- Sensasjonelt at det spissparet kostet 13 millioner kroner

Tippeliga-eksportene Moa og Konan Ya har tatt Tyskland med storm.

HETT SPISSPAR: Med til sammen sju mål på de seks første seriekampene har Mohammed Abdellaoue og Didier Konan Ya startet sesongen forrykende for Hannover. Her jubler de for nordmannens scoring mot Werder Bremen. Foto:  AFP PHOTO / FABIAN BIMMER
HETT SPISSPAR: Med til sammen sju mål på de seks første seriekampene har Mohammed Abdellaoue og Didier Konan Ya startet sesongen forrykende for Hannover. Her jubler de for nordmannens scoring mot Werder Bremen. Foto: AFP PHOTO / FABIAN BIMMERVis mer

|||(Dagbladet): Seks kamper inn i sesongen har spissparet Mohammed Abdellaoue og Didier Konan Ya gjort Bundesliga til sin egen lekestue.

Til sammen har de notert sju mål på seks kamper, en statistikk bare Wolfsburg-spissene Edin Dzeko og Grafite kan toppe så langt (åtte mål).

Suksessen viser også at det så definitivt er mulig å gjøre gode spisskjøp uten at det trenger å koste skjorta. For der en klubb som Schalke (ligger aller sist på tabellen etter seks kamper) viste muskler på overgangsfronten i sommer og punget ut hundrevis av millioner på forsterkninger, har Hannover brukt 13 millioner kroner på sine to spisser (10 for Moa, tre for Konan Ya i fjor).

Talentspeider Stig Torbjørnsen, som i går satt ringside da Moa ble matchvinner borte mot Kaiserslautern med sitt fjerde for sesongen, synes det er en nyttig påminnelse om verdien av god research.

- Det er ganske sensasjonelt at det spissparet koster 13 millioner kroner, jeg synes det er utrolig morsomt og latterlig billig. Moa og Konan Ya er veldig, veldig gode. Man kan få skikkelig valuta for pengene hvis man bruker hodet. Til sammenligning fikk Raul en sinnssyk årslønn da han ble hentet til Schalke som Bosman-spiller, mye mer enn hva det kostet både å kjøpe og lønne de to i Hannover. Folk henter ofte navn og CV framfor kvalitet, på alle nivåer, sier Torbjørnsen til Dagbladet.

Radarpar
Det var han som hentet Konan Ya til Rosenborg i 2006, men ivorianeren ble aldri noen hit på Lerkendal. I Bundesliga har han derimot slått ut i full blomst, og i fjor ble han Hannovers toppscorer med ni mål, i tillegg til seks målgivende.

Torbjørnsen medvirket også til at Moa signerte for agentfirmaet til Rune Hauge mens han holdt til i Skeid, men toårsavtalen utløp like før han ble plukket opp av Vålerenga.

Talentspeideren mener Konan Ya foreløpig holder et enda høyere nivå enn sin norske spissmakker.

- Konan Ya er en mye bedre spiller enn Norge fikk se. Han er Hannovers beste spiller og har vært en megahit.

SCORET SITT FJERDE: Moa ble matchvinner for Kaiserslautern i går, i en kamp der han ifølge Stig Torbjørnsen ikke var veldig god spillmessig, men på typisk goalgettervis tok vare på sjansen når den bød seg. Foto: EPA/RONALD WITTEK
SCORET SITT FJERDE: Moa ble matchvinner for Kaiserslautern i går, i en kamp der han ifølge Stig Torbjørnsen ikke var veldig god spillmessig, men på typisk goalgettervis tok vare på sjansen når den bød seg. Foto: EPA/RONALD WITTEK Vis mer

- Hvorfor slo han ikke til i RBK?

- Det må du nesten spørre Rosenborg om. Men både han, Kone og Traore (alle eks-afrikanere i RBK) er veldig gode spillere, sier Torbjørnsen diplomatisk.

