Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sensasjonelt gull til de norske skiskytterjentene: - Det er ikke til å tro. Det er det største jeg har opplevd

Banket alle i Holmenkollen.

GULLJENTER: Solemdal, Birkeland, Eckhoff og Olsbu på rekke og rad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GULLJENTER: Solemdal, Birkeland, Eckhoff og Olsbu på rekke og rad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Generalprøven til kvinnestafetten i Holmenkollen kunne knapt vært verre for det norske laget. Ingen norske kvinner blant de 30 beste på onsdagens normalprogram var sensasjonelt svakt. Det var helsvart.

Samtidig gikk de norske jentene oppsiktsvekkende raskt i sporet. Men de skremmende mange bommene ble knallhardt straffet med ett tilleggsminutt per bom. På stafetter er det imidlertid annerledes. Der får man tre tilleggsskudd før man eventuelt må ut i strafferunden.

Det ga nytt håp for et norsk lag med god langrennsform og dårlig skyteform. Men med startnummer 12, som impliserer at Norge har vært det tolvte beste stafettlaget denne sesongen, var vertsnasjonen på ingen måte blant de største favorittene i den varme påskesola i Holmenkollen.

Et norsk gull ville være en stor sensasjon. En norsk medalje ville også være en stor positiv overraskelse. Men Synnøve Solemdal, Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu leverte som bare det.

De norske skiskytterne tok gull på sensasjonelt vis. Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen sørget for norsk gull på kvinnestafetten i ski-VM i Holmenkollen i 2011. Men det skiskytterjentene gjorde i dag, overgår alt.

- Dette hadde jeg ikke drømt om engang. Det er det største jeg har opplevd, ropte NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith så det hørtes langt utenfor kommentatorboksen.

- Det har ikke gått opp for meg ennå. Jeg var så redd på sisterunden. Jeg gikk for livet, og det var så deilig å krysse målstreken, sier Olsbu til NRK.

ANKERKVINNE: Marte Olsbu gikk inn til nosk seier. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ANKERKVINNE: Marte Olsbu gikk inn til nosk seier. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Dette er det største jeg har opplevd noensinne. Vi trodde på medalje, så blir det gull, sier Solemdal til NRK.

- Jeg vet ingenting nå. Jeg går rundt på en rosa sky. Jeg klarer ikke skjønne at dette har skjedd, svarer Solemdal på spørsmål om betydningen av denne seieren.

Solemdals drømmeetappe Synnøve Solemdal fikk æren av å starte ballet og innledet glimrende. Hun manøvrerte Norge opp fra den vanskelige startposisjonen, holdt følge med teten og skjøt fem raske treff på liggende. Dermed hadde Norge ryggen til ledende Tyskland.

Om liggendeskytingen var strålende, var ståendeskytingen enda bedre. 26-åringen fra Tingvoll plaffet ned de fem blinkene raskest av alle og sørget for en norsk drømmeåpning med to perfekte serier.

Kaisa Mäkäräinen og Finland vekslet først, men det gjorde ingenting, all den tid Mäkäräinen er Finlands desidert sterkeste kort. Heller ikke Japan og Østerrike var farlige konkurrenter sett over fire etapper.

Det viktige var at Solemdal sikret Norge et solid forsprang på forhåndsfavorittene Tyskland, Frankrike, Ukrainia, Polen, Tsjekkia og Italia. Solemdal vekslet blant annet ti sekunder foran Preuss og hele 48 sekunder foran de gullvante franskmennene.

- Jeg var så nervøs før start, jeg hadde bare lyst å legge meg, sier en lettet Solemdal til NRK.

Rekordjevnt etter to etapper Fanny Horn Birkeland har vist god langrennsform, men variabel skyteform i det siste. I dag åpnet hun med ett ekstraskudd på den første skytingen på sin etappe. Det var absolutt godkjent for Birkeland, som gikk ut sammen med Tyskland ut på den andre runden.

