Sensasjonelt Liverpool-comeback sikret finale

Liverpool gjorde det få trodde var mulig da de sendte Barcelona hjem til Spania med 0-4 og exit i bagasjen.

TIL FINALE: Liverpool-spillerne jubler etter en scoring. Foto: NTB Scanpix
TIL FINALE: Liverpool-spillerne jubler etter en scoring. Foto: NTB ScanpixVis mer

Liverpool - Barcelona 4-0 (1-0) 4-3 sammenlagt.

Det var får som levnet Liverpool en sjanse etter 0-3 på Camp Nou for en snau uke siden. Dersom Barcelona scoret, måtte de røde ha fem mål. Utgangspunktet var mer enn vrient.

Det ble ikke bedre av at Liverpool manglet Roberto Firmino og Mohamed Salah som begge var ute på grunn av skade. Sistnevnte satt på tribunen med en t-skjorte som lød: «Aldri gi opp».

Og det gjorde ikke de røde.

SEIER: Det tok helt av for norske Liverpool-fans da det ble klart at det britiske laget sikret seg finaleplass i Champions League. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Tankene gikk til Champions League-finalen i 2005 da Liverpool snudde 0-3 til 3-3 og seinere slo AC Milan. For etter 56 minutter sto det plutselig 3-0 på måltavla på Anfield.

Barcelona-leiren uttalte at de hadde lært etter fadesen mot Roma, da katalanerne vant 4-1 hjemme og røyk ut på bortemål etter 0-3 borte forrige sesong. Men marerittet var i ferd med å innhente dem nok en gang.

LIVERPOOL-SJOKK: Se alle scoringene mot Barcelona. Video: Viasat

Og elleve minutter før slutt satte Liverpool inn 4-0 ved Divock Origi, som scoret sitt andre for kvelden. Barcelona-fansen trodde nok ikke det de så, mens de røde jublet som om de hadde vunnet hele turneringen.

Men èn scoring til Barcelona ville sende det spanske laget videre.

Og katalanerne kastet fram alt som kunne krype og gå i håp om redusering, mens Liverpool-spillerne tok ut sine aller siste krefter.

Da dommeren tok fløyta til munnen, kunne de røde slippe jubelen løs. Det få trodde var mulig hadde nettopp blitt utført.

Pangstart

Den første halvtimen var preget av høyt tempo og en kamp som bølget fram og tilbake. Begge lagene var villige til å angripe.

Og det tok fyr i teltet allerede etter sju minutter. Sadio Mané utnyttet en svak pasning I Barcelonas forsvar, og spilte ballen videre til Jordan Henderson. Sistnevnte sendte ballen rett på Marc-André ter Stegen, men Divock Origi - helten fra Newcastle-kampen - dukket opp og sendte ballen i mål på returen.

Anfield-publikumet eksploderte i unison jubel. Håpet om et comeback av de sjeldne var tent.

Etter en hektisk start på kampen for bortelaget, var det smått utrolig at ikke katalanerne utliknet etter kvarteret spilt. Barcelona var plutselig fire mot tre, men Alba valgte å spille ballen tilbake til Messi i stedet for å gå for mål, og sjansen ble skuslet bort.

Liverpools Alisson Becker vartet opp med flere gode redninger i den første omgangen, ter Stegen måtte også i aksjon for å stoppe Andy Robertson.

1-0: Divock Origi sender ballen i mål på en retur. Foto: Paul ELLIS / AFP / NTB Scanpix
1-0: Divock Origi sender ballen i mål på en retur. Foto: Paul ELLIS / AFP / NTB Scanpix Vis mer

To raske mål

I det første oppgjøret stjal Lionel Messi overskriftene da argentineren ble tungen på vektskåla i en kamp som var jevnspilt på alle områder bortsett fra der det teller - i målprotokollen. I kveld var han nokså anonym.

Før kampen uttalte Luis Suarez at han trodde han ville få en varm velkomst av Liverpool-fansen på sin gamle hjemmebane. Det skjedde ikke. I stedet ble angriperen buet ut hver gang han hadde ballen, og det haglet med skjellsord fra tribunen.

«Cheat, cheat, cheat» og «Fuck off, Suarez» runget blant annet ut over Anfield.

Liverpools Andy Robertson måtte også forlate banen etter en duell med nettopp Suarez i første omgang.

Barcelona hevet seg etter en hektisk start, og den andre omgangen startet som den første, men store sjanser til begge lag. Først reddet ter Stegen et forsøk fra Virgil van Dijk fra kloss hold, før Alisson reddet et skudd fra Suarez fra god posisjon.

Georginio Wijnaldum kom inn for Robertson i pausen, og han ble umiddelbart helt med to scoringer på to minutter. Den første scoringen var av det heldige slaget da ballen sneik seg under hanskene til ter Stegen, mens den andre scoringen var en perle da han stanget ballen i vinkelen. Det var som å se Steven Gerrards heading i Istanbul i 2005.

Og det stoppet ikke der.

Etter 79 minutter lurte Trent Alexander Arnold hele Barcelona-laget med en frekk pasning til Origi på en corner, og spissen sendte ballen sikkert i nettet.

TO RASKE: Wijnaldum feirer sammen med lagkameratene. Foto: REUTERS/Phil Noble/NTB Scanpix
TO RASKE: Wijnaldum feirer sammen med lagkameratene. Foto: REUTERS/Phil Noble/NTB Scanpix Vis mer

Barcelona var rystet.

- Helt, helt ufattelig, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Origi har kanskje sikret seg en videre framtid i Liverpool etter de to scoringene i kveld, og spissen har hatt for vane å være en viktig spiller denne sesongen. Han avgjorde mot Everton seks minutter på overtid i ligaen tidligere denne sesongen og mot Newcastle forrige runde avgjorde han noen minutter før slutt.

Nå har han også sendt Liverpool til finale i Champions League, der Ajax eller Tottenham venter.