Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sensasjonen Julia (15) gir ekspertene hakeslepp før OL

- Det mest utrolige jeg har sett.

RUSSISK HÅP: 15-åringen Julia Lipnitskaja gjør ting få andre klarer på isen. Hun er tidenes yngste EM-vinner og nå er hun russernes OL-håp på hjemmebane. Foto: EPA/TIBOR ILYES HUNGARY OUT
RUSSISK HÅP: 15-åringen Julia Lipnitskaja gjør ting få andre klarer på isen. Hun er tidenes yngste EM-vinner og nå er hun russernes OL-håp på hjemmebane. Foto: EPA/TIBOR ILYES HUNGARY OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 15-åringen Julia Lipnitskaja seiler opp som Russlands store gullhåp i kunstløp i Sotsji-OL.

Fredag vant hun EM-gull. Nå er hun på alle ekspertens lepper.

- Det hun gjorde var det mest utrolige programmet jeg noen sinne har sett, sier NRK-kommentator Mona Adolfsen til Dagbladet.

Kunstløp-eksperten kommenterte løpet på NRK.

- Hun leverte en fullkommen pakke. Det var fantastisk å se på. Både hopp, piruetter, musikken og hele programmet var i særklasse, sier Adolfsen.

Russlands store håp Lipnitskaja startet å gå på skøyter som fireåring. 11 år senere er hun blant verdens beste - og sensasjonsjenta er den yngste europamesteren noensinne.

Før helga sjokkerte hun ekspertene til musikken fra storfilmen Schindler's List.

OVERRASKELSEN: Julia Lipnitskaja vant EM-gull i Budapest. Nå er hun hele Russlands store OL-håp i kunstløp. Foto: EPA/Tamas Soki HUNGARY OUT
OVERRASKELSEN: Julia Lipnitskaja vant EM-gull i Budapest. Nå er hun hele Russlands store OL-håp i kunstløp. Foto: EPA/Tamas Soki HUNGARY OUT Vis mer

- Jeg var veldig nervøs før jeg gikk på isen. Lårene mine skalv. I den andre delen av programmet klarte jeg å ta meg sammen, sier Lipnitskaja ifølge USA Today.

Etter EM-seieren seiler hun opp som hele Russlands nye yndling. Og det stilles krav før OL på hjemmebane om under en måned.

- Det er enorm prestisje for russerne. De hevder selv de må ta OL-gull i kunstløp på hjemmebane etter at de mislyktes i Vancouver-OL uten gull, sier Adolfsen.

Lipnitskaja ble den første russiske EM-vinneren siden Irina Slutskaya i 2006.

- Følelsene hjalp meg til å prestere, sier 15-åringen.

- Jeg har trodd de ville distrahere meg og hindre teknikken. Men jeg har skjønt at følelser får meg til å prestere bedre, sier Lipnitskaja.

RUSSERNE: Gullet og sølvet havnet hos Julia Lipnitskaja (t.h.) og Adelina Sotnikova. Foto: AP Photo/Darko Bandic
RUSSERNE: Gullet og sølvet havnet hos Julia Lipnitskaja (t.h.) og Adelina Sotnikova. Foto: AP Photo/Darko Bandic Vis mer

OL-troppen er ennå ikke tatt ut - men 15-åringen er blant de store favorittene sammen med Adelina Sotnikova (17).

- Det er klart disse jentene merker presset. Lipnitskaja har jo ikke vært med i et mesterskap på dette nivået tidligere, sier Adolfsen.

Men det er ingen tilfeldighet at 15-åringen slår gjennom i tidlig alder.

- Jeg har fulgt henne en stund. For to år siden sa jeg: «Den jenta vil være med å kjempe om OL-gull». Nå er hun en utfordrer til gullet, vil jeg si, fortsetter Adolfsen.

Lipnitskaja selv sier følgende:

- Som europamester tror jeg at jeg kommer på laget, sier kunstløperen.

AKROBATIKK:  Julia Lipnitskaja i EM. FOTO: EPA/TIBOR ILYES HUNGARY OUT
AKROBATIKK: Julia Lipnitskaja i EM. FOTO: EPA/TIBOR ILYES HUNGARY OUT Vis mer

Selv om stortalentet holder nervene i sjakk - klarer ikke moren Daniela det samme.

-  Jeg sitter i garderoben under konkurransene, jeg setter ikke en fot utenfor. Jeg ser det ikke på video før senere, ellers merker Julia at jeg er nervøs, sier Daniela Lipnitskaja ifølge Expressen.

Håper på norsk jente Anne Line Gjersem ble nummer 19 sammenlagt i kunstløp-EM før helga.

Den norske jenta innfridde OL-kravet under et stevne i fjor høst. Dermed skaffet hun Norge en kvoteplass innen kunstløp til OL. Men det er fortsatt ikke klart om Olympiatoppen lar Gjersem få OL-billett.

Det norske uttaket blir klart mandag.

Russernes OL-uttak skjer 27. januar. Der er Sotnikova og Lipnitskaja favoritter til å få plassene etter det russiske mesterskapet tidligere denne måneden. Der vant Sotnikova.

EM-vinnerens løp kan du se i dette NRK-klippet.

Hele Norges coronakart