Triatletenes voldsomme fremgang

Sensasjonsgjengens varsko: - Vi er klare for å ta over verden

Systematisk trening, vilje og profesjonalisme har gjort norske triatleter blant de beste i verden. I Bermuda i helga vant de trippelt.

SUKSESSLAGET: Triatlon-landslaget gjør stadig store steg fremover og er offensive i tankegangen. Her fra pressetreff i Oslo før sesongen. F.v: Jørgen Gundersen, Gustav Iden, Casper Stornes, Kristian Blummenfelt, og Lotte Miller

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SUKSESSLAGET: Triatlon-landslaget gjør stadig store steg fremover og er offensive i tankegangen. Her fra pressetreff i Oslo før sesongen. F.v: Jørgen Gundersen, Gustav Iden, Casper Stornes, Kristian Blummenfelt, og Lotte Miller Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): De norske triatletene Casper Stornes, Kristian Blummenfelt og Gustav Iden sjokkerte da de tapetserte pallen i norske farger under World Triathlon Series (WTS) i Bermuda i helga.

Anført av 24 år gamle Blummenfeldt, som tok tredjeplass sammenlagt i WTS forrige sesong, befinner plutselig det unge norske landslaget seg helt i verdenstoppen. 21 år gamle Stornes og Iden har fulgt i fotsporene hans, og på Bermuda fikk de sitt virkelige gjennombrudd.

- Jeg tror ikke mange trodde dette for fire år siden, men nå er vi her og er klar for å ta over verden, sa Gustav Iden etter løpet.

Til Dagbladet utdyper han:

- For noen år siden visste ingen hvem vi var, og vi er ikke best ennå, men vi kommer sterkere fra år til år og har gjort store framskritt på kort tid. Det har blitt lagt merke til og setter oss på kartet, sier Iden til Dagbladet.

Sportssjef Arild Tveiten skal ha mye av æren for stegene triatlongjengen har hatt de siste åra. Gjennom et godt samarbeid med Olympiatoppen og innføring av den norske landslagsmodellen, hvor de beste utøverne er samlet, samt mer høydetrening, har helt tydelig gitt positivt utslag.

- Utviklingsmessig har vi hatt en brattere utviklingskurve enn de andre nasjonene. Vi er kanskje ikke så veldig ydmyke på det området, men vi tror at vi er flinkere på detaljer, og har profesjonalisert trening og utvikling av triatlon bedre enn de fleste andre nasjonene gjør, sier Tveiten.

Alle bergensere

Stornes, Blummenfelt og Iden deler ikke bare samme farge på passet. Alle tre er nemlig bergensere, og bor fortsatt i byen mellom de sju fjell. Da er det naturlig å tenke at det er et meget sterkt triatlon-miljø som har fått fram enerne. Det stemmer ikke helt.

- Det vil jeg påstå er 100 prosent tilfeldig. Da vi begynte å velge ut utøvere, var det flere fra Bergen enn andre steder som var gira, sier sportssjef Tveiten.

Om det ikke var et triatlon-miljø i byen fra før av da det norske landslaget ble stablet på beina, har det virkelig vokst fram i løpet av de siste fem åra.

- Det er nok litt tilfeldig at det har blitt akkurat der. Vi har AdO Arena i Bergen, som gjør at vi får veldig bra svømmetreninger. Det gjør at flere flytter til Bergen og miljøet samler seg der og benytter de gode treningsfasilitetene vi har her, sier Iden.

- Når du først har kommet inn i en så ekstremt bra treningsgruppe som her i Bergen, blir du god nesten uansett hvilken bakgrunn du kommer fra, om du ofrer deg og vil det ordentlig. Det er derfor Bergen er best. Det eneste som er synd er været, regnet og sånt. Det er derfor vi er mye på samlinger og leir, for å komme oss vekk fra dårlig vær sier 22-åringen og ler.

Tok sjansen på unge utøvere

Det er Blummenfelt som har vært ledestjernen, både når det kommer til resultater og på trening. Iden mener den 24-årige «veteranen» på laget skal ha mye av æren for at nordmennene nå har tatt steget opp i verdenseliten.

Blummenfelt trener omkring 1300 timer i året, og triatletene er helt i toppen når det kommer til antall treningstimer sammenliknet med andre toppidrettsutøvere her i landet.

- Hovedgrunnen (til framgangen) er nok kanskje Kristian. Han er helt syk mentalt på trening, og det har smittet veldig over på oss, så vi er alle ganske rå på trening. Vi trener mye og bruker nesten all tid på det, sier Iden.

- De er ekstreme gutter, de har et veldig dedikert forhold til det de gjør. Vi ser på systematikken i det de trener, og hvor mye de trener at det er mentalt en gjeng med veldig dedikerte gutter, skryter sportssjef Tveiten.

Da triatlonforbundet skulle ta ut sitt aller første landslag, tok de et drastisk valg. Landslaget besto av tenåringer og målsettingene var langsiktige. Inn kom utøverne som nå er helt i verdenstoppen. Satsingen har gitt resultater, tidligere enn forventet.

- Jeg tror det er unikt å satse på en gjeng 15-16-åringer som et seniorlandslag. Det at de turte å si, «Okei, vi har ikke noe landslag, vi satser på dere», det tror jeg har gjort at det er vi som kan komme til OL og at det har gått så fort, sier Iden.

World Triathlon Series er et VM som går over åtte konkurranser fra mars til september. Allerede neste helg er triatletene igjen i aksjon. Da skal det norske sensasjonslaget i aksjon i Yokohama i Japan.

WTS denne og neste sesong avgjør hvilke utøvere som kommer med til OL i Tokyo. Norge har en kvote på tre herre- og tre kvinnelige utøvere til lekene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer