TIDLIG SJOKK: New Zealands Shane Smeltz var nok hårfint offside, men ga italienerene en røff åpning da han satte inn 1-0 etter bare syv minutter. Etter det ga newzealenderne alt de hadde.Foto: SCANPIX/REUTERS/David Gray
TIDLIG SJOKK: New Zealands Shane Smeltz var nok hårfint offside, men ga italienerene en røff åpning da han satte inn 1-0 etter bare syv minutter. Etter det ga newzealenderne alt de hadde.Foto: SCANPIX/REUTERS/David GrayVis mer

Sensasjonen New Zealand holdt Italia til uavgjort

- Det er ikke pent, men vi kjemper hardt, sier kaptein Nelsen.

||| (Dagbladet): Italia - New Zealand 1-1.

New Zealand er i VM med spillere som jobber ved siden av fotballen for å tjene penger nok. Klubbløse spillere og profiler fra australsk liga. En back fra Midtjylland.

I ettermiddag rystet de italienske millionærer i en av mesterskapets største overraskelseskamper.

Etter å ha tatt en tidlig ledelse var det bare et straffespark som kom seg forbi New Zealand og målvakt Mark Paston, og etter utlikningen kjempet lilleputtlaget med nebb og klør for poenget.

Det klarte de, og kunne faktisk ha stjålet alle tre helt på tampen også.

Nå står New Zealand og Italia med like mange poeng etter to kamper.

TIDLIG FORSØK PÅ TRØYEBYTTE: Tommy Smith tok et godt grep i trøya til Daniele De Rossi, og De Rossi lot seg ikke be to ganger om å falle. Straffen ga Italia utlikning.Foto: SCANPIX/AP/Eugene Hoshiko
TIDLIG FORSØK PÅ TRØYEBYTTE: Tommy Smith tok et godt grep i trøya til Daniele De Rossi, og De Rossi lot seg ikke be to ganger om å falle. Straffen ga Italia utlikning.Foto: SCANPIX/AP/Eugene Hoshiko Vis mer

- Det var helt utrolig. Det er ikke pent, men gutta kjemper enormt hardt. Jeg synes ikke målet deres er et mål heller, det er en latterlig dommeravgjørelse, så uavgjort er ikke så galt, sier kaptein Ryan Nelsen på Viasat etter kampen.

- Vi har gitt oss selv en mulighet nå. Det var det eneste vi ville, og selv om Paraguay er et like godt lag som Italia, må vi prøve igjen, sier Nelsen.

Tidlig sjokk
En heading på bakre stolpe reddet poeng for New Zealand i kampen mot Slovakia, og fra samme posisjon kom det tidlige ledermålet mot Italia i ettermiddag også.

Reprisene viste at Winston Reids ørlille stuss egentlig satte Shane Smeltz i offside før spissen pirket ballen over linja, men det var nærmest umulig å se for assistentdommeren på motsatt side.

New Zealands scoring var langt fra resultatet av noe voldsomt press i åpningen, for det var Italia som kjørte kampen før pause. Og det kjøret økte i styrke etter målet.

Vincenzo Iaquinta hadde flere gode forsøk, spisspartner Alberto Gilardino virket mindre målfarlig.

Men tross sjansene var det et straffespark som måtte til for å ordne utlikning.

SIKKER: Vincenzo Iaquinta sendte keeper den ene veien, ballen den andre.Foto: SCANPIX/EPA/AHMAD YUSNI
SIKKER: Vincenzo Iaquinta sendte keeper den ene veien, ballen den andre.Foto: SCANPIX/EPA/AHMAD YUSNI Vis mer

Tommy Smith tok et godt tak i trøya til Daniele De Rossi da et innlegg var på vei inn i feltet etter en knapp halvtime, og De Rossi hjalp dommeren med å oppdage det med et tydelig fall.

Italienerne hadde satt sine siste fire straffer i VM-sammenheng, og Vincenzo Iaquinta ble også den femte skråsikre fra ellevemeteren, med et perfekt skudd i høyre hjørne.

Satset offensivt
Italia satset alt etter pause, og satte inn både Antonio Di Natale, Mauro Camoranesi og Giampaolo Pazzini i forsøket på å få seiersmålet.

Det førte sjanser med seg.

Mark Paston hadde imidlertid en strålende dag i New Zealand-målet, og stoppet det meste som kom, for eksempel et godt skudd fra Camoranesi kort tid før slutt.

Men minuttene tikket og gikk, og New Zealand viste seg fram på spredte kontringer.

Faktisk kunne Chris Wood gjort det helt store knapt ti minutter før full tid, da han vendte unna Fabio Cannavaro og satte ballen bare centimetre utenfor stolpen.

Det tenker han neppe på i kveld. For New Zealand kjempet inn det ene poenget, en enorm overraskelse i et VM som stadig byr på sånne.

- Vi visste det ville bli tøft, men vi var bra organiserte. Det er veldig bra, sier trener Ricki Herbert.

- Vi skal møte opp, og vi skal være veldig vanskelige å slå, sier han om den siste kampen i gruppa.

ASKELADD: New Zealand står med to poeng etter to kamper, og er ubeseiret i VM.Foto: SCANPIX/REUTERS/David Gray
ASKELADD: New Zealand står med to poeng etter to kamper, og er ubeseiret i VM.Foto: SCANPIX/REUTERS/David Gray Vis mer