Om kjemien mellom Moa og Konan Ya sier han:

- Det er to veldig gode spillere med kloke fotballhoder. De greier å lese hverandre, skjønner når de skal spille ballen og kombinerer fint med veggspill. De er litt som Veigar og Daniel, eller det gamle Liverpool-radarparet Keegan og Toshack.

- 15 mål vil være veldig bra
Moa skremte både Hannover-sjefen og trolig også landslagssjef Egil «Drillo» Olsen da han fikk en smell i hodet i går. Først fryktet man en hjernerystelse, men i dag ble det klart at 24-åringen kan være tilbake i trening allerede torsdag.

Det er gode nyheter for klubben, ikke minst siden Konan Ya pådro seg en kneskade i gårsdagens kamp og kan være ute en tid.

Torbjørnsen tror det kan ramme Moas scoringsform også - men inntil videre er han mektig imponerent over nordmannens scoringsfrekvens.

- Hva mener du kan være et realistisk scoringsmål for ham denne sesongen?

- Scorer han opp mot 15 mål må det være veldig bra. Konan hadde ni i fjor uten at han spilte alle kampene. Hannover har eksplodert ut av startblokkene, og jeg tror det blir helt umulig for Moa å opprettholde dette snittet. Laget er ikke så bra. Forrige sesong holdt de på å rykke ned og måtte slå Bochum i siste kamp for å holde plassen (vant 3-0). Men Moa er en notorisk måljeger, så han kommer til å fortsette å score.

PØSTE UT PENGER: Schalke hentet både  Raul (i midten),  Klaas-Jan Huntelaar (til høyre) og Jose Manuel Jurado (til venstre) før sesongen, men de ligger sist på tabellen etter seks runder. Huntelaar har riktignok scoret tre ganger. Foto: SCANPIX
PØSTE UT PENGER: Schalke hentet både Raul (i midten), Klaas-Jan Huntelaar (til høyre) og Jose Manuel Jurado (til venstre) før sesongen, men de ligger sist på tabellen etter seks runder. Huntelaar har riktignok scoret tre ganger. Foto: SCANPIX Vis mer

- Og gjør han det er det kanskje større klubber i Bundesliga som vil fatte interesse?

- Det tror jeg helt sikkert. Jeg vet det var flere som var hissige på å hente Konan Ya, selv om det ikke skjedde i høst, sier Torbjørnsen.

Neppe noen døråpner
Han tror imidlertid ikke Moa-suksess nødvendigvis er noen døråpner for andre tippeligaspillere.

- Jeg tror ikke det gjør Tippeligaen noe bedre at Moa lykkes så godt i Hannover. Men når både Konan Ya og Moa kommer fra henholdsvis RBK og Vålerenga blir det registrert, og det kan øke interessen for å se tippeligakamper. Men når Rosenborg taper 4-0 for B-laget til Leverkusen forstyrrer det jo inntrykket litt, sier han.

I forrige uke gjentok Schalke-speider Terje Liverød at Hannover var et dårlig klubbvalg av Moa, fordi han mente nordmannen hadde for stort potensial til å gå dit.

Torbjørnsen synes kritikken er en solid skivebom.

- Det er helt perfekt, han er en av de få som valgte en klubb der han får spilletid og har høy status. I motsetning til mange andre, som går til for store klubber og vender hjem etter hvert. Tore Reginiussen gikk til Schalke som Liverød jobber for, men hvor mange kamper fikk han? Et kvarters innhopp. Mot slutten trente han med amatørene, sier han.

- KAN UMULIG HOLDE SNITTET OPPE: Talentspeider Stig Torbjørnsen er begeistret over suksessen til Moa og Konan Ya, men tror det er utenkelig at nordmannen kan holde opprettholde den høye scoringsfrekvensen på lengre sikt. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
- KAN UMULIG HOLDE SNITTET OPPE: Talentspeider Stig Torbjørnsen er begeistret over suksessen til Moa og Konan Ya, men tror det er utenkelig at nordmannen kan holde opprettholde den høye scoringsfrekvensen på lengre sikt. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer