Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Daniel-André Tande herjer i Hoppuka

Sensasjonell norsk dobbeltseier og idrettsbragd. Nå leder Tande hele Hoppuka og verdenscupen sammenlagt

Daniel-André Tande vant andre hoppukerenn på rad og fikk med seg Robert Johansson på pallen for aller første gang.

VANT IGJEN: Daniel-André Tande (22) vant i Innsbruck og overtok ledelsen i Hoppuka. Foto: EUTERS/Dominic Ebenbichler
VANT IGJEN: Daniel-André Tande (22) vant i Innsbruck og overtok ledelsen i Hoppuka. Foto: EUTERS/Dominic Ebenbichler Vis mer

INNSBRUCK (Dagbladet): Daniel-André Tande (22) har tatt hoppverden med storm denne sesongen og fikk et midlertid klimaks med seieren i nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen.

Av nordmenn er det stort sett bare hopplegender som Bjørn Wirkola, Roger Ruud, Espen Bredesen og Ingolf Mork som har vunnet dette prestisjetunge hopprennet tidligere. Bragden har også Anders Jacobsen og Sigurd Pettersen tidligere klart. Duoen er de to siste norske vinnerne av Hoppuka.

Nå blir konturene av en ny norsk hoppstjerne bare tydligere og tydeligere. 22 år gamle Tande har hoppet strålende hele denne sesongen og overtok i dag ledelsen i verdenscupen sammenlagt. For øyeblikket kan han kalle seg verdens beste skihopper.

KARRIEREBESTE: Robert Johansson overrasket stort med 2. plass i dag og feiret sammen med Daniel-André Tande. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KARRIEREBESTE: Robert Johansson overrasket stort med 2. plass i dag og feiret sammen med Daniel-André Tande. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Det er helt rått

Nå kjemper han for første norske hoppukeseier på ti år. Forrige gang var da Anders Jacobsen triumferte i 2006/07.

I Innsbruck i dag leverte Tande et nytt kjempehopp med 128,5 meter og 125,7 poeng. Dermed overtok han ledelsen fra landsmannen Robert Johansson (26), som også imponerte under de krevende vindforholdene. Da 2. omgangen ble avlyst, kunne duoen juble for dobbeltseier.

- Det er helt rått. Det er mange hoppere som ikke liker å hoppe i variere vind. Derfor har jeg sagt til meg selv at jeg skal være best i sånne forhold, sier Tande til NRK.

Historisk dobbeltseier

Flere av de øvrige sammenlagtfavorittene skuffet der Tande hoppet lengst av alle. Da 2. omgangen ble avlyst, var det Norge som kunne juble. Det ble norsk dobbeltseier i Innspruck, med Tande foran Johansson og i tillegg Andreas Stjernen på 5. plass.

Sist gang en nordmann vant i Innsbruck var Jacobsen i 2007 og Lars Bystøl i 2006. Før det må vi helt tilbake til Per Bergeruds delte seier i 1982 sammen med Manfred Deckert for å vinne en norsk vinner i dette rennet.

Sist gang det ble norsk dobbeltseier i denne bakken var da Torgeir Brandtzæg vant foran Bjørn Wirkola i 1965.

Leder Hoppuka før siste renn

For Johansson var 2. plassens hans desidert beste resultat i karrieren. 26-åringen ble nr. 30 og 39 i de to første hoppukerennet og nr. 27 i kvalifiseringen i går. Johansson var dagens store sensasjon sammen med Evgenij Klimov på 3. plass.

For Tande betyr seieren at han overtar ledelsen i verdenscupen sammenlagt og er også ny leder i Hoppuka med 710,3 poeng.

Kamil Stoch, som ble nr. 4 i dag, følger nærmest med 708,6 poeng, mens hjemmefavoritten Stefan Kraft skuffet stort og falt ned til 3. plass totalt med 693,7 poeng før avslutningsrennet i Bischofshofen.

- Jeg gleder meg til å trøkke til enda mer der, sier Tande.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling