Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Geraint Thomas' vei til toppen

Sensasjonen Geraint Thomas: - En reddende engel

I verdenstoppen i banesykling, god på tempo, en rask spurter, sterk i fjellene. Geraint Thomas har alt.

VINNER: Den siste etappen ble en parademarsj for walisiske Geraint Thomas. Han tok sin første Tour de France-seier søndag. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VINNER: Den siste etappen ble en parademarsj for walisiske Geraint Thomas. Han tok sin første Tour de France-seier søndag. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At Geraint Thomas en dag skulle ende opp som sammenlagtvinner av Tour de France, var det få som hadde spådd.

- Jeg må si at jeg er overrasket over at han vinner. Jeg hadde ikke trodd det, selv om han var en av outsiderne, sier TV 2s sykkelekspert, Mads Kaggestad, til Dagbladet. Han får støtte av NRK-kommentator, Dag Erik Pedersen.

- Jeg hadde ikke trodd at han kom til å holde ut i tre uker, men han har tidvis lekt med resten, sier han, og trekker fram maktdemonstrasjonen opp Alpe d'Huez som et høydepunkt.

Det er smått sensasjonelt at han nå står som vinner av verdens største sykkelritt - Tour de France. For Thomas' vei til toppen har vært lang og kronglete.

Opptrekker for Boasson Hagen

Han debuterte i Tour de France som rittets yngste deltaker i 2007. Av de 141 som fullførte ned Champs-Élysées, endte Thomas som nr. 140 i sammendraget.

Tre år seinere ble han signert av hardtsatsende Team Sky, hvor han til å begynne med markerte seg som en god spurter. Faktisk fungerte han som opptrekker for Edvald Boasson Hagen i 2011, på en etappe nordmannen til slutt vant.

I åra som fulgte, har Thomas markert seg i flere av klassikerne, men han har også ofte vært en ulykkesfugl, og har måttet avslutte ritt som følge av krasj og uhell. I årets Tour de France har alt klaffet.

- Tidligere i karrieren har han hatt uflaks og vært litt skjør. Denne gangen har han holdt seg helt unna trøbbel, og har vel ikke engang hatt en eneste punktering. Han har aldri vist tegn til svakhet, og brukt kjørestyrken fra sin allsidige bakgrunn godt. skryter Kaggestad.

- Jeg synes måten han vinner på er overbevisende. Han drar seg opp fjellene med den største selvfølge i en alder av 32 år. Jeg er utrolig imponert og han er virkelig en verdig vinner, mener Pedersen.

Kapteinsdebatten

Elleve år etter Tour-debuten, står han som vinner av samme ritt. Underveis i årets ritt har et av de store samtaletemaene vært kapteinsrollen i Team Sky. Thomas og Chris Froome delte lederrollen i laget, men det var likevel ventet at laget skulle kjøre for Froomes femte Tour-seier.

Det er imidlertid Thomas som har vist seg som den sterkeste. Utad har han svart diplomatisk, og insistert på at laget kjører for Froome, til tross for at det var han selv som ledet rittet.

- Når det kommer til den gule trøya, settes det i gang noen sterke krefter i et menneske. Han uttalte at det er Froome som er best, det er han som er mannen. Men underveis tror jeg at han skjønte hvor god han selv var, mener Pedersen.

Også Kaggestad tror Thomas gradvis ble mer lysten på å stikke av med sammenlagtseieren selv.

- Innerst inne har nok Thomas hatt en plan om å beholde den gule ledertrøya, sier han. Situasjonen gjør Kaggestad usikker på hvordan Sky vil løse kapteinsrollen i framtida.

- Det er jeg veldig spent på. Froome er nok lysten på å komme sterke tilbake, og vil vinne Tour de France for femte gang neste år.

Spørsmål om doping

Sky har dominert Tour de France i nyere tid og har vunnet rittet sju av de åtte siste gangene. Suksesslaget fra Storbritannia står likevel ikke uten kontroverser. 2012-vinner Bradley Wiggins har fått kraftig kritikk for uetisk bruk av medisinske fritak. Chris Froome har testet positivt for astmamedisinen salbutamol, men ble frikjent like før årets Tour.

Sakene har skapt noen riper i Sky-lakken, og ekspertene tror Thomas må belage seg på en del ukomfortable spørsmål.

- Alle Tour de France-vinnere får spørsmål om doping, og må tåle at den mistanken blir rettet mot dem. Men det er ingenting på Thomas, og det er ikke noen grunn til mistanke, sier Kaggestad.

Heller ikke Pedersen mener det er noen grunn til å mistro Thomas' gode form. Han trekker fram at syklistene sykler langt tregere nå enn tidligere.

- Ser man på tidene - noe som er en viktig parameter - går det saktere enn tidligere. Det er ikke som når gutta med flybensin sykla. Det er en stor forskjell. Jeg mener det er et godt nok bevis, og det er bare en positiv prøve som kan bevise noe annet.

Foreløpig har spørsmål om doping bare dukket opp på en av Thomas pressekonferanser under sommeren utgave av det franske sykkelløpet.

- En reddende engel

Gjennom årets Tour de France har en ny sykkelstjerne blitt født, og Thomas har syklet seg inn i en eksklusiv klubb av Tour-vinnere.

Kaggestad tror Thomas er avgjørende for Skys videre rykte og renommé.

- Han er waliser og en veldig britisk som type. Han har vært en reddende engel for Sky under årets Tour de France, og de trenger en rytter som kan bli mer populær. Britene har aldri klart å identifisere seg med Froome, som er født i Afrika og bor i Monaco. Han har for eksempel aldri blitt kåret til årets idrettsutøver til tross for flere Tour de France-seire. Thomas er bra både for Sky og for sponsorene.

I tillegg til en stor karriere på landeveien er Thomas en meritert banesyklist. Der står han med tre VM-gull og to OL-gull.