Tour de France 2019

Sensasjonell seier - Kristoff langt bak

Mike Teunissen vant åpningsetappen av Tour de France.

SPURTOPPGJØR: Mike Teunissen, lengst til høyre, vant spurten. Foto: NTB scanpix
SPURTOPPGJØR: Mike Teunissen, lengst til høyre, vant spurten. Foto: NTB scanpixVis mer

De neste tre ukene skal sykkeleliten sykle høyt og lavt gjennom Frankrike, men som så mange ganger tidligere, var det ikke i Frankrike Tour de France startet.

På dagens åpningsetappe startet syklistene i Brussel og endte opp i samme by. Etter en nesten 200 kilometer lang sløyfe på landeveiene i Belgia var det Mike Teunissen fra Team Jumbo-Visma som kom først i mål etter en hektisk spurt. En svært overraskende seier på åpningsetappen. Jumbo-Vismas fremste spurter, Dylan Groenewegen, veltet like før, men Teunissen tok ansvar i hans fravær. Det var hans første etappeseier i Tour de France.

- Det er en sensasjon. De klarte å omstille seg etter Groenewegen var borte, sa TV 2-kommentator Christian Paasche i kanalens sending, og fikk støtte av Tour Hushovd.

- Det var helt vanvittig. Ingen så den komme etter at Groenewegen veltet, uttalte den tidligere syklisten.

Peter Sagan ble nummer to - noen få centimeter bak vinneren. Cakeb Ewan ble nummer tre. Alexander Kristoff ble nummer 14, Amund Grøndahl Jansen nummer 15.

- Jeg hadde ikke beina på slutten. Jeg holdt på å tryne i gjerdet og hadde ikke momentum på slutten. Jeg tror det var noen klatrer foran der, og de bare sperrer i spurten, sa Alexander Kristoff til TV 2 etter etappen.

Favorittene

Dagens etappe ble regnet som en av få hvor man kunne håpe på norsk seier. Norge stiller med rekordmange syklister i årets utgave av rittet. Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Sven Erik Bystrøm, Odd Christian Eiking, Amund Grøndahl Jansen og Vegard Stake Laengen er alle på plass, og det er først og fremst Kristoff som kan håpe på etappeseire i Tour de France i år.

På dagens etappe var det derimot Dylan Groenewegen, Elia Viviani, Caleb Ewan og Peter Sagan som ble regnet som de aller største favorittene. Før rittet var imidlertid ikke Kristoff helt enig i den vurderingen.

- Det en spurt som passer meg ganske godt med litt slakt imot der. Da er det ikke fordel for de aller raskeste med Groenewegen og Viviani og Ewan – som har veldig høy toppfart. Det blir mer seigere, og da er det ikke akkurat toppfart det står på, det er mer styrken, sa han til procycling.no før etappen.

Belgias høyeste fjell, Signal de Botrange, er 694 meter - en miniputt i europeisk målestokk - men rytterne var aldri i nærheten av den type høyder på dagens etappe. Den var relativt flat, noe som ga gode muligheter for en spurtavslutning.

- Panikk

Kristoff og hans gruppe havnet på et tidspunkt bak hovedfeltet, og nordmannen skal ha hatt tekniske problemer underveis. Det ene dekket skal ha punktert, og problemene oppsto på verst mulig tidspunkt, rett før den innlagte spurten. Den ble vunnet av Peter Sagan.

Ifølge tidligere TdF-vinner, Bradley Wiggins, skal Kristoff ha sett panisk ut da problemene oppsto, men skal ha fått hjelp av to lagkamerater.

- Kristoff så ut til å få panikk og prøvde veldig hardt, sa Wiggins.

Kort tid etter var han igjen oppe i hovedfeltet. Kristoff hang med resten av hovedfeltet inn de siste 50 kilometerne, og til slutt var det duket for spurt.

Favoritt veltet

15 kilometer før mål gikk Jakob Fuglsang i bakken.

Sveitseren har hatt en fantastisk sesong på sykkelsetet, og er en av forhåndsfavorittene til årets Tour de France. Etter fallet rant blodet fra ansiktet hans, og lagkameratene stoppet opp for å hjelpe han opp mot hovedfeltet igjen.

Fuglsang fikk etter hvert snakket med lagets lege, og fortsatte, tilsynelatende uten altfor store smerter, videre inn mot mål.

Like før mål var det en massiv velt i feltet, hvor flere ryttere gikk i bakken i høy fart.

Tok klatretrøya

Selv om dagens etappe var nokså flat, var det noen klatrepunkter, og muligheter til å sikre seg klatrepoeng.

Greg Van Avermaet gikk i brudd, men hadde ett mål for øye på dagens etappe: Polkadott-trøya som lederen av klatrekonkurransen får bære. Belgieren var først over Mur de Grammont, og får dermed bære trøya på neste etappe. Etter at poengene var sikret, slapp Van Avermaet seg tilbake ned i feltet.

Xandro Meurisse fikk også med seg klatrepoeng.