KNALLSTERKT: Henrik Ingebrigtsen dro fra flere stjerner på 1500 meter og løp inn til norsk EM-gull.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KNALLSTERKT: Henrik Ingebrigtsen dro fra flere stjerner på 1500 meter og løp inn til norsk EM-gull. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Sensasjonelt norsk EM-gull på 1500 meter

Henrik Ingebrigtsen sjokkerte.

(Dagbladet): Henrik Ingebrigtsen tok et sensasjonelt EM-gull på 1500 meter i Helsinki i ettermiddag.

Ingebrigtsen holdt hodet kaldt da konkurrentene falt som fluer, fant en god posisjon ut på oppløpet, og der var han helt suveren.

Til slutt løp han inn til vinnertiden 3.46,20.

- Fantastisk Henrik, der gjør du alt rett. Unngår problemene andre fikk, og ligger helt perfekt ut på oppløpet, roser NRK-ekspert Vebjørn Rodal etter triumfen.

To andre løpere gikk i bakken underveis, i et løp med mye knuffing og uro.

Ingebrigtsen på sin side hadde full kontroll.

- De første hundrene valgte jeg å gå rett inn til lista, og jeg fikk billige første 1000 meter. Det ble mye knuffing der, men ikke mer enn jeg klarte. Jeg kjente at når farten ble så høy som den ble de siste 300, da er det ingen som kommer på utsiden, og da er det ikke så stor risiko å ligge der inne ved lista, sier Henrik Ingebrigtsen til NRK.

Han sier han faktisk trodde han kunne vinne gullet.

- Etter gårsdagen, jeg har sittet på hotellrommet i fem-seks timer i dag og tenkt: «Hvem skal slå meg?» Jeg skal være helt ærlig, jeg ble ikke så skremt av det jeg så, sier nordmannen.

Han vant 0,13 sekund foran franske Florian Carvalho, mens bronsen gikk til spanske David Bustos på tiden 3.46,45.

Det var Norges første gull og totalt fjerde medalje i årets EM. Tidligere i mesterskapet tok Tonje Angelsen sølv i høyde, Margrethe Renstrøm bronse i lengde og Jaysuma Saidy Ndure bronse på 100 meter.