Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nederlandsk ekspert usikker på Martin Ødegaard

Sensasjonelle Ødegaard-tall vekker oppsikt: Sviktet av lagkameratene

Martin Ødegaard burde ha stått med over fem ganger så mange målgivende pasninger denne sesongen dersom lagkompisene hadde hatt en helt gjennomsnittlig uttelling.

SPESIELL STATISTIKK: Ingen har større avvik mellom sjanser skapt og reell leveranse enn Martin Ødegaard. Foto: Bildbyrån
SPESIELL STATISTIKK: Ingen har større avvik mellom sjanser skapt og reell leveranse enn Martin Ødegaard. Foto: Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sesongen og låneoppholdet i Heerenveen er etter alt og dømme over for Martin Ødegaard etter at 19-åringen pådro seg et brudd i foten i påska.

Selv om stortalentet ble møtt med kritikk i starten av oppholdet i Nederland, må perioden i Heerenveen kalles en suksess. Ødegaard har vist jevn stigning og utvikling i nederlandsk fotball og blitt en nøkkelspiller i skøytebyen.

De eminente tekniske detaljene, finessene og geniale pasningene har vært mange, og Ødegaard har etter hvert blitt en publikumsyndling. Men på ett område har han ennå ikke slått ut i full blomst: Antall målpoeng, altså scoringer og assist, er fortsatt for få for en så offensiv spiller.

- Ødegaard har vært veldig god i noen kamper og periodevis i andre kamper, men har også vært anonym i litt for mange andre kamper. Det er ingen tvil om at Ødegaard er et spesielt talent med unike ferdigheter, men vi skulle ønske at han hadde vist det enda oftere, sier den nederlandske fotballjournalisten Reon Boeringa til Dagbladet.

Etter ett mål og tre målgivende pasninger i vårsesongen i fjor, begynte det å løsne for alvor for Ødegaard i sommer, da han banket inn scoringer på rekke og rad. Men i serien denne sesongen har det ikke blitt mer enn to mål og én assist på 24 kamper. Til sammenlikning har Morten Thorsby seks mål og to assist i samme periode.

Topper ranking

UHELDIG: De underliggende tallene tyder på at Martin Ødegaard hadde fortjent mye bedre uttelling denne sesongen. Foto: Bildbyrån
UHELDIG: De underliggende tallene tyder på at Martin Ødegaard hadde fortjent mye bedre uttelling denne sesongen. Foto: Bildbyrån Vis mer

Likevel er det Ødegaard som topper rankingen, levert av whoscored.com, over hvem som har prestert best for Heerenveen denne sesongen. Nærmest er Arbër Zeneli og Denzel Dumfries av klubbkompisene.

Totalt i Eredivisie er Ødegaard rangert som den 15. beste spilleren i inneværende sesong, like bak Ajax' vidunderbarn Justin Kluivert på 11. plass.

Kluivert er fem måneder yngre enn Ødegaard og blir ansett som et av verdens største fotballtalent. De som følger nederlandsk fotball tett, mener nordmannen - en gang omtalt som verdens største talent - er et stykke unna Kluiverts kaliber.

- Etter min mening er ikke Ødegaard blant de fem største talentene i Eredivise. Justin Kluivert er det største. Ødegaard er vel topp 10 i nederlandsk klubbfotball, mener Boeringa.

AZ Alkmaars iranske kantspiller Alireza Jahanbakhsh topper for øvrig rankingen i Eredivisie etter råsterke 24 mål på 28 kamper i den nederlandske toppdivisjonen.

Flere mål

Det siste året har vist at Ødegaard utviklet skuddfoten og avslutningsegenskapene - ikke minst gjennom flere vakre scoringer på U21-landslaget, men også i serien mot Ajax forrige måned.

Men først og fremst er midtbaneeleganten en playmakertype, som elsker å tre inn i mellomrommet og servere sine medspillere med geniale stikkere. Et godt eksempel på det er drømmepasningen til Morten Thorsby i U21-landskampen mot Tyskland, som Thorsby banket i mål.

Til tross for at Ødegaard besitter de egenskapene som mange av verdens beste playmakere og assistkonger er kjent for - altså typer som Mesut Özil og David Silva - står han altså bare med én fattig assist på 24 kamper denne sesongen - mot tre i vårsesongen året før.

Hvordan er det mulig?

Et dypdykk i de underliggende tallene bak de faktiske resultatene viser at Ødegaard har oppsiktsvekkende dårlig uttelling på hvor mye han faktisk har skapt av målsjanser, ikke minst for sine lagkompiser.

Uvirkelige Ødegaard-tall

Expected goals (xA) og expected assists (xA) er begreper og verktøy som anvendes i stadig større grad for å se hva som ligger bak tallene og avdekke hvem som har over- og underprestert når man sammenlikner hvor mange og hvor store målsjanser en spiller har skapt opp mot reell uttelling.