Ett tilleggsskudd ble det også på stående. Det var godkjent også det, men Birkeland brukte lang tid på både serien og ekstraskuddet og gikk ut på 10. plass, 25 sekunder bak teten etter opptredenen på standplass.

Birkeland fortsatte å vise god langrennsform på sisterunden og tok igjen halvparten av forspranget. Hun vekslet med Tiril Eckhoff på 9. plass, men avstanden opp til ledende Canada var bare 12 sekunder i en rekordjevn stafett. Dermed var det vidåpent før de to siste etappene.

- Jeg hadde heldigvis stang inn på skytingen. Jeg er veldig lettet over at jeg klarte å gjøre jobben min, sier Horn Birkeland til NRK.

- Nå har vi hatt de to antatt dårligste løperne og henger bra med. Det lover godt, varslet Solemdal.

Verdens beste Tiril Eckhoff Eckhoff brukte førsterunden til å avansere flere plasser i feltet, før hun slo til med fem raske treff på liggende, der flere av konkurrentene bommet. Dermed gikk Norge ut i tet sammen med Tyskland, Frankrike og Tsjekkia.

Lørdagens gullvinner brukte andrerunden til å rykke fra konkurrentene og få sekunder inn til den kritiske ståendeskytingen. Skytingen som Eckhoff har slitt med. Men akkurat som på sprinten, dro Eckhoff frem verdensmesteren i seg.

Med fem raske treff - og dermed to perfekte skytinger slik som Solemdal - fikk Eckhoff en luke da Frankrike måtta ha ett ekstraskudd og Tyskland to.

- Oi, oi, oi! Der viser Tiril hvorfor hun ble verdensmester på lørdag. Helt fantastisk, ropte NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

Dermed kunne 25-åringen fra Bærum bruke sin enorme langrennkapasitet på sisterunden. Det gjorde Eckhoff særdeles godt og doblet Norges ledelse. Til veksling ledet Norge 23 sekunder foran Tyskland og 28 sekunder foran Frankrike.

Stor luke Marte Olsbu fikk en eventyrlig god luke, men hadde likevel en formidabel oppgave foran seg i visshet om at skiskytterstjernene Laura Dahlmeier og Marie Dorin Habert jaktet Froland-jenta.

GULL I BLIKKET: Tiril Eckhoff gikk en god tredjeetappe. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GULL I BLIKKET: Tiril Eckhoff gikk en god tredjeetappe. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Olsbu fortatte å vise gryende langrennsform og økte med over ti sekunder til selveste Dahlmeier på den første runden. Det var en sjokkåpning fra 25-åringen.

Det straffet seg kanskje noe på liggende, men Olsbu slapp med skrekken og klarte seg med to ekstraskudd. Også Habert bommet to ganger, men Dahlmeier skjøt fem raske treff og gikk ut 17 sekunder bak Norge, mens Frankrike da var 29 sekunder bak.

Men Olsbu fortsatte å gå raskt og økte til Dahlmeier også på andrerunden, mens Habert tok noen sekunder innpå. Til den siste stående skytingen hadde Norge et forsprang på drøye 20 sekunder. Olsbu bommet to ganger, mens både Dahlmeier og Habert fylte. Dermed gikk Norge ut åtte sekunder foran Habert og elleve sekunder foran Tyskland.

Dermed ble det et vanvittig nervedrama på den sisterunden. Kunne Olsbu holde unna foran gullgrossistene Habert og Dahlmeier? Eckhoff, Birkeland og Solemdal skrek på sidelinjen og jublet for at medaljen var i boks. Men kunne det også bli gull?

Svaret var et rungende ja. Olsbu leverte en heroisk sisterunde og holdt unna for forfølgerne. Dermed kunne hun motta jubelbrusen inne på stadion. Norge er verdensmestere i stafett!

GULLKLEM: Marte Olsbu får en klem av samboer Sverre Røiseland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GULLKLEM: Marte Olsbu får en klem av samboer Sverre Røiseland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer