Sensasjonen Anders Gløersen

Femdobbelt norsk på sprinten.

Anders Gløersen (21) tok en sensasjonell seier i langrennssprinten i Rybinsk søndag. Det gjorde han på lånte ski.

– Jeg lånte skiene til Martin Johnsrud Sundby (lagkamerat på Team Manpower). De gikk kjempebra, og smørerne gjorde en kanonjobb, sa Gløersen til NTB rett etter seieren.

Kanskje har du ikke engang hørt om vinneren i Rybinsk. Det er ikke så rart. Gløersen er blitt regnet som talent i flere år, men han har ikke fått lov til å vise seg fram internasjonalt før.

Denne sesongen åpnet Oslo-gutten, som representerer Rustad IL, med 2.-plass på den nasjonale sprinten på Beitostølen i midten av november. Uten at han ble tatt ut til den klassiske sprinten i Kuusamo.

– Jeg er ikke sur for det. Det er mange gode sprintere i Norge, og jeg har forståelse for at det ble slik. Det er i hvert fall ikke noe jeg tenker på i dag, sa Gløersen.

Glad

Tvert imot var han glad og lykkelig etter en av de mest overraskende verdenscupseirene i langrenn i moderne tid. Det var ikke smågutter han gikk mot i finalen.

Fem nordmenn havnet øverst på resultatlisten. Ola Vigen Hattestad og Øystein Pettersen ble nummer to og tre. Deretter fulgte Johan Kjølstad og Tor Arne Hetland. Svensken Emil Jönsson ble disket etter to tyvstarter, men ble likevel tilkjent 6.-plassen.

KOMET: Anders Gløersen slo knockout på konkurrentene, det vil si fire lagkamerater, på dagens langrenssprint. Foto: AFP/SCANPIX
KOMET: Anders Gløersen slo knockout på konkurrentene, det vil si fire lagkamerater, på dagens langrenssprint. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

– Det var en god dag for meg. Jeg føler at jeg har tatt steget i sprint, og selv om jeg har ambisjoner om å prestere i distanserenn blir det nok sprint jeg prioriterer denne sesongen, sa Gløersen.

– Du bør ha gode muligheter til å gå sprinten i Canmore i Canada etter jul?

– Jeg håper å komme med dit, ja.

– Tour de Ski?

– Jeg har ikke prestert godt nok i distanserenn til å komme med dit.

Sterk

Gløersen ble nummer åtte på NM-sprinten sist sesong. I junior-VM i 2006 ble han nummer tre i prologen og nummer fire i finalen. Han var også raskeste mann i prologen i U23-VM i italienske Tarvisio sist sesong, men også der ble det 4.-plass i finalen.

Han debuterte i verdenscupen med å bli nummer 59 på 15-kilometeren på Beitostølen 24. november. I det neste rennet ble det innertier.

– Det smakte godt med denne seieren. Jeg er lei av 4.-plasser, sa Gløersen.

Sprinttrener Ulf Morten Aune vet hvilke kvaliteter Gløersen besitter.

– Han har vært innom på noen impulssamlinger. Anders er en råsterk løper, og han imponerte i sin internasjonale debut. Vi tok femdobbelt i dag, og jeg kan ikke huske sist gang vi gjorde det i skøyting, sa Aune til NTB.

(NTB)