Her kan vi se - med tall utarbeidet fra Stratabet - at Ødegaards expected assists er hele 5,44, selv om han bare står med én assist. Med andre ord burde nordmannen stått med fem-seks målgivende pasninger denne sesongen om lagkompisene hans hadde hatt en helt gjennomsnittlig uttelling på sjansene som 19-åringene har skapt.

Det skaper stor forundring.

- Det er helt uvirkelig og veldig spesielt at Ødegaard bare står med én assist i serien denne sesongen. Det er et oppsiktsvekkende lavt antall for en playmakertype. Men det gjenspeiler ikke Ødegaards prestasjoner. Han har skapt mange store målsjanser for lagkompisene, sier Boeringa til Dagbladet.

Han følger Heerenveen tett for fotballmagasinet Voetbal International og mener tallene lyver for Ødegaards del.

- Jeg har sett nesten alle kampene, og jeg føler ikke tallene forteller hele sannheten. Martin burde hadde mange fleste mål og assist, sier Heerenveen-eksperten.

- Vi kan ikke klandre Ødegaard for at lagkompisene ikke har klart å omsette sjansene han har skapt for dem i mål. For det har vært mye ineffektivitet, og Ødegaard hadde utvilsomt fortjent flere målgivende pasninger, hvis effektiviteten på lagkompisene hadde vært normal.

- Hvor god er egentlig Ødegaard?

Heerenveen sitter igjen med et delt inntrykk etter Ødegaards periode i klubben og like mange spørsmål som svar.

- Totalt sett har han ikke levert helt det vi forventet da han kom. Det var stor spenningen knyttet til overgangen hans. Hvor god er egentlig Ødegaard? Vi har vel ikke helt fått svaret, sier Boeringa til Dagbladet.

- Talentet er åpenbart stort. Ferdighetene med ball er fantastiske og potensialet er stort, men det er noe uferdig over ham. Samtidig har Ødegaard vært litt uheldig med skader.

De underliggende tallene bekrefter teorien om at lagkompisenes ineffektivitet har «snytt» Ødegaard for mange assist. Det spesielle og uforklarlige er imidlertid at lagkompisenes hans på ingen måter avviker fra normalen på den samme måten.

Denzel Dumfries er Heerenveens assistkonge denne sesongen med sju målgivende pasninger. Likevel har han lavere xA enn Ødegaard, nærmere bestemt 5,18 mot 5,44, men Dumfries har altså seks assist mer. Arbër Zeneli med sine fem assists har også skapt langt færre og mindre sjanser enn Ødegaard.

Skaper flest sjanser og dribler mest

For tallene viser at ingen i klubben har skapt flere og større målsjanser enn det nordmannen har gjort denne sesongen. Ødegaard er også den som er oftest tredje sist på scoringer og målsjanser.

19-åringen er også den Heerenveen-spilleren som har flest vellykkede driblinger i årets serie. I en periode tidlig i høst var han helt i verdenstoppen på denne statistikken, men med tiden har tallene normalisert seg og stjerner som Lionel Messi, Neymar og co. rykket kraftig ifra.

Men fortsatt er Ødegaard blant de beste, nærmere bestemt nr. 9 i Nederland målt i antall vellykkede driblinger. Det er kombinasjonen av blant annet vellykkede driblinger og antall skapte målsjanser som fører midtbaneeleganten så høyt opp på whoscored.coms spillerranking, selv om målpoengene har vært skuffende få.

Det er åpenbart at Ødegaard har vært instrumentell i Heerenveens angrepsspill. Det er derfor det er så spesielt at han bare står igjen med tre målpoeng i inneværende sesong.

Det er imidlertid ikke på alle områder han scorer like bra. To mål på 51 skudd fører Ødegaard langt ned på lista over de mest kliniske spillerne i Nederland. Nordmannens forsvar er at 37 av skuddene har kommet utenfor 16-meteren, ofte i dårlig posisjon.

Ødegaards framtid

Likevel tilsier Ødegaard expected goals at han burde ha scoret fire i stedet for to mål med normal uttelling. Totalt burde nordmannen stått med rundt ti målpoeng i stedet for. I stedet har lagkompis Thorsby levert langt flere målpoeng.

- Thorsby har vært god og har tatt store denne sesongen. Men han kan ikke sammenliknes med Ødegaard. Det er to helt forskjellige spillere, presiserer Boeringa.

- Hva skjer nå med Ødegaard nå?

- Han drar vel tilbake til La Liga nå. Det kan hende at han blir en stor suksess der. Ødegaard har ferdighetene til å bli det, men det er på ingen måte sikkert at han lever opp til forventningene som knyttes til ham. Vi får bare se hvordan han utvikler seg videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!