Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sensasjonell avslutning sendte Sarpsborg ut i kvalik

Viking snudde kampen på overtid.

STAVANGER (Dagbladet): Sarpsborg ledet 1-0 og så ut til å ha berget Tippeliga-plassen da klokka viste 90 minutter i Stavanger, men på sensajonelt vis snudde Viking kampen med to scoringer helt på tampen.

Det førte til at fortvilte Sarpsborg-spillere måtte konstatere at de havnet på den utsatte kvalikplassen, noe som betyr at de må spille playoff mot Ranheim til uka om den aller siste billetten til neste års Tippeliga.  

En kamp om å overleve For et formsvakt Viking (1-2-3 på sine seks siste) var kveldens kamp nærmest en formalitet å regne. Realistisk sett kunne ikke Kjell Jonevrets 6. plasserte mannskap avansere mer enn maks én plass på tabellen med seier, selv om syltynn teori tilsa at det fremdeles var mulig å bli Tippeligaens fjerde beste lag. 

For Sarpsborg var situasjonen en helt annen. Forrige rundes 1-0-seier hjemme mot Molde sendte dem opp på kvalikplassen før årets siste serierunde. Med seier i kveld, ville også steget opp til en etterlengtet sikker plass være tatt. 

Med det som utgangspunkt, var det et offensivt anlagt Sarpsborg-lag publikum fikk se de første 45 minuttene på Viking stadions slitte gressmatte.

Anført av trioen Tom Erik Breive, Gudmundur Thorarinsson og Mohamed Elyounoussi, tilrev sarpingene seg initiativet i kampen.

Store muligheter Det var likevel Viking som skapte den første store sjansen i kampen. 

Dommer Trygve Kjenslis klokke tikket mot 21 minutter da hjemmelagets venstre back, Trond Erik Bertelsen-erstatter Kristoffer Haugen, fant Patrik Ingelsten på bakre stolpe med et innlegg av internasjonal toppklasse. Svenskens kontante heading hadde pen retning mot Sarpsborg-keeper Duwayne Kerrs lengste hjørne, men jamaicanerens tigersprang hindret scoring.

Det som var nære ved å bli et katastrofalt mål i mot, så ut til å sette ytterligere fart på Sarpsborg-maskineriet. For like etter var Elyounoussi uhyre nære ved å sende Deanes menn i en særdeles viktig ledelse. Skuddet med innsiden av høyrefoten, fra hjørnet av 16-meteren, dabbet imidlertid på toppen av tverrliggeren og ut.

Wiig ut Etter de to store sjansene, fortsatte bortelaget å jage scoring, men verken Sarpsborg eller Viking kom til flere muligheter foran mål før hvilen.

Andre omgang startet som den første avsluttet: Med to offensive lag som ikke var redde for å sende menn i angrep. Selv om det var de tilreisende sarpingene som hadde største grunn til å jakte alle poengene, var det Viking som kom best i gang de siste 45 minuttene.

10 minutter ut i omgangen avanserte Haugen på frekt vis forbi sin motstander på venstrekanten, før han fant Vikings toppscorer med ni mål i serien, Trond Olsen, med en fin pasning. Sistnevnte tok imidlertid ikke var på muligheten, da han satte ballen i nettveggen fra kloss hold. 

Like etter kom nyheten fra Skien som fortalte om 2-1-ledelse til Hønefoss over Odd, noe som førte dem over nedrykksstreken og Sarpsborg under. 

Dermed måtte Brian Deane satse like friskt den siste halvtimen som den gangen han scoret Premier League-historiens første mål.

Det ga umiddelbar effekt. I løpet av en femminutersperiode midt i omgangen, skapte Sarpsborg tre kvalifiserte målsjanser. To av dem kom ved den råsterke angriperen Aaron Samuel, som imidlertid ikke klarte å utnytte de gode mulighetene.

Til himmels Det klarte derimot Samuels lagkamerat Thorarinn Valdimarsson bare 13 minutter før full tid. Islendingen så ut til å være i soleklar offsideposisjon da han ble spilt alene gjennom med Rune Almenning Jarstein i Viking-buret. Assistendommeren holdt imidlertid flagget nede, og Valdimarsson plasserte ballen iskaldt ned i det lengste hjørnet. 

Det sørget for hemningsløse jubelscener blant de grønnkledde spillerne på gressmatta, mens trenere og støtteapparat hoppet og danset i gledesrus på sidelinja.

Sarpsborg hadde fått den eksistensielle scoringen sin. Nå gjaldt det bare å renske unna foran eget mål det siste kvarteret, så ville Tippeliga-kontrakten være fornyet.

Kalddusjen Det så det lenge ut til at de skulle lykkes med - spesielt etter at Kerr vartet opp med en mesterlig enhåndsredning bare fire minutter før slutt på en heading fra Viking-innbytter King Osei Gyan.

Men en sulteforet måljeger ville det annerledes i det 90. minutt. Benjamin Sulimani scoret fire på sine første kamper i mørkeblått, men så sluttet han brått å finne veien til nettmaskene - helt fram til i kveld. 

Med en nydelig lobb knuste han Sarpsborgs drøm om sikker Tippeliga-plass med bare minutter igjen av kampen. 

Det gjorde at Sarpsborg kastet absolutt alle mann i angrep i den desperate jakten på vinnermålet. Drøye 30 sekunder før slutt var de også bare centimetere fra å klare det umulige, da Elyounoussi bommet på en gedigen sjanse.

Like etterpå ble det enda verre for sarpingene, da Viking kjørte kontra. For med bare én Sarpsborg-forsvarer igjen på egen halvdel, fikk jærbuen Vidar Nisja en enkel jobb med å punktere kampen.

Dermed må altså Sarpsborg ut i playoff mot Addeccoliga-laget Ranheim til uka.

BOMMET Mohamed Elyounoussi (nummer 24 i grønn drakt) fortvilte etter at han ikke klarte å score fra denne posisjonen på stillingen 1-1, bare sekunder før siste fløytesignal.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
BOMMET Mohamed Elyounoussi (nummer 24 i grønn drakt) fortvilte etter at han ikke klarte å score fra denne posisjonen på stillingen 1-1, bare sekunder før siste fløytesignal. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media