa han ifølge Football Italia.

Heggelund mener også det er fansen som er den store, stygge ulven, og at Lazio-spillerne nærmest ble presset opp i et hjørne.

Ikke bare fikk keeper Nestor Muslera pipekonsert da han stengte buret i 1. omgang - Lazio-spillerne som dristet seg til å avslutte i motsatt ende av banen ble også møtt av fansens vrede.

- Liverpool-fansen var i en tilsvarende situasjon i går, men de hadde vett nok og samvittighet nok til å holde de følelsene inni seg, selv om de kanskje ikke mislikte at Chelsea vant. Men Lazio dro all verdighet ned i kloakken.

- Ble du overrasket over at laget framsto så stusselig?

- Jeg forventet ikke at det skulle være så jævla ille. Men fansen er verst. Spillerne blir såklart preget, når det kommer kryptiske meldinger fra fans på hjemmesida før kampen, og hele stadion hopper og jubler når Inter scorer. Fansen har altfor stor makt. En spørreundersøkelse i en Roma-avis viste at 75 prosent av Lazio-fansen ønsket at de selv tapte mot Inter.

- Håper du Lazio rykker ned?

- Det vil jeg ikke svare på, men fansen som står og håper Lazio taper fortjener ikke å se verdens beste spillere, sier Heggelund.

LIKER IKKE ITALIENSK FOTBALL: Kanskje kamper som i går er noe av grunnen til at José Mourinho sier han bare elsker Inter - ikke italiensk fotball. Foto: AFP PHOTO/ TIZIANA FABI
LIKER IKKE ITALIENSK FOTBALL: Kanskje kamper som i går er noe av grunnen til at José Mourinho sier han bare elsker Inter - ikke italiensk fotball. Foto: AFP PHOTO/ TIZIANA FABI Vis mer

- Inter har ingenting med dette å gjøre
Roma-direktør Gian Paolo Montalli sier at det ikke bare var Lazio, men italiensk fotball som tapte i går.

Han får støtte av klubbpresident Rosella Sensi.

- Det er et paradoks hvis det vi nå har sett skal definere den vakreste ligaen i verden. Hvis jeg var i Inters sted, ville jeg vært skamfull over å vinne på den måten, sier hun ifølge Gazzetta dello Sport.

José Mourinho gjentok etter semifinaleseieren over Barcelona at han elsker Inter, men ikke italiensk fotball.

Heggelund mener serielederen kan gå med hodet høyt hevet også etter gårsdagen.

- Vi skal ikke ta noe fra Inter, de har ingenting med dette å gjøre. Om de vinner scudettoen er det fullt fortjent. Etter seieren over Barcelona fikk italiensk fotball et deilig, sportslig fokus, men takket være Lazio-fansen varte det ikke lenge. Heldigvis er italiensk fotball mye større enn dem, sier han.

KRITISK: Canal Plus-kommentator Per-Jarle Heggelund. Foto: Canal Plus
KRITISK: Canal Plus-kommentator Per-Jarle Heggelund. Foto: Canal Plus Vis mer