Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Senere blir du tatt for doping, og da kan du ikke betale oss tilbake

André Greipel ble nektet lån i banken.

STJERNE: André Greipel herjet i årets Tour de France og er en av sykkelsportens store stjerner. Hjemme i Tyskland er det imidlertid ikke alltid han sier han er syklist, i frykt for ubehagelige episoder. Foto: JEFF PACHOUD (scanpix/Afp)
STJERNE: André Greipel herjet i årets Tour de France og er en av sykkelsportens store stjerner. Hjemme i Tyskland er det imidlertid ikke alltid han sier han er syklist, i frykt for ubehagelige episoder. Foto: JEFF PACHOUD (scanpix/Afp) Vis mer

(procycling.no): André Greipel har vunnet minst én etappe i Tour de France hvert av de siste fem årene.

Likevel er han relativt ukjent i Tyskland.

Det gir han tysk media skylden for.

Etter de mange dopingskandalene på starten av 2000-tallet, valgte nemlig tysk TV å ikke sende Tour de France i flere år.

Kritiserer tysk media
I årene 2011 til og med 2014 sendte ingen av de største tyske TV-kanalene rittet. I år var rittet tilbake på ARD.

- Det tok altfor lang tid før de skjønte at det var kommet en ny generasjon tyske ryttere. En generasjon som er ren, sier Greipel til Het Nieuwsblad (bak betalingsmur).

- Men de har hatt nok sjanser. Det ble syv tyske seirer i touren i 2014, seks i 2013 og tre i 2012. Det har virket som at tyske journalister har blitt beordret til å møte oss hardt. Alt var dårlig, alt var negativt.

Tyskeren sammenlikner situasjon med friidretten, som hadde sin dopingskandale før årets VM.

Men da mesterskapet kom i gang, var mesteparten av det glemt.

- Bare handlet om doping
Slik har det ikke vært i tyskernes dekning av sykkelsporten.

- I syklingen har det bare handlet om doping i mange år. Da har dere i Belgia en mer riktig tilnærming. Tom Boonen ble tatt for kokain to ganger. Jeg lover deg at han hvis han hadde vært tysker, hadde han sovet under en bro. Karrieren hans ville vært over. Men i Belgia har det bare gjort ham mer menneskelig.

Dekningen og omdømmet til sykkelsporten i Tyskland har vært så dårlig at Greipel til tider ikke har følt for å si at han er syklist.

Istedenfor har han referert til seg selv som idrettsutøver, for å unngå ubehagelige spørsmål.

33-åringen trekker blant annet frem en episode når han skulle søke lån i banken for da han skulle kjøpe hus.

- Jeg gikk til banken for å få et lån, og sa at jeg fortjente det, men ble nektet lån. «Senere blir du tatt for doping, og da kan du ikke betale oss tilbake», ble jeg slengt i ansiktet mitt.

- Syklister er ikke kjendiser
Greipel ble årets store spurtkonge i Tour de France med hele fire etappeseirer.

Likevel har han ikke hatt noen TV-opptredener i hjemlandet i etterkant. Bare ett sykkelmagasin har ønsket å intervjue ham.

- Her i Tyskland er syklister egentlig ikke kjendiser. De fleste vet ingenting om sykling. De tror at sykkelsesongen bare varer en måned, juli. Touren er det eneste de har hørt om. De har ingen anelse om at det holder på hele året. I Tyskland er det bare fotball som teller.

Personlig har han dog ikke noe særlig imot å slippe all oppmerksomheten. Pengene skulle han gjerne hatt, men han klarer seg fint uten at folk stopper han på gaten.

- Jeg kommer ikke til å si nei til selfies og autografskriving — det handler om høflighet — men jeg hater det. Jeg vil ikke at folk skal komme til meg bare fordi jeg er syklist.

Likevel bærer Greipel nag over sine landsmenn som ødela ryktet til sykkelsporten i hjemlandet.

- Ja, jeg er sint på dem. På grunn av deres feil har jeg tapt masse penger.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling