Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sensasjonelle resultater i U23-VM. Stjernesmell for Northug og co

- Det internasjonale langrennsmiljøet er glad hver gang Norge blir utslått.

(Dagbladet): Norge har omtrent vunnet alt i verdenscupen denne sesongen. Derfor er den svenske langrennseksperten Tomas Pettersson bekymret for langrennssportens fremtid. Han frykter at sporten kan bli ødelagt av den norske dominansen.

I U23-VM i rumenske Rasnov fikk imidlertid norsk langrenn et lite varsko - og våre utenlandske konkurrenter et håp: Fremtidens norske sprintere gikk nemlig på en stjernesmell på dagens sprint.

Even Northug, lillebroren til Petter og Tomas, var en av dagens storfavoritter, basert på de gode resultatene han har vist i verdenscupen denne sesongen. Blant annet kom stortalentet på 8. plass i sprinten i Drammen.

Også Håvard Solås Taugbøl har vist sitt potensial på seniornivå med blant annet bronse under NM i Tromsø og triumfen i den svenske åpningen i Bruksvallarna i november. Han har også en 4. plass fra verdenscupen i Lahti i fjor.

Men i dag klarte ikke duoen å leve opp til forventningene. Tvert imot røk de norske sprinttalentene ut i kvartfinalen på sensasjonelt vis, etter å ha gått inn til henholdsvis 6. og 7. plass i prologen.

- Med det de har vist i verdenscup, burde medalje ha vært mulig. Men det internasjonale langrennsmiljøet er glad hver gang Norge blir slått, sier langrennsekspert Torgeir Bjørn til Dagbladet.

Overraskende norsk svikt Taugbøl og Northug ble begge nummer fire i sine heat, hvilket ikke holdt til semifinalebillett. Dårlige norske ski må ta sin del av skylden for den norske fiaskoen.

Franske Lucas Chanavat ble verdensmester og fikk selskap av lagkamerat Jean Tiberghien på bronseplass. Svenske Karl-Johan Dyvik tok sølvet.

Dermed fortsetter den franske leiren å vise hvilke enorme fartsressurser de har opparbeidet seg i sprint. Baptiste Gros har vært verdens nest beste skøytesprinter denne sesongen og har ledet an et strålende fransk sprintlag.

At Chavanat ble verdensmester, var ingen overraskelse. Han har gjort flere strålende prologer i verdenscupen, men har fått det tyngre i heatene og har en 16. plass som best i det gjeve selskap.

Dermed var han den tredje største favoritten etter Northug og Taugbøl, men den norske duoen levde altså ikke opp til forventningene.

Svenskene herjet i kvinneklassen - Norge skuffet I kvinneklassen forsvarte kvartetten Mari Støen Gussiås, Marthe Bjørnsgaard, Silje Theodorsen og Thea Krokan Murud de norske fargene. Alle kom seg godt gjennom prologen, med Støen Gussiås som best av de norske på åttendeplass.

I kvartfinalene var imidlertid VM-sprinten over for hele den norske VM-kvartetten. Theodorsen og Gussiås Støen ble begge nummer fire i sine heat, mens Bjørnsgaard og Krokan Murud endte henholdsvis nest sist og sist.

VM-gullet gikk til Sverige og Jonna Sundling. Det ble også svensk bronse til Maja Dahlqvist. Sveitsiske Nadine Fähndrich tok sølvmedaljen.

Junior-VM fortsetter med skøytesprint i juniorklassen senere i dag. Da trenger Norge bedre ski for å hevde seg i toppen.

SKUFFET: Håvard Solås Taugbøl ble utslått i kvartfinalen i U23-VM.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKUFFET: Håvard Solås Taugbøl ble utslått i kvartfinalen i U23-VM. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer