<strong>TO SCORINGER:</strong> Timo Werner setter inn kveldens første scoring mot Norge i 6-0-seieren.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
TO SCORINGER: Timo Werner setter inn kveldens første scoring mot Norge i 6-0-seieren. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Timo Werner imponerer

Sensasjonen møtt med hat av sine egne:
- Skjønner ikke oppstyret

Timo Werner (21) ble tidenes yngste til å nå 100 Bundesliga-kamper, men alt har ikke gått på skinner for stortalentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(FourFourTwo): Den tyske spissen Timo Werner (21) presenterte seg for alvor for det norske folk i går. Først satte han inn 3-0-scoringen etter svakt forsvarsspill av de røde, før han stanget ballen i mål på vakkert vis til 4-0.

Den siste scoringen like før hvilen var 21-åringen sjette på åtte landskamper for det tyske maskineriet, en mildt sagt god start i landslagstrøya.

Og Werner har alltid visst hvor målet står.

Han ble hentet opp fra akademiet til Stuttgart etter å ha scoret 31 mål på 34 kamper på U17-laget og deretter 24 mål på 25 kamper for U19. Unggutten hamret inn scoringer på bestillingen i ungdomsårene, men på det høyeste nivået kom ikke scoringene like hyppig.

Spådd lysende karrière

Allerede som 17-åring spilte han på A-laget til barndomsklubben Stuttgart, men han klarte aldri å følge opp målsnittet. Det ble stilt spørsmål ved om han ikke var rolig nok foran mål, men det kan vise seg at det var omgivelsene som gjorde at målene uteble.

Han har en utrolig vei foran seg. Ralph Hasenhuttl

Da Stuttgart rykket ned ble Werner solgt til RB Leipzig for rundt 90 millioner kroner. Han fikk fornyet selvtillit i sin nye klubb, og passet perfekt inn i omgivelsene. Det førte til 21 mål på 31 ligakamper i sin første sesong for klubben.

RB Leipzig tok Bundesliga med storm forrige sesong, og hadde kun storklubben Bayern München foran seg på tabellen ved sesongslutt. Werner var en av stjernene i den nyopprykkede klubben, og ble blant annet den mestscorende tyskeren i divisjonen.

- Han er allerede en veldig god spiller, men jeg tror han vil bli en massiv spiller, sier RB Leipzig-trener trener Ralph Hasenhuttl.

- Han har modnet med oss og blitt en mer komplett fotballspiller. Han har en utrolig vei foran seg, sier han.

Satte rekord

Werner har allerede spilt godt over 100 Bundesliga-kamper, og ble den yngste spilleren til å nå den milepælen i ligaens historie i en alder av 20 år og 203 dager. Han har allerede hatt en karrière mange spillere bare kan drømme om.

- Det har vært galskap. I begynnelsen ante jeg ikke hvor mange Bundesliga-kamper jeg hadde spilt. Jeg hadde mistet tellingen dersom jeg begynte å telle nå, men jeg ser fortsatt fram til hver kamp som om det var min første. Å gå ut på en Bundesliga-stadion hver uke er en utrolig følelse, selv om det kommer til å bli mer utfordrende neste sesong, sier Werner.

Mange mener at Werner er akkurat det Tyskland har ventet på. Han er utpekt til å ta opp arven etter legenden Miroslav Klose, som Tyskland aldri har klart å erstatte etter at han la opp etter Brasil-VM i 2014.

Mario Gomez (32) har nærmest fungert som en plan B, mens Sandro Wagner (29) heller ikke har klart å sette sitt preg på Tyskland. Duoen har heller ikke alderen på sin side.

- Vi har for få alternativer på topp, noe som er et fundamentalt problem. Det vil være bra for tysk fotball om det kommer noen spillere som er blant de beste i verden i årene som kommer, uttalte Thomas Müller for et snaut år siden.

Han kan allerede ha blitt hørt.

Allsidig

Werner er ikke lik Gomez som spilletype, som for det meste opererer i motstanderens 16-meter. 21-åringen kommer ofte fra dypet med fart og intensitet. Han kan fint dra av en mann eller to med teknikken sin, og er et mareritt å forsvare seg mot.

- Det er ikke noen god oppskrift på det. De raskeste spillerne bare vet automatisk hva de skal gjøre. Jeg liker å føre ballen tre-fire meter foran meg når jeg kontrer eller har rom foran meg, på den måten kan jeg øke avstanden mellom forsvarsspilleren og meg selv, sier Wagner.

Han er også allsidig og kan operere over hele den fremst linja. Han passer perfekt inn i Tysklands spillestil som er basert på høyt tempo.

