Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sensasjonelt og suverent OL-gull til Ragnhild Haga

Ragnhild Haga parkerte gullfavoritt Charlotte Kalla og tok sin første individuelle mesterskapsmedalje. I OL!

OVERRASKET: Ragnhild Haga overrasket alle med gullform, og slo gullfavorittene i tikilometeren fristil. Foto: Bjørn Langsem, Redigering: Ørjan Ryland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG/OSLO (Dagbladet): Charlotte Kalla var den store gullfavoritten på 10 kilometer fri. Den svenske 30-åringen har det med å prikke inn storformen til mesterskap - Pyeongchang-OL er intet unntak.

Men det var ei norsk jente - med én verdenscupseier som kom på litt intrikat vis - som tok steget helt øverst på pallen.

Ragnhild Haga fra Nannestad parkerte rett og slett hele feltet - og tok det andre gullet på noe som ser ut til å bli en skikkelig norsk jubeldag. Det var hennes første individuelle mesterskapsmedalje.

- Det er helt rått. Da Mowinckel vant sølv, fant vi ut at dette var Ragnhild-dagen, flirer Haga overfor TV Norge.

- Jeg tenkte i den siste bakken at det var den viktigste bakken i livet mitt. Jeg var livredd for at Kalla skulle ta meg på slutten. Jeg er kjempefornøyd med meg selv.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Bronse til Bjørgen

26-åringen forviste derfor Charlotte Kalla til andreplass, og Marit Bjørgen på tredje - delt med finske Krista Pärmäkoski. Skidronninga tok sin andre medalje i mesterskapet.

- Jeg var så sikker på at medaljen røk. Jessica (Diggins) gikk bra der. Jeg er målløs. Jeg er så vanvittig glad på Ragnhilds vegne. Det var jækla rått, sier Bjørgen til TV Norge.

Ingvild Flugstad Østberg ble nummer sju, og Heidi Weng ble nummer elleve.

Sistnevnte var ikke overrasket over gullet.

- I dag var Ragnhild vanvittig god. Det er imponerende. Hun vinner så suverent, og gøy at hun får det til såpass bra når det virkelig gjelder. Ragnhild var suverent best da vi var små. Da jeg begynte å bli litt eldre vokste jeg til, og vi begynte mer på likt plan. Nå har hun bevist at hun kan være verdens beste. Det er imponerende, utrolig gøy at vi slår alle andre nasjoner og tar en norsk seier i dag, sier Weng til Dagbladet.

- Det var fantastisk av Ragnhild, som har vært så sterk i hele år. Vi får glede oss mest over det. Jeg prøvde alt jeg kunne igjen, i dag. Jeg går bra på ski og leverer et bra løp, så jeg skjønner egentlig ikke helt at sekundene løp så fort. Jeg synes jeg gikk bedre. Det var litt kjedelig, sier Østberg.

HURRA: Ragnhild Haga døpte dette til Ragnhild-dagen etter navnesøster Mowinckels OL-sølv tidligere. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
HURRA: Ragnhild Haga døpte dette til Ragnhild-dagen etter navnesøster Mowinckels OL-sølv tidligere. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Gikk som ei kule

Marit Bjørgen var først ut av de norske jentene, og egentlig av de største kanonene i feltet. Hun tok også da ledelsen på åpningspunktet, men ble fort dyttet ned.

Det viste seg at ingen av de norske jentene hadde en åpning som matchet Kallas.

Til neste passering på 6.2 hadde derimot Ragnhild Haga skrudd opp farten betraktelig. Selv ikke den svenske stjerna klarte å matche farten, og la seg inn snaue to sekunder bak.

Og noen få kilometer senere hadde hun økt enda mer. Kalla var plutselig ti sekunder bak. Haga bare økte og økte - og i mål var Kalla 20 sekunder bak. Hun tok altså sølv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!