- Han er virkelig ung, han har hatt en fantastisk sesong i Bundesliga og du kan se at framtiden ser bra ut. Han er allerede sterk og vi drar nytte av det, sier lagkamerat Julian Draxler, som hadde Bundesliga-rekorden om å nå 100 kamper først.

Hatobjekt

Men det har ikke bare gått på skinner for 21-åringen, etter at han for alvor inntok den store scenen. Det startet da han filmet seg til et straffespark mot Schalke 04 desember i fjor.

Werner stormer mot Schalke 04-keeperen og innser at han ikke vil rekke ballen. Keeperen er aldri borti ham, men likevel kaster spissen seg ned på gresset. Når dommeren tar fløyta til munnen og peker på ellevemetersmerket, gir Werner ham tommel opp.

Da han kom innpå i 7-0-seieren over San Marino i juni, ble han møtt med buing fra sine egne. Mot Tsjekkia ropte publikummere «horesønn» mot ham. Den samme behandlingen har han fått i hjemlig liga etter at han filmet seg til det omtalte straffesparket, som skapte store overskrifter i hjemlandet.

<strong>FILMET:</strong> Timo Werner kaster seg og får straffespark. Foto: AFP PHOTO / JENS SCHLUTER / NTB Scanpix
FILMET: Timo Werner kaster seg og får straffespark. Foto: AFP PHOTO / JENS SCHLUTER / NTB Scanpix Vis mer

- Det var en filming en gang, han gjorde en feil, og han innrømmet feilen. Men vi snakker om en veldig ung spiller her, uttalte Tyskland-sjef Joachim Löw.

- En som spiller for landslaget, som er i starten av karrièren og som har scoret 21 mål på én sesong i Bundesliga skal ikke bli plystret og buet på. Det er rett og slett ikke greit, sier landslagssjefen.

Hovedpersonen selv mener han blir urettferdig behandlet, og mener at årsaken til at saken har blitt så stor er klubben han spiller for.

- Jeg skjønner ikke alt oppstyret. Vi har sett folk filme i mange år. Folk gjør en stor ting ut av det fordi jeg spiller for RB Leipzig, mente Werner.

<strong>HATET:</strong> Timo Werner scoret selv fra krittmerket etter å ha filmet seg til straffe mot Schalke 04 i desember. Foto: AP Photo/Jens Meyer/NTB Scanpix
HATET: Timo Werner scoret selv fra krittmerket etter å ha filmet seg til straffe mot Schalke 04 i desember. Foto: AP Photo/Jens Meyer/NTB Scanpix Vis mer

Forhatt klubb

Og der ligger nok litt av kjernen til opprøret mot en av sine egne. RB Leipzig er Tysklands mest forhatte klubb.

Frem til 2009 spilte det som i dag er RB Leipzig i femtedivisjon, da under navnet SSV Markranstädt. Så kom næringsmiddelprodusenten Red Bull på banen. De kjøpte klubblisensen, byttet navn, byttet draktfarger og spyttet inn hundrevis av millioner i klubben.

I tyske fotballklubber er de svært opptatt av tradisjoner, identitet og at supporterne skal være med på å bestemme. RB Leipzig går imot denne forretnings-modellen med en rik investor. Det er bare 17 medlemmer i RB Leipzig, i motsetning til andre tyske klubber som delvis eies av fansen.

RB Leipzig er så mislikt at mange tyske klubber måtte love supporterne at de ikke skulle møte RB i treningskamper.

Motstandernes fans har sammenlignet den østerrikske Red Bull-grunnleggeren Dietrich Mateschitz med Adolf Hitler, mens RB Leipzigs supportere har blitt sammenlignet med nazister.

Motivasjon

Men Werner viser at han også har sterk psyke. Han brukte basketstjerna Kobe Bryant som motivasjon da ordene fra tribunen haglet som verst.

- Kobe Bryant har også blitt buet på overalt og han har alltid vært best. Jeg vil ikke si at jeg er den beste som ham, men (misbruket) er en drivkraft, sa Werner etter en kamp i Confederations Cup i juni.

- Jeg må svelge det og håpe at tiden leger alle sår. Det er en ting jeg kan si, og det er at jeg har lært av det og det vil gjøre meg sterkere, sier han.

Men i går var han på hjemlige trakter i Stuttgart i kampen mot Norge. Dersom det var noen negative gloser som ble ropt hans vei, ble ordene overdøvet. Da han forlot gressmatta etter 66 minutter var det til stående applaus.

Miroslav Klose passerte Gerd Müller (68 mål på 62 kamper) og endte opp med 71 mål på 137 kamper. Det er en lang vei dit for Timo Werner, men håpet lever.

Klose var 36 år da han la opp på landslaget, mens Werner er 21 år gammel. Resten kan du tenke deg selv.

Kilder: FourFourTwo, Bundesliga.com, Bild, ARD

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer